Pohjois-, Itä- ja Etelä-Ukrainan ruokia 

POHJOIS-UKRAINASSA on paljon kylmempää kuin muualla alueella. Maan pohjoisilla alueilla valmistettu ruoka on maukasta ja ravitsevaa. Perunat kasvavat siellä erityisen hyvin, mikä epäilemättä vaikuttaa paikallisen keittiön ominaisuuksiin ja ainesosiin. Raasteperunoista tehdyt pannukakut ovat erityisen herkullisia – niitä kutsutaan deruniksi. Zhytomyrin alueella tästä ruoasta on tullut oma tuotemerkki, siellä järjestetään jopa kansainvälinen dеrun-festivaali. Kokit kaikkialta maasta (ja muualtakin) tulevat jakamaan taidettaan, kilpailemaan ja osoittamaan taitojaan tämän näennäisen yksinkertaisen ruoan valmistuksessa. Festivaalipaikalle pystytettiin jopa muistomerkki deruneille. Deruneilla voi olla täytettä, perinteisesti se on juustoa. Derunit voidaan hauduttaa uunissa, ja nykyään derunit sienillä, juustoraasteella tai lihalla ovat erityisen kysyttyjä. 

Shernihivin alueella valmistetaan pecheniaa, yllättävän maukasta ruokaa, joka valmistetaan ja tarjoillaan saviruukuissa. Se sisältää perunoita, lihaa, hapankaalia, joskus lisätään muita ainesosia – yksinkertaista ja maukasta. Jälkiruoaksi tarjoillaan heisimarja-kakku – Shernihivin alueella marjojen sato on runsas.  

Ja Sumyn alueella patapaisti valmistetaan eri reseptin mukaan. Sen omaperäisyys on, että yhdessä perunoiden kanssa kattilaan laitetaan lihaa ja maksa. Lisätään bulgarialaista pippuria, juustoa, smetanaa. Joissakin muunnelmissa resepti sisältää sieniä, papuja ja smetanaa. Ja jokainen niistä on unohtumattoman herkullinen. 

ETELÄ-UKRAINA on kalastajien maa. Maan eteläosassa on myös paljon vihanneksia, joten niihinkin löytyy reseptejä. Esimerkiksi Kherson-tyylinen munakoiso on melko mausteinen ruokalaji, joka voi kilpailla itämaisen ja aasialaisen keittiön kanssa. Munakoisot paistetaan öljyssä, lisäämällä makeaa ja katkeraa pippuria sekä omenaviinietikkaa. Kuka ei pidä mausteisesta, valmistaa munakoisokaviaaria. Munakoisot ja paprikat yleensä keitetään tai paistetaan, ja tämä säilyttää vihannesten maun. 

Krimillä vallitsee tatarilainen keittiö, jossa lagman on suosituin ruokalaji. Tämä on linkki ensimmäisen ja toisen ruuan välillä – kastikkeessa haudutettuja nuudeleita tarjoillaan naudanlihapalojen ja vihannesten kanssa. Se on superyksinkertaista ja uskomattoman herkullista! Perinteisen reseptin mukaan kotiäidit valmistavat itse nuudelit munista ja jauhoista. 

Keväällä valmistetaan suosittua ruokaa, dolmaa. Silloin rypäleet nostavat mehukkaita nuoria lehtiä, jotka sopivat täydellisesti näiden pienten kaalikääryleiden (rypäleen lehtiin käärittyjen täytettyjen kaalirullien) tekemiseen. Ja mitä on Krim ilman paistettuja cheburekeja! 

Zaporizhzhia on kuuluisa kapusnyakista, joka sisältää perinteisesti sianlihaa. He valmistavat mielenkiintoisia pannukakkuja hiivataikinasta, joka kaulitaan erittäin ohueksi, laitetaan juustotäyte, lisätään voita ja kaikki tämä kääritään rullalle. Siitä tulee erittäin maukasta! 

Svitlana Zubenko 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi