Kunnat hakevat lähivuosina hyötyjä tekoälystä erityisesti hallinnossa, taloudessa, opetuksessa ja viestinnässä

Kuvituskuva: Pixabay.
Kuvituskuva: Pixabay.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

Useimmilla tekoälyratkaisuja hyödyntävillä kunnilla niiden käyttö on toistaiseksi keskittynyt kokeiluihin ja pilotointiin. Kunnat etenevätkin tekoälyn käytössä harkiten ja eri tahdissa. Noin 10 prosenttia kunnista näyttää olevan täysin odottavalla kannalla tekoälyn suhteen. Kuntaliitto selvitti kuntien tekoälyn hyödyntämistä osana kuntien digitalisaatiokartoituskyselyä.

Tekoäly- ja automaatioratkaisuja on käytetty kunnissa erityisesti toimistotyön tukena, mutta niiden soveltamisalue on laaja. Sovelluksia hyödynnetään muun muassa päätöksenteon tukena, ohjelmistorobotiikassa, henkilöstöä tukevina chatbotteina sekä datan analysoinnissa ja visualisoinnissa. Suuremmat kunnat lähestyvät usein tekoälyratkaisuja muita laajemmin ja monipuolisemmin, ja tekoälyn edelläkävijät löytyvätkin yleensä suurista kaupungeista.

Kunnat pyrkivät hyödyntämään tekoälyratkaisuja lähivuosina erityisesti neljällä osa-alueella: hallinnossa, taloudessa, opetuksessa ja viestinnässä. Suurin osa kunnista ei kehitä omia tekoälyratkaisujaan, vaan aikoo käyttää valmisohjelmistojen mukana tulevia sovelluksia. 

Tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijät ovat jo laatineet yleisohjeistuksia, kuten tietoturva- ja tietosuojaohjeistuksia sekä eettisiä suosituksia. Hankintavaatimusten ja sopimuslausekkeiden osalta tilanne on kuitenkin vielä keskeneräinen. Useilla kunnilla on jo tarjolla tekoälyaiheisia verkkokoulutuksia tietyille henkilöstöryhmille, mutta koulutuskokonaisuus ei ole vielä vakiintunut.

Kuntien suurimmat haasteet tekoälyn pilotoinnissa ja käyttöönotossa liittyvät tietoturvan ja tietosuojan varmistamiseen sekä tekoälyratkaisujen konkreettisten hyötyjen löytämiseen. Lisäksi muun muassa sovellusten korkeiden hintojen koetaan vaikeuttavan käyttöönottoa.

Tekoälyn hyödyntämisessä kuntakenttä kaipaa vertaisverkostoitumista, jotta voidaan jakaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä. Pienemmät kunnat toivovat erityisesti lisää resursseja ja rahoitusta, kun taas suuret kunnat kaipaavat tukea lainsäädännön tulkintaan ja soveltamiseen.

  • Vaikka tekoälyratkaisut ovat jo mukana kuntien digitalisaatiokehityksessä, ollaan niiden hyödyntämisessä vasta alussa. Tiivis yhteistyö kokemusten ja käytäntöjen jakamiseksi on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Myös viranomaisilta kaivataan tukea esimerkiksi lainsäädännön osalta, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Martti Setälä.

Kuntien digitalisaatiokartoitus toteutettiin touko-kesäkuussa. Kartoituksen yhdessä teemaosiossa kysyttiin kunnilta tekoälyn hyödyntämisen nykytilasta ja näkymistä. Osion kysymyksiin saatiin vastauksia kysymyksestä riippuen 90-142:lta kunnalta, jotka edustavat eri kokoisia kuntia. 

Tekoälyteemaan saatujen vastausten analyysin tulokset on julkaistu Kuntaliiton verkkojulkaisuna osoitteessa https://www.kuntaliitto.fi/kuntien-digitalisaatiokartoitus-2024/10-tekoalyratkaisujen-hyodyntamisen-nykytila-ja-nakymat. Muiden kartoituksen osioiden tulokset raportoidaan teemoittain vuoden 2024 loppuun mennessä.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi