HUOM!
Torstaina 19.9. klo 9:30 alkaen siirrymme uuteen kirjautumisjärjestelmään. Muutoksen aikana kirjautuminen ei ole mahdollista. Pahoittelemme häiriötä.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan uuden maakuntakaavan  

Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050:n kokouksessaan 16. syyskuuta.
Maakuntavaltuusto hyväksyi Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050:n kokouksessaan 16. syyskuuta.

Maakuntavaltuusto päätti hyväksyä Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050:n. Kokouksessa Harry Wallin (sd.) teki esityksen Seinäjoella ja Kuortaneella sijaitsevien Pauhusaaren sekä Leviäkankaan tuulivoimaloiden alueiden poistamisesta kaavaehdotuksesta ja kaavan palauttamisesta takaisin valmisteluun. Esitystä kannatti Erkki Valtamäki (ps.). Esityksestä äänestettiin, ja maakuntahallituksen alkuperäinen esitys voitti äänin 47–5. Lisäksi Jarkko Ala-Riihimäki (ps.) teki esityksen kolmen kilometrin suojaetäisyyden asettamiseksi tuulivoima-alueiden ja asutuksen välille, mutta esitys raukesi kannattamattomana. 

Maakuntakaava 2050:n valmistelu alkoi vuonna 2021. Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050:n suunnitteluperiaatteena on ollut avoin vuorovaikutus. Se on tarkoittanut aktiivista vuoropuhelua kaavan osallisten kanssa koko maakuntakaavan valmistelun ajan.   

–Maakuntakaavan 2050 valmisteluprosessi on ollut hyvä esimerkki sujuvasta ja vuorovaikutteisesta prosessista, jossa eri osapuolten näkemykset on otettu herkällä korvalla huomioon koko matkan varrella. Kaavan laatiminen on edellyttänyt tiivistä yhteistyötä sekä monialaista asiantuntemusta. Avoimen keskustelun ansiosta olemme saavuttaneet yhteisen tavoitteen aikataulun mukaisesti. Erityiset kiitokset tehdystä työstä kunnille, sidosryhmille ja kaavan valmistelusta vastanneille, maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mikko Savola sanoo. 

Hyväksymispäätös kuulutetaan 25.9.2024 sen jälkeen, kun maakuntavaltuuston tarkastettu pöytäkirja on julkaistu. Tämän jälkeen päätökseen voi hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudesta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maakuntahallitus voi valitusajan päätyttyä määrätä maakuntakaavan tulevan voimaan ennen kuin se saa lainvoiman. 

Voimaan tullessaan Etelä-Pohjanmaan maakuntakaava 2050 kumoaa aiemmin hyväksytyt voimassa olevat maakuntakaavat. Kumoaminen koskee Etelä-Pohjanmaan kokonaismaakuntakaavaa sekä kolmea vaihemaakuntakaavaa, jotka käsittelevät muun muassa tuulivoimaa, kauppaa, liikennettä, turvetuotantoa ja bioenergialaitoksia.   

Maakuntakaava on työkalu, jonka avulla suunnitellaan Etelä-Pohjanmaan maankäyttöä pitkällä aikavälillä. Maankäytön suunnittelulla ohjataan muun muassa luonnonvarojen kestävää käyttöä, ympäristönsuojelua sekä sujuvan liikenteen järjestämistä. Käytännössä maakuntakaava ohjaa kuntien yleis- ja asemakaavoitusta. 

Uuden maakuntakaavan hyväksymispäätöksen kuuluttamisesta sekä voimaan astumisesta tiedotetaan muiden kanavien ohella Etelä-Pohjanmaan liiton verkkosivuilla osoitteessa epliitto.fi/maakuntakaava. 

Henkilömuutoksia maakuntahallituksessa ja -valtuustossa 

Maakuntavaltuusto päätti nimetä maakuntahallituksen toiseksi varapuheenjohtajaksi Sari Oja-Lipastin (kesk.) edesmenneen Marja-Leena Laakson tilalle. Lisäksi maakuntavaltuusto valitsi maakuntahallitukseen uudeksi jäseneksi Anita Ammesmäen (kesk.). 

Alajärven kaupunginvaltuusto on päättänyt valita maakuntavaltuuston varajäseneksi sen jäljellä olevaksi toimikaudeksi Heikki Hongon (ps.) Kari Korhosen tilalle, joka toimi Anne Matokankaan varajäsenenä. 

Lue myös nämä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

Ilmaiseksi