Alkuvuoden pk-yritysbarometrissa yritysten suhdanneodotukset olivat laskussa, mutta nyt ne ovat kääntyneet jälleen lievään nousuun. Yritysten tilanteeseen vaikuttaa edelleen korkotaso ja inflaation syömä ostovoima, jotka heikentävät investointien ja yksityisen kulutuksen näkymiä. Nyt talouden tilan odotetaan paranevan seuraavan vuoden aikana. Pk-yritysten suhdanneodotukset ennakoivat Suomen taloudelle hieman heikompaa kehitystä kuin suurin osa talousennusteista. Tämä käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista.
Pk-yritysbarometrin tiedot kerättiin kesä-heinäkuussa 2024. Etelä-Pohjanmaalla tutkimukseen vastasi 222 yrittäjää ja koko maassa 4155.
Etelä-Pohjanmaalla yleistä suhdannenäkymää kuvaava saldoluku on -14, kun koko maassa se oli 0. Talvella saldoluku oli Etelä-Pohjanmaalla -20 ja koko maassa -14. Etelä-Pohjanmaalla saldoluku on noussut vain vähän verrattuna koko maan tilanteeseen ja on koko maan matalin.
–Vaikka meillä nousua oli vähemmän verrattuna talven tulokseen, on alueemme suhdannenäkymä selvästi koko maan tasoa heikompi. Myös arviot työllisyyden, liikevaihdon, kannattavuuden sekä investointien arvon ja innovaatioiden osalta jäävät sekä koko maan että lähialueiden tasosta, toteaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jani Takamaa.
Etelä-Pohjanmaalla voimakkaasti kasvuhakuisia yrityksiä on kolme prosenttia vastaajista ja kasvuhakuisia 23 prosenttia.
–Voimakkaasti kasvuhaluisten yritysten määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Esimerkiksi vuonna 2016 voimakkaasti kasvuhaluisia oli vielä 11 prosenttia. Tämä on huolestuttava suuntaus, sillä nämä ovat juuri niitä yrityksiä, jotka luovat työpaikkoja ja verotuloja yhteiskunnalle, Takamaa toteaa.
Etelä-Pohjanmaalla vientiä harjoittavien yritysten määrä on positiivisesti nousussa, 22 prosenttia vastaajista harjoittaa jotain vientitoimintaa. Tämä on jo lähellä koko maan keskiarvoa ja alkuvuoteen verrattuna lukema on noussut Etelä-Pohjanmaalla kuusi prosenttiyksikköä.
Korkotaso jarruttaa hankkeita
Pk-yritysten tarve hankkia ulkoista rahoitusta pysyi alkuvuoden tasolla. Rahoitusta saaneiden yritysten määrä on pysynyt edellistutkimuksen tasolla, mutta yhä suurempi joukko yrityksiä ei ole hakenut tarvitsemaansa rahoitusta korkean korkotason vuoksi. Myös kiristyneet vakuusvaatimukset ja oman pääoman vaatimus ovat nimettyjä syitä, miksi rahoitusta ei ole saatu tai edes haettu.
Vastaajista 21 prosenttia kertoi, että aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan vuoden aikana. Yritykset suunnittelevat kone-, laite- ja rakennusinvestointeja ja myös muita kasvu- ja kansainvälistymishankkeita, joissa tarvitaan vierasta pääomaa.
–Rahoituksen saatavuus liikkuu nyt hiukan väärään suuntaan. Finnveran takausten merkitys yrityksille on tavattoman suuri – tämä korostuu erityisesti voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten rahoituksessa. Finnvera pitää tuntosarvensa jatkuvasti koholla yrityslainamarkkinan osalta. Emme halua vääristää markkinaa kilpailemalla rahoituslaitosten kanssa, mutta samalla yritämme koko ajan paikallistaa markkinoiden puutekohtia. Lokakuun alussa lanseeraammekin puoleksi vuodeksi mikroyritysten investointilaina -pilotin saadaksemme lisää tietoa mikroyritysten rahoitusympäristöstä. Kokemusten pohjalta pyrimme ohjaamaan rahoitusta markkinapuutealueille, toteaa Finnveran Sisä-Suomen alueen va aluejohtaja Kari Hytönen.
Pk-yritysbarometrin tulokset katsottavissa osoitteessa https://www.yrittajat.fi/ajankohtaista/tutkimukset/
Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Syksyn 2024 Pk-yritysbarometri perustuu 4155 pk-yrityksen vastauksiin. Se kuvaa siten kattavasti suomalaisten pk-yritysten käsityksiä taloudellisen toimintaympäristön muutoksista sekä yritysten liiketoimintaan ja kehitysnäkymiin vaikuttavista tekijöistä.
Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta.