Keskustan aluevaltuustoryhmä painottaa inhimillisyyttä palvelujen toteutuksessa

Miten voidaan suoraan edellyttää, että palveluverkkoa kevennetään. Eikö palveluverkko pitäisi pikemminkin sovittaa vastaamaan palvelutarpeita, kysyy Silja Hiironniemi.
Miten voidaan suoraan edellyttää, että palveluverkkoa kevennetään. Eikö palveluverkko pitäisi pikemminkin sovittaa vastaamaan palvelutarpeita, kysyy Silja Hiironniemi.

Maanantaina kokoontuneessa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa hyväksyttiin ikäihmisten palveluiden kehittämissuunnitelma 2024-2035. Keskustan aluevaltuustoryhmän ryhmäpuheenvuorossa aluevaltuutettu Silja Hiironniemi nosti valtioneuvoston ja hyvinvointialueen neuvottelussa Etelä-Pohjanmaalle annetun suosituksen: Alueen väestöennusteet ja aluerakenteen muutokset huomioiden alueen palveluverkkoa on kevennettävä vastaamaan palvelutarpeiden mukaista saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta.

-Valtuustoryhmältä menee terveiset valtioneuvostolle, eli hallitukselle, STM:lle ja VM:lle: Kun tiedetään, että Etelä-Pohjanmaalla ikäihmisten määrä ja sen myötä heille suunnattavien palvelujen tarve on voimakkaassa kasvussa, miten voidaan suoraan edellyttää, että palveluverkkoa kevennetään. Eikö palveluverkko pitäisi pikemminkin sovittaa vastaamaan palvelutarpeita? Tässä on tämän suunnitelman tärkein kulmakivi ja samalla heikoin kohta, totesi Hiironniemi ryhmäpuheenvuorossa.

Kiitosta keskustan ryhmä antoi suunnitelman hyvistä linjauksista kotona asumisen mahdollistamiseksi ja kotiin annettavien palvelujen monipuolistamiseksi.

Ryhmäpuheenvuorossa Hiironniemi muistutti inhimillisyydestä.

-Ikäihminen joutuu voinnin heikentyessä ensiksi kypsymään siihen ajatukseen, että kotona ei nyt enää pärjää, ja sieltä on muutettava pois. Kun paikoista on pulaa, joutuu vanhus viikko viikolta ja päivä päivältä epätietoisena kyselemään, milloin se hoitopaikka oikeasti saadaan. Tätä siirtymävaihetta pitäisi mieluummin lyhentää kuin pidentää.

Keskustan ryhmä haluaa myös kiittää hyvinvointialueen henkilöstöä. Hiironniemi kertoo nähneensä, miten henkilöstö, kaikki etulinjan ammattilaiset, asiakasohjaajat, kotihoitajat, lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kotiutushoitajat tekevät aivan kaikkensa asiakkaan ja potilaan terveyden ja olotilan helpottamiseksi ja asioiden sujumiseksi.

-Uskon, että tämä pätee laajemminkin hyvinvointialueen henkilöstön työhön. Suuri kiitos siitä. Mutta paikkojen puuttumiselle henkilöstö ei voi mitään. Se on johdon ja meidän päättäjien asia.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä artikkelit teemalla “ikäihmiset”

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue juuri

julkaistu

Isojako digilehti

Ilmaiseksi