SYKSYLLÄ, 10. syyskuuta vietetään itsemurhien ehkäisypäivää ja 17. marraskuuta itsemurhan tehneiden muistopäivää. Itsemurhien ehkäisypäivän tarkoitus on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Itsemurha on estettävissä, apua on saatavilla, kun osaa sitä hakea. Sosiaalisessa mediassa kannustetaan kysymään kanssakulkijoilta: ”Mitä kuuluu?”.
–Hyvinvointialueella on pohjoisen alueen kriisiryhmä, johon kuuluvat Alajärvi, Lapua, Kauhava, Vimpeli, Lappajärvi ja Evijärvi. Onnettomuuden tai kriisin tapahtuessa viranomaiset hälytetään apuun ja sitä kautta käynnistyy kriisiryhmän avun antaminen, sillä tavalla alkaa selvitä, mitä apua esimerkiksi kirkko voi antaa uhrille tai omaisille, kertoo diakoni Marita Kunnari.
Diakonialla on myös päivittäin tarjolla vastaanottoaikoja ja myös papin kanssa voi jutella elämää askarruttavissa asioissa. Taloudelliset ongelmat, parisuhteen ongelmat, rahapeliriippuvuudet, riippuvuudet yleensä, epätoivo ja muut inhimilliset murheet ovat usein keskustelun aiheena.
Seurakunnassa on sururyhmiä läheisensä menettäneille ja itsemurhan tehneiden omaisille löytyy myös omia ryhmiä. Seurakunta ohjaa, tukee ja antaa neuvoa jokaiselle, joka sitä tarvitsee ja ohjaa oikeisiin ryhmiin.
Surunauha ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, jonka tavoitteena on tarjota vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille ja sen tehtävänä on myös lisätä avoimuutta puhua itsemurhasta.
SEURAKUNTA lähti myös yhteistyöhön Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran kanssa. Syksyn näytelmänä on Viisi naista kappelissa. Näytelmä kietoutuu itsemurhan tehneen ympärille antaen mahdollisuuden kokea suru viidellä eri tavalla teatteritaiteen keinoin.
–Ajatus yhteistyöhön lähti siitä, että Isä-näytelmässä käsiteltiin muistisairautta yleisötyön keinoin. Moni ei välttämättä tule huomanneeksi, että seurakuntien diakoniatyö on tässä SOTE-palvelujen mullistuksessa aitoa lähipalvelua. Itsemurha teemana on monen mielestä pelottava, mutta teatteri on turvallinen keino käsitellä myös vaikeita asioita, kertoo Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Joonas Autio.
–Olen kiitollinen seurakuntaa kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Odotan yhteistyötä avoimin mielin. Sain mukaan hyvän työparin, jonka kanssa on tätä hyvä toteuttaa, toteaa Nina Eskoli.
–Hyvin mielenkiintoinen yhteistyökuvio, ja mielelläni lähdin mukaan tähän projektiin. Toimin monta vuotta Härmänkylän Nuorisoseuran puheenjohtajana ja oma opinnäytetyönikin sivusi aikanaan harrastelijanäyttelijän kokemusta eri sosiaalisissa yhteyksissä liipaten myös Ylikylän näytelmän teemaa, kertoo Marita Kunnari.
27. lokakuuta olevan näytöksen jälkeen on mahdollista jäädä seuralle keskustelemaan diakonin ja papin kanssa itsemurhaan liittyvistä asioista ja siitä, että mitä tunteita ja mietteitä näytelmän tiimoilta heräsi.
Sirpa Kiviaho