Aaltoa aloittelijoille – Aalto-opas kertoo, miksi Alvarista tuli ikoninen arkkitehti

Päivi Peltola on yksi Alajärvellä Aalto-opaskoulutuksen suorittaneista, jotka opastavat paikallisia ja matkailijoita Aallon jäljillä.
Päivi Peltola on yksi Alajärvellä Aalto-opaskoulutuksen suorittaneista, jotka opastavat paikallisia ja matkailijoita Aallon jäljillä.

LYÖDÄÄN ne hepnaadilla, tapasi Alvar Aalto sanoa, kun suunnitteilla oli jotain uutta ja suurta.  Hän halusi hämmästyttää, lyödä ällikällä. Ja niin Aalto teki, kerran toisensa jälkeen.

Päivi Peltola luennoi Alvar Aalto -viikolla teemalla Aaltoa aloittelijoille.

–Aallon arkkitehtuuria arvostetaan, koska se on ihmiskeskeistä, ihmisen kokoista ja inhimillistä, samalla toiminnallista, yhteydessä luontoon ja aikaa kestävää. Hän suunnitteli tehdasalueita ja työntekijöiden asuinalueita ja uskoi, että arkkitehtuurilla on voima kehittää yhteisöjä ja luoda parempia elinympäristöjä. Hänen suunnittelunsa on ajatonta, se on modernia nyt, 50 vuotta myöhemmin ja varmasti vielä 50 vuoden kuluttuakin. Hän oli arkkitehtinä samalla insinööri ja taiteilija, joka suunnitteli kokonaisuudet sisältä ja ulkoa yksityiskohtia myöten.

Peltola vinkkaa luennoillaan, millaisiin seikkoihin Aallon kohteissa kannattaa kiinnittää huomiota.

Alajärven Aalto-keskusta ei esitetä Unescon maailmanperintökohteeksi

Peltola kertoi, että museovirasto esittää Aallon Suomessa olevien 13 kohteen valitsemista Unescon maailmanperintökohteiksi.

–Vaikka Alajärven kohteita ei listassa olekaan, uskon, että Alajärven kohteet nousevat esille siinä samassa aallossa.

Samoin hän näkee Aalto-viikon olevan merkittävä tekijä Alajärven Aalto-kohteiden nostamisessa laajempaan tietoisuuteen.

Mainos

–Toki Alajärvelle tullaan nytkin ympäri maailmaa ja viimeksi muun muassa kiinalaiset arkkitehdit lumoutuivat Alajärven eksotiikasta niin, että yksi sanoi haluavansa muuttaa tänne.

Seinäjoen Aalto-keskuksesta Alajärvelle

PELTOLA muutti vuosi sitten Alajärvelle Seinäjoelta, missä ehti toimia muutaman vuoden Aalto-oppaana.

–Työssäni opettajana olin mukana viemässä kansainvälisiä vieraita Aalto-kierroksille niin usein, että ajattelin, että osaisin itsekin opastaa. Kun opaskurssi järjestettiin, menin mukaan. Nyt, kun muutin tänne, oli luonnollista, että jatkaisin opastuksia myös täällä.

Hän kertoi yleisölleen, että soinilaisena kävi lukiota Alajärvellä, jolloin Aallon rakennukset tulivat tutuiksi.

–En osannut silloin vielä ajatella, miten merkittävä hahmo Alvar oli Alajärvellä ja laajemminkin.

Aaltoa aloittelijoille -luennolle ehtii vielä perjantaina 6. syyskuuta kello 11.15–12. Alajärven kirjastossa. Torstaina ja perjantaina viikon ohjelmistossa on useita asiantuntijoiden Aalto-teemaisia luentoja ja alustuksia.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu