Lukijan mielipideartikkeli:

Evijärven uuden keskikoulun, lukion ja kirjaston rakentaminen

Evijärven lukion ja yläkoulun tilakysymyksiä pohditaan suunnitteluryhmässä. Arkistokuva.
Evijärven lukion ja yläkoulun tilakysymyksiä pohditaan suunnitteluryhmässä. Arkistokuva.

NYKYINEN keskikoulu/ lukio- ja kirjastorakennus on rakennettu kolmella eri aikakaudella. Koko rakennukselle on 90-luvun puolessa välissä tehty erittäin suuri peruskorjaus.

Viime vuosien aikana osalla rakennuksen käyttäjiä on alkanut esiintyä sisäilmaongelmiin viittaavaa oireilua.  Oireilusta johtuen kunnanvaltuutettujen kanssa on käyty keskusteluja eri yhteyksissä toimenpiteistä koulurakennuksen suhteen. Keskustelujen perusteella toistamiseen tehtävä peruskorjaus ei olisi enää kannattava vaihtoehto, joten on päädytty uuden koulurakennuksen rakentamiseen.

Evijärven valtuusto varasi talousarvioon vuodelle 2023 rahaa koulurakennuksen teknisen kunnon selvittämiseksi. Siinä nähtäisiin mikä rakennuksen terveydentila on, ja voiko rakennusta käyttää siihen saakka, kunnes uusi koulurakennus on käyttövalmis. Arvioitiin, että rakennuksen käyttöä voitaisiin jatkaa noin 5–10 vuoden ajan.

Tekninen toimi tilasi alkuvuodesta 2023 IdeaStructura Oy:ltä tutkimuksen yläkoulun/lukiorakennuksen sisäilman laatuun vaikuttavien toimenpiteiden tarpeesta. Se selvitti toimenpiteet, joiden avulla rakennuksen käyttöä voidaan jatkaa 5-10 vuotta, kunnes uudisrakennus on valmis. Raportissa ei noussut esille tarvetta väistötilojen käytölle.

Tutkimuksiin sisältyi ennen tutkimuksia suoritettu sisäilmakysely tilojen käyttäjille. Sen lähtökohtana olivat rakennuksen käyttäjien kokemukset osassa tiloissa esiintyvistä tunkkaisista hajuista, riittämättömästä ilmanvaihdosta sekä mahdollisesti sisäilman puutteelliseen laatuun liittyvä oireilu.

Tutkimusten perusteella IdeaStructura Oy laati kaksi erillistä raporttia, joista toinen koskee keskikoulua ja toinen erillistä ns. lukiosiipeä. Ne on päivätty 20.4.2023 ja 21.4.2023.

Tämän jälkeen IdeaStructuran tutkijat esittelivät raporttien tulokset ja tutkimuksen johtopäätökset sekä toimenpide-ehdotukset tilaisuudessa, johon oli kutsuttu keskikoulun ja lukion henkilöstö sekä kunnanvaltuutetut.

Ehdotetut toimenpiteet toteutettiin koulujen kesäloman aikana 2023. Niiden lisäksi muita sisäilman laatua parantavia toimenpiteitä on tehty ja tehdään edelleenkin.

EVIJÄRVEN KUNTA on lähimenneisyyden ja varmaan lähitulevaisuudenkin suurimman investoinnin edessä. Se tuo meille loistavia mahdollisuuksia, mutta myös suuren vastuun tehdä aikaa kestäviä, kuntalaisia mahdollisimman laajasti palvelevia ja koulun opetussuunnitelmaa, pedagogioita ja kasvatustehtävää tänään ja huomenna tukevia ratkaisuja.

Evijärven kunnan alue- ja tilatyöryhmä on kokoontunut syksystä 2023 alkaen kuusi kertaa. Työryhmän kokoonpano on hyvin laaja ja muodostuu luottamushenkilöistä, viranhaltijoista, peruskoulumme ja lukiomme henkilökunnasta, sekä opiskelijoiden, kirjaston sekä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan edustajista. Tämän positiivisen työryhmän yhtenä tehtävänä on ollut pohjustaa ja kartoittaa uuteen koulu/monitoimirakennukseen liittyviä ideoita ja mahdollisuuksia. Työryhmä vieraili keväällä 2024 lähikuntien uudisrakennuskoulukohteissa ja tänä syksynä koko yläkoulumme ja lukiomme henkilökunnalla on mahdollisuus käydä tutustumassa uudisrakennuskoulukohteessa.

Alue- ja tilatyöryhmä on myös teetättänyt uuteen koulu/monitoimirakennukseen liittyvän tarvekyselyn keväällä 2024. Työryhmä on halunnut tulevaa rakennuksen suunnittelua ja suunnittelijaa varten kuulla ja koota eri tahojen esille tuomat tarpeet uusien tilojen käytölle. Kyselyn kautta haluttiin kuulla kuntalaisia ja käyttäjiä mahdollisimman laajasti. Eri kohderyhmille muokattiin omanlainen kysely. Kohderyhminä olivat koulujen henkilökunta, opiskelijat, huoltajat, kuntamme yhdistyksiä ja seuroja sekä muita vuosittaisia yhteistyötahoja. Lisäksi kaikilla kuntalaisilla oli mahdollisuus vastata heille suunnattuun kyselyyn.

Tällä hetkellä alue- ja tilatyöryhmän tehtävänä on rakennusprojektin hankesuunnitelman teetättäminen.  Sen jälkeen voidaan aloittaa arkkitehdin kilpailutus. Arkkitehdin valinnan ja hänen tilaajan kanssa vuorovaikutuksessa laatimiensa suunnitelmien jälkeen pääsemme projektin toteutukseen. Tämä on paras ja nopein tapa saada uudet ja pitkään palvelevat tilat yläkoulu/lukiollemme.

Tuomo Saari, kunnaninsinööri
Leila Qvist-Pettersson, sivistystoimenjohtaja

Evijärven kunta

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu