Lukijan mielipideartikkeli:

Tuulivoimaturvallisia alueita tarvitaan

Meitä kotoaan muuttamaan joutuneita on Suomessa jo satoja., kirjoittaa Leena Kurikka.
Meitä kotoaan muuttamaan joutuneita on Suomessa jo satoja., kirjoittaa Leena Kurikka.
Julkaistu:
Kategoria:
,

JÄRVISEUDUN SANOMISSA (5.6.2024) oli hyvä juttu tuulivoimaloista. Tässä siihen tarkennus.

Kun Santavuoren 17 tuulivoimalaa Ilmajoella aloitti toimintansa, hevostilani hirsinen päärakennus alkoi resonoida ja “jurista”. Itselläni alkoivat välittömästi unihäiriöt ja tuli erilaisia terveydellisiä haittoja alkaen korvista ja päätyen sydämentoiminnan häiriöihin.

Tuulivoimalat sijaitsivat 10 kilometrin päässä tilaltani. Kuuluvaa ääntä niistä ei meille asti tullut, mutta infraääntä tai muuta sellaista kyllä. Meillä kävi vain aikuisia asiakkaita hevospsykologian ja lännen ratsastuksen kursseilla. Tuulivoimaloiden tulon jälkeen puolet asiakkaista alkoi voida huonosti ajettuaan tallin pihaan. Osa sai korvaoireita, joillekin tuli päänsärkyä, toisille huimausta tai huonovointisuutta. Meillä vuosia vierailleet vakikurssilaiset, jotka olivat aina nukkuneet vierashuoneissa hyvin, eivät enää kyenneet talossa nukkumaan.

Hevoset eivät muuttuneet hermostuneiksi, mutta tuulivoimaloiden lähellä sijaitsevalla tallilla kylläkin. Joinakin aamuina hevoseni olivat väsyneempiä, niinä öinä en itsekään kyennyt nukkumaan. Koirallani loppuivat kiimat voimaloiden tuloon.

Kuten Jouko Peltola kertoi, elinkeino oli lopetettava. Minun oli pakko muuttaa pois. Kukaan ei korvannut mitään, vaikka tuulivoimalat pakottivat toiminnan alasajoon ja muuttoon pois kotoa. Se hyöty muutosta oli, että sydänoireet katosivat sinä päivänä, kun muutin noin 20 kilometrin päähän voimaloista.

Mainos

Meitä kotoaan muuttamaan joutuneita on Suomessa jo satoja. En toivo sitä kenellekään. Tuhannet sinnittelevät kodeissaan ja kärsivät tuulivoimaloiden aiheuttamista terveyshaitoista. Kaikki eivät pysty tai jaksa lähteä.

Evijärvi on järkevästi pitänyt yllä edes neljän kilometrin turvaetäisyyttä voimaloiden ja asutuksen välille. Ikävä kyllä se ei riitä, mutta se on tyhjää parempi. Toivottavasti Evijärvi ja sen ympäristö pystytään pitämään tuulivoimavapaana ja siten turvallisena asuinpaikkana, jonne me tuulivoimapakolaisetkin voisimme ajatella muuttavamme.

Leena Kurikka

Kaija Peltolan serkku, joka jutussa mainittiin

Tästä artikkelista puhutaan

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu