70-vuotias Osmo Autio jatkaa Envitecpoliksella työuraansa – ”On aina kunnia-asia auttaa maatiloja menestymään” 

Maatilojen talouden ”Grand Old Man” Osmo Autio täytti 70 vuotta 24. elokuuta. Kuun alussa hän aloitti vanhempana asiantuntijana Envitecpoliksella.
Maatilojen talouden ”Grand Old Man” Osmo Autio täytti 70 vuotta 24. elokuuta. Kuun alussa hän aloitti vanhempana asiantuntijana Envitecpoliksella.

OSMO AUTIO on maitotilan poika Kortesjärveltä ja hän aloitti työuransa Helsingissä atk-alalla toukokuussa 1975. Vuonna 1978 Osmo palasi kotitilalleen Kortesjärvelle ja maidontuottajan uraa kesti 20 vuotta. Hän on asunut vaimonsa kanssa Lapualla vuodesta 2015. 

Maatilan pyörittämisen ohella Osmo Autio kerrytti maatilojen tuotantoon ja talouteen liittyvää osaamistaan aina kun maatilan työt sen sallivat. Työurallaan Osmo on toiminut Helsingin Yliopiston hankepäällikkönä, Kortesjärven Osuusmeijerin toimitusjohtajana ja Hirsitalotehdas Maanhonka Oy:n toimitusjohtajana. Koulutukseltaan hän on amk-tradenomi ja sen lisäksi plakkarissa on yliopisto-opintoja sekä talouskursseja.       

–Vuodesta 1990 lähtien olen toiminut atk-alan yrittäjänä ja perustamani Autiomat Oy:n toimitusjohtajana. Olen toiminut vuodesta 1993 lähtien erilaisten maatilaohjelmistojen kouluttajana sekä myös ohjelmistokehittäjänä. Vuonna 1996 alkanut yhteistyö Suonentieto Oy:n jatkuu edelleen. Vuodesta 2007 lähtien olen toiminut päätoimisesti maatilojen talouden asiantuntijatehtävissä, kenttäkokemusta on kertynyt lähes tuhannen maatilan verran. Ohjelmistotalo WikliSoft Oy:n toimitusjohtajana olen ollut vuodesta 2015 lähtien, avaa Autio merkittävää kokemustaan ja osaamistaan. 

Tämän lisäksi Autio on tehnyt maatilojen taloushallintoon liittyvää yhteistyötä Atrian kanssa 2010–2017 ja sen jälkeen yhteistyötä on tehty lähes kaikkien merkittävimpien ruokaketjun jatkojalostajien kanssa. 

34 vuoden yritystoimintajaksolle mahtuu merkittävä määrä sidosryhmäsuhteita ja näistä tärkeimpiä ovat Osmo Aution mukaan aina olleet ruokaketjun toimijat eli maatilojen tuotantoa sekä taloutta lähellä olevat tahot: pankit, Ely-keskukset, lihatalot, meijerit, maatilojen tuotteiden jatkojalostajat sekä muut yhdistys- ja yritystoimijat. 

AUTIO tulee toimimaan edelleen aktiivisesti maatilojen laskentapalvelujen tuottajana Envitecpoliksella vanhempana asiantuntijana ja aikoo jatkaa työuraansa vielä muutamia vuosia: 

–Sata lasissa mennään seuraavat kolme vuotta, mikäli oma terveys ja osaaminen sen vain sallivat. Tulen vahvistamaan omalta osaltani Envitecpoliksen taloustiimiä kouluttamalla Envitecpolikselle lisää huippuluokan talouden asiantuntijoita. Lisäksi operoin kolmen eri sovelluksen, WikliNetin, EnvitecVision sekä Maatilan Voitto -ohjelmistojen yhteisten toimintojen koordinoinnissa, kertoo Osmo tulevasta toimenkuvastaan. 

Maatilojen tuotannon ja talouden koulutustilaisuuksia Osmo on ehtinyt pitää mittavan yrittäjäuransa aikana satoja ja hänen koulutustapahtumiinsa on osallistunut yli 6 000 maatilan isäntää ja emäntää ympäri Suomen. 

 Osmo Autio innostuu työstään vielä viidenkymmenen vuoden työuran jälkeenkin. 

 –On erittäin mairittelevaa, että 34 vuoden aikana kerryttämäni talousosaaminen voidaan nyt siirtää nuoremmille taitajille ja tällä tavalla saamme talteen korvieni väliin kertyneen hiljaisen tiedon. 

Toinen yhtä mairitteleva asia Osmon mukaan on, että eipä Envitecpolis Oy:tä voi ainakaan ikäsyrjinnästä syyttää, kun lähes 70-vuotias kaveri yhä kelpaa Taloustiimin jäseneksi. 

LIIKUNTAA Osmo kertoo harrastavansa säännöllisesti. 

–Olen omalla tavallani himoliikkuja. 6–8 kilometrin sauvakävelylenkkejä teen vähintään joka toinen päivä. Vaellusreitit ovat aina kiinnostaneet ja rinteitä on koluttu niin Alpeilla kuin Lapin tuntureillakin, kertoo Osmo. 

Kiinnostus yleisurheiluun on kulkenut mukana koko Osmon elämän ajan. 

–Onhan sitä itsekin tullut joitakin juoksumatkoja kokeiltua ja muutamia kertoja mukana myös Jukolan viestissäkin – ja yksi maraton on juostuna, avaa Osmo urheilu-uraansa. 

LOPUKSI Osmo ottaa kantaa maalaisjärjen käyttöön: 

–Mikään yhteiskunta ei toimi ilman sääntelyä – ei myöskään maatalous. Tietyt pelisäännöt on aina oltava, mutta jos jonkin asian esiin nostaisin: maalaisjärjen käyttö ei ole kiellettyä. Sama asia voidaan todeta lakitekstinkin kautta: se mikä ei ole kohtuus, ei voi olla myöskään laki, paaluttaa Autio vuosikymmenten kokemuksella. 

Aution mukaan ei voi myöskään olla niin, että jos viranhaltija tekee tulkintavirheen, se menee niin sanotusti yhteiskunnan piikkiin, mutta jos maanviljelijä tekee tulkintavirheen, seuraus voi olla varsin kohtuuton.  

–Jos saisin aloittaa maatalousyrittäjänä uudelleen nykyisellä osaamisella – luultavasti Aution tilalla olisi heti kättelyssä yhden robotin navetta ja melkoisella varmuudella saisin sen nyt myös kannattamaan. 1970-luvulla en sitä taitoa vielä hallinnut. Mutta liian isoksi tuotantoa en kasvattaisi, sillä itselleen ja perheelle pitää antaa myös aikaa.  

–Itselleni on aina kunnia-asia auttaa maatiloja menestymään, päättää Osmo Autio. 

Piia Kattelus-Kilpeläinen 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue juuri

julkaistu

Isojako digilehti

Ilmaiseksi