”Kultakaan ei ollut kaukana” – Evijärven urheilijoille historiallinen viestimitali

Evijärven Urheilijoiden T11-joukkue otti piirimestaruushopeaa. Kuvassa Jemina Pahkakangas (vas.), Vilma Mustajärvi, Elli Hernesniemi ja edessä Elli Mattila. Kuva: Johanna Kujala.
Evijärven Urheilijoiden T11-joukkue otti piirimestaruushopeaa. Kuvassa Jemina Pahkakangas (vas.), Vilma Mustajärvi, Elli Hernesniemi ja edessä Elli Mattila. Kuva: Johanna Kujala.

Evijärven Urheilijoiden yleisurheilukesä on ollut menestyksekäs. Sisu pm-kisoista tuli henkilökohtaisia mitaleja ja Vähäkyrössä 17. elokuuta käydyissä piirimestaruuskisoissa 11-vuotiaiden tyttöjen joukkue teki kovan tuloksen. Joukkue saavutti hopeaa 4 x 50 metrin pikaviestissä, jossa Lapuan Virkiä vei voiton 0,29 sekunnin marginaalilla.

–Mitali on historiallinen, hehkuttaa EU:n yleisurheiluvalmennustiimiin kuuluva Johanna Kujala.

–Edellisen kerran pikaviestimitali tyttöjen puolella on saavutettu 70-luvulla. Pidemmältä ratamatkalta on tullut mitali 1993. Ylipäätään viimeisin piirimestaruusmitali viesteistä on vuodelta 2009 poikien tuomana.

Usein piirimestaruuskisojen viesteissä on vain isompien seurojen joukkueita. Järviseudun kunnista olivat EU:n lisäksi mukana vain Alajärven Ankkurit.

Hopeajoukkueessa juoksivat Elli Hernesniemi, Jemina Pahkakangas, Vilma Mustajärvi ja Elli Mattila.

Viime vuosina ei ole Evijärvellä juuri saatu joukkueita kokoon viestikilpailuja varten, joten aihe oli uusi myös valmentajille.

Männikön Esa Lappajärven Veikoista tarjoutui auttamaan vaihtojen harjoittelussa. Siitä oli paljon apua. Vaihdothan ovat pikaviestissä todella merkittävässä roolissa. Tytöt keskittyivät harjoitteluun niin, ettei vaihtoja tarvinnut enää kisapaikalla jännittää.

–VIestijuoksu oli tosi varmaa tekemistä alkueristä alkaen. Kaikki ovat tasaisen hyviä juoksemaan, piirin kärkipäässä ikäisissään. Kolmannen vaihdon jälkeen oli kaksi joukkuetta muista edellä, mutta mitalin väri ratkesi vasta loppumetreillä. Tytöt olivat alusta asti sitä mieltä, että mitalia lähdetään hakemaan. Koitin siinä toppuutella, että ei se mitään, vaikkei mitalia tulisikaan, jos jokainen vain saa parhaan mahdollisen suorituksen. Tytöillä olikin kisan jälkeen aivan mahtava fiilis. Vaikka hauskan ja mukavan tekemisen kautta on menty, paljon töitä on tehty ja keskitytty harjoitteluun, mikä palkittiin.

EVIJÄRVELÄISET osallistuivat myös 11-vuotiaiden pitkään eli 4 x 600 metrin viestiin, jossa Jemina Pahkakankaan tilalla juoksi 9-vuotias Enni Pitkäjärvi, muutoin kokoonpano oli sama. Joukkue sijoittui neljänneksi – mitali oli lähellä.

9-vuotiaiden sukkulasekaviestijoukkueessa juoksi kahdeksan lasta ja lisäksi 9-vuotiaiden tyttöjen ja poikien joukkueet juoksivat 4×400 metrin viesteissä.

–Monelle isommat kisat olivat ensimmäiset: aistittiin tunnelmaa ja kartoitettiin kokemusta.

Mainos

Evijärven Urheilijat lähti uuteen nousuun

KUJALA muistelee, kuinka yleisurheilujaoston puheenjohtaja Heli Saari soitti kymmenisen vuotta sitten, että eikö pistetä yleisurheiluharjoitukset pystyyn.

–Silloin toiminnassa oli suvantovaihe, ei pidetty treenejä ja moni urheilija harjoitteli ja kisasi muissa seuroissa. Itselläni oli urheilutausta, muttei ohjaajakokemusta. Lähes tyhjästä aloitettiin ja koulutuksia on sittemmin käyty. Siitä toiminta lähti uuteen nousuun.

–Menestys lisää innostusta, uskoo Kujala.

–Tällä hetkellä nuoremmissa eli alle 9-vuotiaissa käy jopa 20 lasta kerralla harjoituksissa, isompien yli 9–12-vuotiaiden harjoituksissa kymmenkunta. Yli 13-vuotiailla on usein jo sitten oma valmentaja. Tuntuu, että nuoremmista lähtee uutta buumia ja toivottavasti poikiakin saataisiin mukaan lisää. Isompien poikienkin viestijoukkue olisi mukava saada. Se on valtakunnallinen ongelma, ettei yleisurheiluun riitä harrastajia poikien puolella. Jalkapallo kiinnostaa monia, eikä aikaa välttämättä jää muille harrastuksille. Yleisurheilun voi aloittaa myöhemminkin, vaikka yläkouluiässä, jos on jotain urheilutaustaa. Kannattaa lähteä kokeilemaan rohkeasti, Kujala kannustaa.

Ohjattuja harjoituksia pidetään kerran tai kaksi viikossa. Kaikkia lajeja halutaan tarjota kokeiltaviksi, että jokainen löytäisi itselleen mieluisimmat. Omat viikkokisat pidetään kesäkeskiviikkoisin, jolloin pääsee kokeilemaan kilpailemista matalalla kynnyksellä.

–Vielä on kisoja tiedossa, joissa voi käydä tekemässä omia ennätyksiä. Yleisurheilujaosto muun muassa järjestää syyskuun puolivälissä matalan kynnyksen heittokisat.

Maarit ja Ari Koivukangas vetävät nuorempien harjoituksia, Maarit on mukana myös vanhemmissa Kujalan ja Heli Saaren kanssa.

–Paikallisia asiantuntijoita on saatu vetämään yksittäisiä kertoja eli melko pienellä porukalla on vedetty. Syksyllä saadaan vahvistuksia molempiin ryhmiin ja voidaan jakaa pienempien ryhmää kahteen.

Tuloksia

T11 4 x 50m

  1. Lapuan Virkiä 29.95, 2) Evijärven Urheilijat 30,24, 3) Kurikan Ryhti 30,80, 4) Ilmajoen Kisailijat, 31,08, 5) Laihian Luja 31,33, 6) Alavuden Urheilijat, 31,40

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu