Vaikea talvi lisäsi LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korvausmenoja

Kari Niemelä aloitti 1.7.2024 LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtajana.
Kari Niemelä aloitti 1.7.2024 LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtajana.

Poikkeuksellisen ankara ja arvaamaton talvi näkyi LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan tuloksessa korvausmenon kasvuna. Vahinkojen määrä kasvoi merkittävästi, mutta korvaushakemusten sumasta selvittiin. Asiakkaille maksettiin vahinkovakuutuksen korvauksia 25,9 miljoonaa euroa, joka oli 16,3 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Yhtiön vakavaraisuus säilyi vahvana.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan keskeisimmät tulostekijät tammi-kesäkuussa 2024

Vahinkoensivakuutuksen maksutulo oli 37,4 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisestä vuodesta kertyi 5,6 prosenttia. Maksutulon positiivista kehitystä tukee LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan korkea asiakaspysyvyys sekä myynnin hyvä taso.

Vahinkovakuutuksen korvauksia maksettiin asiakkaille 25,9 miljoonaa euroa, joka on 16,3 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Tämä vaikutti riskisuhteeseen, joka heikkeni 67,4 prosenttiin. Vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 102,6 prosenttia.

-Vuoden 2024 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana meille ilmoitettiin 36 % enemmän vahinkoja kuin edellisenä vuonna vastaavan aikaan. Valtaosa vahinkomäärän lisäyksestä kohdistui pakkasista johtuneeseen kiinteistöjen vesijohtojen jäätymisiin sekä ajoneuvojen autopalveluvahinkoihin. Tammikuussa 2024 ajoneuvovahinkoja oli lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoden tammikuuhun verrattuna. Vuoden edetessä vahinkojen määrä on normalisoitunut, kuitenkin ilmoitettuja vahinkoja H1/2024 kertymänä oli 12,5 % enemmän kuin edellisenä vuonna, kertoo LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Kari Niemelä.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan kokonaistulos oli 6,9 miljoonaa euroa ja liiketulos 1,2 miljoonaa euroa. Kokonaistulokseen vaikutti erityisesti sijoitustoiminnan positiivinen kehitys ja sijoitustuotto käyvin arvoin oli 3,6 prosenttia. Sijoitusmarkkinoiden toipuminen on kasvattanut kokonaistulostamme ja vakavaraisuutemme on säilynyt edelleen vahvana.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan asiakasmäärä kasvoi lähes tuhannella edellisen vuoden vastaavasta ajasta. Asiakkaita oli tarkastelujakson lopulla 90 410. Myös markkinaosuus kasvoi vuotta aiemmasta ja oli 48,05 prosenttia.

Asiakasetuja ja elinvoimaa Etelä-Pohjanmaalle

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 2,75 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 0,99 miljoonaa euroa.

Mainos

– Kun lähes joka toinen eteläpohjalainen on yhtiömme asiakas, on myös meillä vakuutusyhtiönä velvollisuus osallistua aktiivisesti eteläpohjalaisten turvallisuuden edistämiseen. Järjestimme keväällä asiakkaillemme maksuttomat sammutintarkastuspäivät 25 paikassa maakunnassa. Sammuttimia tarkastettiin reilusti yli seisemän tuhatta. Toteutimme yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa kiinteän polttoaineen lämmitysjärjestelmien paloturvallisuusoppaan, joka on suunnattu erityisesti maatiloille. Tarjoamme tänäkin vuonna 500 eteläpohjalaiselle viidesluokkalaiselle Sankarikoulutuksen, jossa opetellaan hätäensiaputaitoja. Kouluttajana toimii Punainen Risti Ensiapu. Tuttuun tapaan olemme lahjoittaneet pelastusrenkaita ja nyt syksyn tullen lahjoitamme 1 500 heijastinliiviä lapsille.

-LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa on asiakkaidensa omistama yhtiö, joka haluaa olla tukemassa alueen elinvoimaisuutta.  Olemme olleet mukana kumppanina useissa maakunnan merkittävissä tapahtumissa, kuten Lakia-Jukolassa, Kuortane Gamesissa, Provinssissa. Farmarissa LähiTapiola oli yksi pääyhteistyökumppaneista. Lisäksi olemme sponsoroineet erityisesti nuorten liikkumista tukevia urheiluseuroja ja –joukkueita.

– Olemme alkuvuonna tehneet myös käyttörahastolahjoitukset Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen pelastustoimelle sadetinten hankintaan, sekä Pohjanmaan Syöpäyhdistykselle kohdennettavaksi luomitarkastustoimintaa tekevän sairaanhoitajan palkkakustannuksiin sekä tutkimuksessa tarvittavan tutkimuspöydän hankintaan Seinäjoen toimipisteelle.

Uusia avainhenkilöitä

-Aloitin 1.7.2024 LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtajana. Sain kevään aikana tilaisuuden rauhassa perehtyä toimitusjohtajan tehtäviin. Kävimme Juha Antikaisen kanssa hyviä keskusteluja ja siirsimme toimitusjohtajan tehtäviä vähitellen minulle. Samalla sain irtautua aiemmista yritys- ja maatilaliiketoimintajohtajan tehtävistä ja luovuttaa ne Ville Lahdelle ja Sini Ritamäelle, kertoo Niemelä.

– Sini Ritamäki aloitti maatilaliiketoimintajohtajana 1.7.2024 alkaen. Ville Lahti siirtyi yritysliiketoimintajohtajan tehtäviin henkilöasiakasliiketoimintajohtajan tehtävistä 1.7.2024. Henkilöasiakasliiketoimintajohtajaksi valittiin 1.7.2024 alkaen Henna-Riikka Huhtala. Juha Antikainen siirtyi viettämään ansaittuja eläkepäiviä 30.6.2024.

-LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa on tehnyt pitkään hyvää ja tuloksellista liiketoimintaa. On ollut hienoa ottaa hyvässä kunnossa olevan yhtiön ohjat ja päästä johtamaan meidän reilun 120 rautaisen ammattilaisen joukkuetta, toteaa Niemelä.

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu