Sillanpään mehuasemalla käy tohina – ”Omenakausi on pari viikkoa etuajassa” 

Elina Sillanpää (vas.) sanoo, että päivät mehuasemalla menevät nopeasti. –Tykkään, kun tässä on monenlaista työvaihetta.
Elina Sillanpää (vas.) sanoo, että päivät mehuasemalla menevät nopeasti. –Tykkään, kun tässä on monenlaista työvaihetta.

JUHA ja Elina Sillanpään mehuaseman toimistolla Alajärven Kurejoella soi puhelin tiuhaan tahtiin. Yrittäjä Elina Sillanpää vastaa puheluun ja neuvoo asiakkaalle päivää, jolloin tuoda omenat mehustettavaksi. 

–Kauempaa tuleville annetaan päivää ja kellon aikaa sellaiseen ajankohtaan, että ehditään mahdollisimman pian saada heille mehut matkaan. Odotellessa ehtii sopivasti käydä kaupoilla, eikä mehujen takia tarvitse tänne tehdä enää toista reissua, kertoo Elina puhelun loputtua. 

–Muutenkin pyrimme mehustuksen tekemään mahdollisimman nopealla aikataulla, mieluiten saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä. 

Vilkas omenakausi kestää muutaman kuukauden. Kesäomenoita mehustetaan parhaimmillaan, sen jälkeen vuorossa ovat syys- ja talviomenat. 

–Jonkin verran on tullut myös päärynöitä. Marjoihin tämä mehustustapa ei oikein sovellu, aroniaa tai tyrniä lukuun ottamatta, sanoo Elina. 

Mehuasemalla apuna hääräilevät Elinan tytöt Anna ja Helmi, joilta työvaiheet sujuvat varmoin ottein. Anna hoitaa tänään omenoiden puristuksen ja Helmi pussittaa pastörointikoneella mehua kolmen litran hanapusseihin. Muitakin perheenjäseniä on värvätty apuun, vuoroja sovitellaan kunkin töiden ja menojen mukaan. 

–Pääasiassa homma pyörii omin voimin, mutta syksyisin on Jamilta aina saatu opiskelijoita tänne avuksi. Tämä on heille tärkeä ja erilainen harjoittelupaikka tuotteen jatkojalostuksesta ja meillekin heistä on iso apu. Hyöty on molemmin puolinen, sanoo Elina ja kiittelee Jamin opiskelijoiden motivaatiota ja otetta työhön. 

–Sieltä on aina tullut hyviä opiskelijoita. 

Helmi (vas.) pussittaa mehua tottuneesti, Anna puristaa omenoista mehun pastöroitavaksi.
Helmi (vas.) pussittaa mehua tottuneesti, Anna puristaa omenoista mehun pastöroitavaksi.

Kovista omenoista tulee enemmän mehua

OMENA matkaa mehuksi monen työvaiheen kautta. Ensin omenat punnitaan, sitten murskataan, puristetaan mehuksi ja lopuksi kuumennetaan. 

–Mehuksi tulevat omenat kannattaa kerätä puusta hieman ennen kuin ne ovat syöntikypsiä, kovasta omenasta tulee enemmän mehua ja se on kirpeämpää. Omenat kannattaa kerätä puhtaisiin astioihin tai laatikoihin, ei jätesäkkeihin, joissa ne pilaantuvat nopeasti, ohjeistaa Elina. 

–Kerättyjä omenoita ei myöskään kannata seisottaa pihassa pitkiä aikoja, vaan ne kannattaa tuoda mehustettavaksi mahdollisimman pian, mieluiten samana tai seuraavana päivänä. 

Pastörointi kuumentaa mehun yli 80 asteiseksi. Pastörointi ja laadukas pussi takaavat avaamattoman pakkauksen säilymisen vuodeksi. Lasipulloja ei Sillanpään mehuasemalla ole käytössä. 

–Hanapakkaus paljon monipuolisempi ja helpompi myös asiakkaalle käyttöä ja säilömistäkin ajatellen. Avattuna hanapakkaus säilyy jääkaapissa parisen viikkoa. Avaamatonta mehupussia ei tarvitse pakastaa, se säilyy, vaikka huoneenlämmössä. Hanapakkaus on helppo säilöä, luettelee Elina hanapakkauksen hyviä puolia. 

Lasten mehuhetki. Omenamehu on mukava vitamiinilisä syksyyn ja talveen.
Lasten mehuhetki. Omenamehu on mukava vitamiinilisä syksyyn ja talveen.

Aiheeseen liittyviä juttuja, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2023/09/29/lappajarven-tuoremehuasema-edustaa-yhteisollisyytta-aidoimmillaan/

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti