KPO:n myynti kasvoi alkuvuonna

Kaustiselle avattiin elokuussa uusi S-market, ABC Carwash sekä ABC latausasema. Kuva: Mia Sumell Hiutale Films.
Kaustiselle avattiin elokuussa uusi S-market, ABC Carwash sekä ABC latausasema. Kuva: Mia Sumell Hiutale Films.

Osuuskauppa KPO:n tammi-kesäkuun 2024 verollinen myynti kasvoi selvästi edellisvuodesta ollen 555,4 miljoonaa euroa. Viime vuonna se oli 534,8 miljoonaa euroa. Myynnin kasvua kirjattiin lähes kaikilla KPO:n toimialoilla. Operatiivinen tulos parani hieman ollen 12,2 miljoonaa euroa (11,3). KPO oli jälleen tänä kesänä yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä yli 1200 kesätyöntekijällään.

Talouden yleinen epävarmuus vaikutti kaikkiin KPO:n toimialoihin

Päivittäistavarakaupan osuus KPO:n alkuvuoden myynnistä oli noin 59 prosenttia. Viime vuosina nähty myynnin voimakas kasvu sai jatkoa myös tänä vuonna, tosin maltillisemmin inflaation kovimman terän taituttua. Kasvua kirjattiin 4,3 prosenttia, mikä on jonkin verran alan yleistä kehitystä suurempaa. KPO:n markkinaosuuden päivittäistavarakaupassa uskotaankin kasvaneen alkuvuoden aikana. Polttonestekaupassa myynti laski 1,4 prosenttia johtuen polttonesteiden hintojen laskusta, kun taas ABC liikennemyymälöiden sisämyynti kasvoi.

–Edullinen hintatasomme yhdistettynä kattavaan ja laadukkaaseen valikoimaan on puhutellut asiakkaitamme taloudellisesti epävarmoina aikoina, ja myyntimme onkin kasvanut kaikissa päivittäistavaraketjuissamme, kertoo Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Majoitus- ja ravintolakaupassa kirjattiin myynnin kasvua 16,4 prosenttia. KPO avasi onnistuneesti Vaasan Original Sokos Hotel Royalin torniosan mittavien uudistustöiden jälkeen maaliskuussa, ja sen jälkeen remontti siirtyi hotellin vanhempaan Central -osaan. Koko uudistushankkeen sekä siihen liittyvän uuden pysäköintilaitoksen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 lopulla. Ravintolakauppa on käynyt myös muissa toimipaikoissa hyvin alkuvuoden aikana, ja KPO:n järjestämät tapahtumat kuten Sun Pampas Ylivieskassa ja Mustakari Memories Kokkolassa saavuttivat tavoitteensa.

Autokaupan toimialalla myynti kasvoi 10,5 prosenttia. Uusien autojen tilaustahti on talouden tilanteen ja korkotason nousun myötä valtakunnallisesti ennätysalhaisella tasolla, mutta aiemman tilauskannan toimitukset ovat tukeneet liikevaihdon kasvua, minkä lisäksi käytettyjen autojen ja huoltopalveluiden myynti on kehittynyt suotuisasti edellisvuoteen verrattuna. Prismojen, Prisma Raudan, Vaasaan keväällä onnistuneesti avatun uuden Sokoksen sekä Sokos Emotion -myymälöiden kautta tehdyssä käyttötavarakaupassa myynti laski 2,0 prosenttia. Käyttötavarakaupan myyntiin vaikuttivat negatiivisesti Prisma Kokkolan sekä Prisma Kotiranta Vaasan myymälöiden uudistusremonttien aiheuttama häiriö.

–Vuoden alku on ollut vähittäiskaupan toimijoille monijakoinen. Talouden tilanne ja korkotason nousu ovat vaikuttaneet merkittävästi erityisesti käyttötavara- ja autokauppaan, mutta olemme onnistuneet KPO:n toimialoilla tehtävämme mukaisesti tarjoamaan edulliset ja laadukkaat tuotteet, palvelut ja ratkaisut epävarmaan aikaan, mikä näkyy positiivisesti myyntiluvuissa. Erityisen iloinen olen siitä, että uudet investointimme ovat lähteneet hienosti käyntiin ja esimerkiksi Sokoksen paluu Vaasaan on saanut niin huikean vastaanoton asiakkailtamme, kertoo Biskop.

Mainos

–Sokos on vain yksi hieno esimerkki siitä, että kehitämme määrätietoisesti palveluitamme myös haastavampina aikoina ja pidämme omalta osaltamme huolen alueemme elinvoiman kehittämisestä, Biskop jatkaa.

Merkittäviä panostuksia palveluiden parantamiseen, energiatehokkuuteen ja nuorten työllistämiseen

Osuuskauppa KPO investoi alkuvuonna 2024 yhteensä 25,6 miljoonaa euroa palveluverkostonsa kehittämiseen pohjalaismaakunnissa. Useammalle vuodelle jakautuva Vaasan hotelliuudistus on vuoden suurin satsaus, minkä lisäksi Vaasan Sundomiin avattiin uusi S-market oheispalveluineen helmikuussa sekä Vaasan keskustaan uusi Sokos -myymälä huhtikuussa. Vaasan Kotirannan Prisman uudistus saatiin valmiiksi alkuvuoden aikana sekä Prisma Kokkolan uudistus kesään mennessä. Kaustiselle avattiin elokuussa uusi S-market, ABC Carwash sekä ABC latausasema. Myös ABC mittarikenttä uudistetaan täysin. Ylivieskan Joutsentiellä on aloitettu uuden ABC-liikennemyymälän rakennustyöt ja loppuvuonna avataan lisäksi viisi uutta ABC latausasemaa. Vaasaan keväällä 2025 avattavan uuden Toyota -myymälän rakennustyöt ovat niin ikään käynnissä, ja Kokkolan rautatientorille suunnitellun uuden hotellin suunnittelu pitkällä. Näiden hankkeiden lisäksi suunnitteilla on useita lähivuosille sijoittuvia hankkeita eri puolille toiminta-aluettamme, ja investoinnit energiatehokkuuteen jatkuvat myös koko verkostossa. Vuoden 2024 aikana asennetaan mm. aurinkopaneelit kymmeneen kohteeseen.

–Investointimme pohjalaismaakuntiin ja ympäristöystävällisiin energiaratkaisuihin ovat jälleen huomattavat. KPO:lla on käynnissä ennätyksellinen investointiohjelma, joka parantaa merkittävästi alueemme palveluita ja elinvoimaa sekä työllistää rakennusvaiheessa ja valmistuttuaan satoja työntekijöitä. Olen myös erityisen tyytyväinen siihen, että pystyimme jälleen tarjoamaan kesätyöpaikan yli 1200:lle alueemme nuorelle. Tuolla määrällä olemme viime vuosien tapaan yksi Suomen suurimmista nuorten työllistäjistä, kertoo Biskop.

Näkymät loppuvuodelle

Yleinen talouden tilanne tuovat loppuvuoden ennustamiseen haastetta KPO:n liiketoimintojen osalta.

–Yleinen epävarmuus tullee vaikuttamaan kulutuskäyttäytymiseen myös syksyn aikana, vaikka positiivisiakin signaaleja on jo saatu mm. inflaation taittumisen ja korkotason laskun myötä. KPO:n toiminta-alueella talouden näkymät ovat keskimääräistä paremmat, ja odotukseni ovatkin syksyä kohti varovaisen positiiviset, toteaa Biskop. Koko vuoden myynnin ja tuloksen odotetaan kasvavan jonkin verran edellisvuoteen verrattuna.

Luitko jo nämä uutiset?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu