Iljan päivä 

Svitlana Zubenko
Svitlana Zubenko. Kuva arkistosta.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

27. HEINÄKUUTA (vanhan tyylin mukaan 2. elokuuta) on profeetta Elian uskonnollinen juhla Ukrainassa. Isoäiti sanoi, että kun maan päällä oli pitkän aikaa kuivuus, Ilja meni vuoren huipulle ja alkoi rukoilla sadetta. Tuuli puhalsi mereltä, taivaalle ilmestyi suuria pilviä ja alkoi kaatosade. 

Tänä lomana on tapana mennä temppeliin ja rukoilla Pyhää Iljaa. Uskovat pyytävät rukouksissaan runsasta satoa, rauhallista taivasta päänsä yläpuolella ja perheen onnea. Muinaisina aikoina Ilyin-päivänä kerättiin parantavia yrttejä, marjoja ja hedelmiä. Muistan lapsuudestani, että tänä päivänä satoi aina. 

Isoäiti keräsi minttua puutarhasta. Minttu kuivattiin ja tuoksuvaa teetä haudutettiin talvella. Kirjoitin jo, että isoisälläni oli suuri hedelmätarha. Isoisäni kasvattamista marjoista ja hedelmistä isoäiti teki hilloa ja säilykkeitä, mutta eniten pidin uunissa kuivatuista omenoista, päärynöistä, luumuista ja aprikooseista.  Näitä tuotteita kutsutaan kuivauksiksi. Erittäin maukasta kuivatuista omenoista, päärynöistä ja luumuista valmistettua kompottia kutsutaan uzvariksi. Kuivatut hedelmät, erityisesti kuivatut omenat ja päärynät, ovat todellisia mestareita makunsa ja hyödyllisten ominaisuuksiensa tasapainossa! Koska muinaisina aikoina oli melko vaikeaa löytää maukkaita ja terveellisiä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia kylmänä vuodenaikana, niitä ei myyty kaupoissa. Tänä aikana kuivatut hedelmät voivat tarjota erinomaista apua kylmästä väsyneelle keholle vitamiiniensa kanssa. Loppujen lopuksi kuivatut hedelmät ovat pohjimmiltaan samoja hyödyllisiä aineita ja vitamiineja, paitsi hieman erilaisessa laadussa ja muodossa. Kuivatut luumuviipaleet, kuten useimmat muut kuivatut hedelmät, sisältävät paljon kivennäisaineita ja vitamiineja: A-, B-, C-vitamiineja sekä lapsille ja aikuisille välttämättömiä kivennäisaineita – kalsiumia, sinkkiä, kaliumia, magnesiumia, fosforia ja rautaa. 

Mainos

ISOÄITINI ja minä pesimme jokaisen hedelmän juoksevan veden alla, jonka jälkeen ne kuivattiin perusteellisesti. On parasta säästää kuorta, koska se sisältää monia arvokkaita vitamiineja. Leikkasimme jokaisen hedelmän puoliksi siemenien poistamiseksi. Omenat leikattiin 2–3 millimetrin paksuisiksi paloiksi. Isoäitini kuivasi hedelmiä puulämmitteisessä uunissa. Kun puut uunissa paloivat, isoäiti laittoi valmistetut hedelmät kuumaan uuniin suurille pellille. Aikaisemmin ihmisiä hoidettiin kuivatuilla hedelmillä ja yrteillä. En tiedä miten hoito toimi ennen, koska nyt meitä kaikkia hoidetaan pillereillä, mutta se todella auttoi sairauksiin. Isoäitini sanoi, että omenat parantavat ruoansulatusta ja suoliston toimintaa ja säännöllinen käyttö normalisoi aineenvaihduntaa. Kuivattu luumu lisää työkykyä ja kyllästää kehoa energialla. Kuivattuja päärynöitä suositellaan käytettäväksi lisääntyneen väsymyksen, jatkuvan huimauksen tai nopean sydämen sykkeen yhteydessä. 

Svitlana Zubenko 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aiheeseen liittyviä juttuja

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu