Sinilevätilanne rauhallinen

Epävakainen sää on rauhoittanut sinilevätilannetta, ja pohjalaismaakuntien alueella pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikkoon nähden. Kuvituskuva. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Epävakainen sää on rauhoittanut sinilevätilannetta, ja pohjalaismaakuntien alueella pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikkoon nähden. Kuvituskuva. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.
Julkaistu:
Kategoria:

Pohjalaismaakuntien sisävesissä vain Kauhavan Purmojärvellä Etelä-Pohjanmaalla on havaittu hieman levää, joten sisävesien levätilannetta voi alueella pitää erinomaisena vuodenaikaan nähden.

Mainos
Etelämpänä Selkämerellä Rauman ja Uudenkaupungin rannikolla on havaittu hieman levää. Myös valtakunnallisessa seurannassa Suomenlahden levähavainnot näyttävät vähentyneen, mutta Saaristomerellä ja Varsinais-Suomen rannikolla levähavaintoja on edelleen runsaasti.

Valtakunnallisessa seurannassa viime viikko näyttäytyi vuodenaikaan nähden maltillisena, eivätkä levähavainnot näytä myöskään kuluvalla viikolla lisääntyneen merkittävästi. Epävakainen sää on rauhoittanut sinilevätilannetta, ja pohjalaismaakuntien alueella pintavesien lämpötilat ovat laskeneet viime viikkoon nähden. Mikäli kuluvaa sateista jaksoa seuraa hellejakso, sinilevät voivat hyötyvä sateiden myötä vesistöihin valuneista ravinteista. Tyynellä aurinkoisella ja lämpimällä säällä sinilevä runsastuu ja nousee vedenpintaan muodostaen kelluvia lauttoja.

Sinilevän runsasta esiintymää kutsutaan kukinnaksi.  Vähäinen sinilevämäärä esiintyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina ja rannalle ajautuessaan se saattaa muodostaa kapeita leväraitoja tai kasaantua paksua maalia muistuttavaksi vihertäväksi massaksi. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli hajottaa lautat ja hiukkaset sekoittuvat veden eri kerroksiin.

Mikäli on epäilys, että vedessä on sinilevää, veteen ei tule mennä uimaan tai käyttää vettä sauna-, kastelu- tai pesuvetenä. Sinileväpitoinen vesi saattaa aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien ärsytystä ja pahoinvointia. 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta kesän ajan torstaisin. Sinilevän runsaus arvellaan silmämääräisesti asteikolla 0 (ei sinilevää) – 3 (erittäin runsaasti sinilevää). Seuranta toteutetaan yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa. Sinileväseurannan havainnot kertovat tilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana ja tilanne voi voi muuttua nopeasti sääolosuhteiden mukana. Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta ja ohjeita sinilevän tunnistamiseen löytyvät Järvi-Meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Havaintolähetti-sovelluksella havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sinilevähavainnoista voi myös ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.   

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu