Hampaiden pesusta hyötyliikuntaa  

Meinaatko kokeilla Heikin vinkkaamaa harjoitusta? Kuva: Freepik.
Meinaatko kokeilla Heikin vinkkaamaa harjoitusta? Kuva: Freepik.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

VAIMON silmiin oli sattunut juttu, jossa NHL-jääkiekkovalmentaja oli kehottanut pelaajia harjoittamaan tasapainoa pesemällä hampaat yhdellä jalalla seisten. Jalan vaihto sitten pesun puolivälissä. Vaimo hounautti tietysti minutkin moiseen ja sehän olikin aika hauskaa. Pitihän sitä googlatakin ja ilmeni, että asiaa on käsitelty ainakin kahdessa ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä, siitä on tehty Englannissa virallinen tutkimus ja se oli esillä muun muassa Haminan seniorimessuilla. Aluksi voi seistä yhdellä jalalla silmät auki ja kun homma alkaa sujua, voi lisätä vaikeusastetta ja laittaa silmät kiinni. Konsti tutkimuksen mukaan parantaa selvästi tasapainoa. 

Hampaita pestessä tulee pohdittua kaikenlaista ja usein olen miettinyt, miksi 60-luvun lapsilla oli niin mahdottoman reikäiset hampaat ja miksi sen ajan aikuisilla oli tekohampaat jo nelikymppisinä. Muistelen, että omat hampaani ovat säästyneet reikiintymiseltä ainakin viimeiset pari–kolmekymmentä vuotta, vaikka lapsena reikiä paikkailtiin joka vuosi amalgaamipaikoilla. Kyllä reikiintymisen syynä oli tietysti jatkuva makeisten eli järviseutulaisittain makosten syönti ja hampaiden puutteellinen pesu tai paremminkin pesemättä jättäminen. Muistan, että hammasharjojen käyttö ei ollut kovin yleistä ja kun harja ostettiin, se oli karkein mahdollinen. Itse pesuun ei ollut minkäänlaisia ohjeita, vaan hampaita jyystettiin kovalla kädellä usein ikenet verillä. Yhteen aikaan ohjeistettiin pesemään nykyttämällä eli lyhyellä edestakaisella liikkeellä.  Sähköhammasharjoja alkoi tulla 70-luvun lopulla ja sen myötä pesutulos parani merkittävästi. 

Hammaslääkärin tuoli oli lapsena melkoinen piinapenkki, kun reiät porattiin auki hihnavetoisella koneella ilman puudutusta. Joltakin petti joskus hermot piinapenkissä ja kaveri livahti ulos ja pyyhälsi pitkin peltoja karkuun. Joku kuulemma puraisi hammaslääkäriä sormeenkin hädissään. Hyvin hampaat tulivat kuitenkin paikatuiksi, sillä lähes kaikki 60-luvun amalgaamipaikat ovat yhä suussani. Joku hammas on ajan saatossa lohjennut ja se on pitänyt korjauttaa ja otan kyllä aina puudutuksen ennen toimenpiteitä. Ei muuta kuin tasapainoa harjoittelemaan! 

Heikki Salmela 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Lue uusin

Isojako digilehti

ilmaiseksi