USA:n presidentinvaalit vaikuttavat meihin 

Janne Sankelo. Kuva: Kokoomus.
Janne Sankelo. Kuva: Kokoomus.
Julkaistu:
Kategoria:
,

SUOMESSA uusi presidentti valittiin alkuvuodesta, Yhdysvalloissa sama on edessä ensi marraskuussa. USA:n vaalitapa eroaa suomalaisesta. Avainasemassa ovat 50 osavaltiota, joista valitaan valitsijamiehiä niiden koon mukaan. Osavaltion voittajaehdokas saa taakseen kaikki valittavat valitsijamiehet.  

Suurimmassa osassa osavaltioita peli on selvä ennen kuin kampanjat ovat edes alkaneet. Noin neljäkymmentä osavaltiota on niin selkeästi joko republikaani- tai demokraattienemmistöisiä, että niissä ehdokkaiden on melkein turha kampanjoida. Mielenkiinto kohdistuukin muutamiin niin sanottuihin vaa’ankieliosavaltioihin, joissa puolueiden ja ehdokkaiden välinen kannatus on tasaista. Niissä kisa ratkaistaan tälläkin kertaa. 

Vaaleista on ennustettu tasaista istuvan presidentin, demokraattien Joe Bidenin ja uutta paluuta yrittävän republikaanien Donald Trumpin välillä. Trumpin murhayritys viikonloppuna saattoi ratkaista vaa’ankieliosavaltiot hänen taakseen. Amerikkalaiset ovat pöyristyneitä tapahtuneesta ja Trump saa osakseen laajaa sympatiaa. 

Yhdysvaltojen presidentinvaali vaikuttaa kaikkialla. Maailmantalouden ykkösmaan edesottamuksia seurataan aina tarkkaan. USA:n sisäpolitiikka ja politiikan kieli ovat erilaista Eurooppaan verrattuna. Erityisen tärkeää on kuitenkin huomioida, että vaalin tuloksesta riippumatta USA:n rooli esimerkiksi Ukrainan tukemisessa ja Euroopan vakauden ylläpitäjänä tulee jatkumaan.  

ENNAKKOSUOSIKIKSI noussut Donald Trump on korostanut eurooppalaisten omaa vastuuta turvallisuudestaan. Taustalla on kasvava tyytymättömyys siitä, että eurooppalaisten laskut ovat jääneet amerikkalaisten veronmaksajien hoidettavaksi. Tämä näkökohta ymmärretään Suomessa hyvin, mutta muutamilla Nato-kumppaneillamme on vielä aiheesta läksyjä tekemättä. Turvallisuus myös maksaa ja vapaamatkustajia katsotaan jatkossa karsaasti. 

Mainos

Suomen ja USA:n kahdenvälinen yhteistyö on tällä hetkellä syvemmällä tasolla kuin koskaan aikaisemmin. Tämä linja on rakennettu vuosikymmeniä kestäväksi sopimuspohjaiseksi kumppanuudeksi. Sen aikana ehditään valitsemaan useita presidenttejä Yhdysvaltoihin ja Suomeen. Kaikkien kanssa pitää pärjätä.  

Janne Sankelo 

kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (Kok) 

Kauhava 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aiheeseen liittyviä juttuja

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu