Tarinaa saippuasta 

Kuvituskuva. Kuva: freepik.
Kuvituskuva. Kuva: freepik.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

Tuo ihana pala puhtautta. Nykyaikana itsestään selvyys, ennen aikaan kallis ylellisyys. Naisten kasvoja hellivä tuote. Vaatteitten puhtautta korostava haju. Ennen kuin saippuan tekoa keksittiin, vaatteista liotettiin lika pois vedellä. Kartulla hakattiin vaatetta jotakin kovaa esimerkiksi kiveä vasten, että lika irtoaisi.   

2800 ekr. löytyneessä savitaulussa kerrotaan saippuan valmistuksesta, rasvasta ja lipeästä. Siis hyvin aikaisessa vaiheessa ollaan oltu kiinnostuneita ihmisen puhtaudesta. Egyptiläiset käyttivät saippuan valmistukseen kasvisöljyä ja rasvaa, mutta kreikkalaiset eivät tunteneet saippuaa, vaan käyttivät savea puhdistamiseen. 

Vielä 1500-luvulla Euroopassa saippua oli kallis tuote. Suomessa alettiin valmistaa saippuaa 1700-luvulla. Ensimmäinen tehdas perutettiin 1820 Säkkijärvelle. Saippua oli kallis käyttötuote talouteen. Suomalainen keksintö mäntyöljystä valmistettu Mäntysuopa on tänään joka kodin käytössä. Sellutehtaan sivutuote on vallannut joka kodin suomessa. Se keksittiin 1913 ja tehdas perustetiin 1920 Säkkijärvelle. Sen jälkeen matot ovatkin saaneet joka kesäisen kylvetyksen mäntysuopa liuoksesta ja puhtaasta vedestä järven rannoilla. Mattojen mukana levisi huoneisiin ihana raikas puhtauden tuoksu, jonka mäntysuopa sai aikaan. 

Mainos

Mattojen pesu on ollut virkistysretki pesijälle, nyt sekin kokemus on jäämässä pois, kun palvelukeskuksiin on tullut matonpesukoneita. Muistan kun nuoruudessani pesimme tukkamme usein kesällä järven rannassa mäntysuovalla ja kotiin tultua virutimme hiukset vedellä, jossa oli tilkka etikkaa, näin saatiin tukkaan kaunis kiilto. Nyt kaikki puhtauteen liittyvät asiat ovat itsestään selvyyksiä, eikä niihin uhrata pienintäkään ajatusta siitä, mistä ovat tulleet tai milloin ovat tulleet, ne vain ovat siinä kaupan hyllyltä otettavissa. Valinnan varaa kyllä on. 

Eila Laasanen 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu