Mikko Kanala. Kuva arkistosta.
Julkaistu:
Kategoria:
,

VETO oli kovan haasteen edessä perjantaina, kun se kohtasi hyvässä seitsemän ottelun voittoputkessa kesäkuun notkahduksen jälkeen olevan Sotkamon Jymyn Marjex Stadionilla Sotkamossa. Ennätysyleisön edessä, Sotkamo nousi kuin nousikin voittoon kotarin jälkeen. Ottelu päättyi 2–1k (5–0, 6–7, 3–1) voittoon ja kolmostilanteet menivät 17–13. ”El Clásicoa” oli seuraamassa 3 243 katsojaa. Veikkaajista noin 60 prosenttia veikkasi Sotkamoa voittajaksi ja noin kolmasosa Vedon voittoa.

Ottelu pelituomari ja aikanaan Haapajärven Pesä-Kiiloissa kakkoskopparina pelannut Jari Saaranen, siviiliammatiltaan rehtori, tuomitsi 200:n pääsarjaottelunsa. Hän tuomitsi viime vuonna miesten Itä-Länsi-ottelun.

Ensimmäinen jakson alku Vedolla oli todella vaisu; ensimmäisessä sisävuorossa tuli liian paljon laittomia ja näin ei kolmostilannetta. Sotkamo aloitti tasoittavallaan painostamaan ja saikin kolmostilanteen. Turhia paloja tuli kakkospesälle, ja Elmeri Purmonen oli kolmosella kahden palon tilanteessa. Roope Korhonen tuli lyömään ennen Veeti Kokkoa. Kokko onnistui Vedon räpylävirheen seurauksena viimeisenä lyöjänä heti ensimmäisellä lyönnillä.

Toinen sisävuoro oli Vedolla parempi ja Sotkamon hyvät ulkopeliesitykset estivät juoksujen synnyn. Mikko Kanala löi todella kovan läpilyöntiyrityksen, mutta kakkoskoppari otti Iivari Vihanto otti hienosti kiinni ja esti tasoitusjuoksun.

SOTKAMO lähti rakentamaan kakkoskärjellä takatilanteen. Ajoa tuli purkamaan yhden palon tilanteessa ennen Roope Korhosta Kokko. Roope Korhonen löi 2–0 johdon ja yliheitolla tuli etenijä kakkospesältä suoraan kotiin ja 3–0. Pallo oli kaukana, Hiukan rannassa saakka ja Sotkamo yritti toista harhaheittojuoksua, mutta palo kotipesään.

Vedon peli tökki edelleen ja puristusta oli lyönneissä, rentous puuttui. Vaihtolyönnit kopiksi ja tarvittavat palot kotijoukkueelle Veto sai kakkostilanteen, laiton lyönti viimeisellä ja toinen palo.

Sotkamon ote piti ja viimeinen niitti tuli kolmannen tasoittavalla. Ensin Kokko löi ”bermudapussin” ja nopea Elmeri Purmonen eteni hyvin: 4–0. Roope löi tilanteeksi 5–0 kakkosjatkeen ”kumuralla”. Ensimmäinen jakso oli Sotkamon näytöstä. Jakso selvästi kotijoukkueelle ja kolmostilanteet 8–5. Emilia Itävalo totesi Vedon pelin olevan hätäilyä, perusasiat ei onnistu ja kaaripelissäkin on parannettavaa. Vedon tultava energisesti toiseen jaksoon.

Sotkamo jatkoi mihin se loppui. Hämmentävän toisen jakson alussa Jere Vikström löi ykköstilanteessa kainuulaisittain ”täyden tillikan” Sapsojärveen ja tuloksena 1+1. Sotkamon vuoro jäi kuitenkin tynkävuoroksi huolimatta läpilyönnistä.

VETO tuli tasoittavalle ja harhaheitolla Veto sai lahjaksi runsaalla heittelyllä takatilanteen. J-P Vainionpää löi vastustamattoman kumuran ja tärkeä kavennus 2–1:een. Teemu Kinnunen löi kantavan keskikumuran ja peli tasan 2–2.

Toisen alussa Sotkamo sai palon jälkeen harhaheitolla takatilanteen, kun pallo tuli Kanalan nilkoille.  Toinen palo tuli taktisella laittomalla ja Roope lyömään ja laittomia ja toinen palo. Samuel Huotari vei kotijoukkueen 3–2 johtoon.

Mainos

Veto tasoitti, kun Vainionpäällä oli ajossa väärä alla ja tasoituksen viimeisellään väliin, tuojana Atte Kortehisto, joka on etenijöistä töiseksi nopein, pesäväli keskimäärin 5,2 sekunnissa. Janne Mäkelä löi suunnilleen samanlaisen lyönnin, mutta Hannes Pekkinen otti hienon kopin, toinen palo kolmospesälle ja kenttätyhjäksi. Jatkossa Veto ei saanut juoksua ja alkoi kolmas vuoropari.

Toinen jakso oli puolivälissä. Sotkamo rakensi yhden palon ajotilanteen Olli Heikkalan syöksystä huolimatta ja Sotkamo otti aikalisän. Teknisen palon jälkeen Roopella taas tilanne. Tuloksena oli Vedon ulkopelin haparoinnin jälkeen kaksi juoksua. Jatkossa Kanala pelasti läpilyönnin ja taas Vedolla oli kirittävää: 5–3. Sotkamo teki tärkeät kaksi juoksua tiukassa tilanteessa.

Veto jätti 7–9 välistä ja tasoittava vuoro alkoi matalan pompun jälkeen. Elmeri Purmonen teki juoksusta palon ykköspesälle. Toinen palo tuli etenijän ollessa kopilla irti kakkospesästä. Jatkossa Kalle Kuosmanen hoiti Aleksi Lassilan vaihtolyönnin ja ei kolmostilannetta.

Sotkamo tuli viimeiseen sisävuoroon toisella jaksolla.  Kinnusella oli nopea tempo päällä ja kaksi paloa ja Roope lyömään, mutta Olli Heikkala ei saanut tehtyä kolmatta paloa. Vuorossa tuli vaaratilanne, kun pallo oli osua etenijään, mutta ehti väistää. Tämän tilanteen jälkeen Kokko lyömään, pallo pysähtyi kakkosjatkeen takana olevaan aitaan ja tärkeä juoksu Sotkamolle: 6–3.

VIIMEISELLÄÄN tasoittavallaan Veto jätti neljä pelaajaa välistä ja Kortehiston oli päästävä kentälle ja pääsikin nopeutensa ansiosta. Kanala vaihtoi kovalla ja pallo vaivoin pysäytettiin. Kanala ykköselle tärkeällä hetkellä. Elmeri Anttila (kärkilyöntitilaston kakkonen) lyömään ja keskipussilla 3-tilanne. Pallo läpi kolmospuolelta ja tasoitus 6–6:een ja seitsemäs kunnari Elmerille.  Nyt oli paloton tilanne ja Vedolla oli mahdollisuus ratkaista jakso. Katsomossa oli hiljaista. Veto otti aikalisän. Sotkamo on ollut paras takatilanteen puolustamisessa. Nyt nähtiin kestikö Sotkamo paineet. Vainionpää oli ratkaisijana. Huono heitto helpossa tilanteessa ja lukkari Aapo Komulainen ei saanut palloa kiinni ja jakso Vedolle 6–7.

Vuorossa oli Vedon ulkopeli ”kotarissa” ja toinen tärkeä piste jaossa.  Kaksi ensimmäistä paria epäonnistui Sotkamolta, mutta kolme viimeistä onnistui: Kokko, Komulainen ja Huotari A.

Vedon tasoittava ”kotari” alkoi Komulaisen eliminoitua Anttilan, lyönti kopiksi. Vainionpää epäonnistui ja Ville Kotro poltti. Nyt oli Vedolla kolme paria jäljellä. Lukkari Komulainen irrotti etenijän ja peli oli käytännössä ratkennut. Mäkelä löi kavennusjuoksun ja nyt oli Veto saatava kaksi juoksua Aleksi Lassila lyötyä. Sotkamon Jymy voitti. Molemmat pelit Sotkamolle 2–1k.

Ottelussa palkittiin ykköspalkinnolla Kalle Kuosmanen ja Mikko Kanala ja kakkospalkinnoilla Roope Korhonen ja J-P Vainionpää.

Vedon niin sanottu kuuden pisteen ottelu on Tahkoa vastaan sunnuntaina 21. heinäkuuta kello 16. Ottelu on molemmille joukkueille elintärkeä, koska Kitee on nousuvoittoisesti pelannut ja uhkaa molempia joukkueita. Se kuitenkin sai vain Haminalta pisteen.