Väkitukko pyörähteli polskia ja Evijärven mieslaulajat kajautti heleästi Aleksi Sulkakosken lauluja Kaustisella  

Väkitukon vauhdikkaassa esityksessä oli kansantanssin hurmaa
Väkitukon vauhdikkaassa esityksessä oli kansantanssin hurmaa.

KANSANTANSSIRYHMÄN keski-ikä on 68 vuotta ja onkohan vertaistuen ansiota, että kaikki parit ovat olleet yli kolmekymmentä vuotta naimisissa, hauskutti Anne Sillman esitellessään Väkitukkoa yleisölle Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla keskiviikkona. 

Alajärveltä, Lappajärveltä ja Vimpelistä saapuneet tanssinharrastajat saivat suuren kunnian päästessään esiintymään satojen katselijoiden edessä päälavalla KPO-areenalla. Yleisön joukossa itäkyläläiset Timo Kellokoski, Alpo Lamminen ja Mikko Övermark ihmettelivät tanssijoiden hyvää kuntoa, joka kesti aina vauhdikkaaseen poistumispolskaan asti. Väkitukkoa säestivät Meri Kiri (haitari), Satu Lumiaho (viulu) ja Tiia Vartio (harmoni).    

Evijärven mieslaulajat avasi oman esityksensä rempseällä siantappolaululla ja päätti sen Isoisän olkihatun nuotilla laulettuun Seitsemänkymppisen humppaan. Kuoronjohtaja Satu Lumiahon mukaan niiden välissä soitetut kappaleet kertoivat etupäässä rakkaudesta. Jussi Asulta esitettiin Kirjeen sulle kirjootan sekä Naapurin Kaisa: ”Naapurin Kaisalla on siniset silmät ja helkutin komia persusta – On sillä raktori serkkunsa kanssa ja lainat on maksettu mersusta.” Yleisö nauroi sanoitukselle ja palkitsi sen runsain aplodein. 

EVIJÄRVELÄISEN kovetun kansanlaulajan Aleksi Sulkakosken (1891–1977) laulujen pitäminen ohjelmassa on perinteitä arvostava kulttuuriteko. Voimalla seitsemän miehen kajahti heleästi Sulkakosken ”Järvenseljällä välkehteli” ja veitikkamainen ”Aukase likka sun kamarisi ovi, minä tuon sulle omenoita”. 

Mainos

Sitä vastoin Lappajärven laulajien ohjelmassa ei ollut Lappajärvi humppaa tai Järviseudun marssia, ehkä sitten toisella kerralla. Iskelmäpainotteisen setin aloitti kaihoisa venäläinen kansanlaulu ja lopetti tunteella vedetty Juha Vainion Kotkan poikii ilman siipii. Kansantaiteenkeskuksen aulassa laulaneilta lappajärveläisiltä soljuivat hienosti Reino Helismaan, J. Karjalaisen ja Jamppa Tuomisen kappaleet. 

Lappajärveläinen viuluniekka Toivo Rajala esiintyi mestarisoitossa Pelimannitalon isossa tuvassa. Kun vielä Lauri Lantela ja Gary Keskinen ”rimputtelivat” Massikan lavalla keskiviikkoillan päätteeksi, niin järviseutulaisten esiintyjien määrä nousi neljäänkymmeneen yhtenä päivänä. Vahvasti yhä elää pelimannihenki.     

Tapani Tyynelä 

Evijärven mieslaulajien kupleteissa koputeltiin kamarin ovelle ja tapettiin sikaa. 
Lappajärven laulajia säesti Satu Lumiaho. 
Alpo Lammisella oli Kaustisella mukana JS-kassi Bulgarian lukijamatkalta. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu