Väkitukko Areenalla pureuduttiin asioiden ytimeen  

Patrick Itäniemen haastattelussa Sirpa Salomäki, Timo Vesala, Petri Salminen, Lia Järvelä, Eetu Setälä, Sam Leijonanmieli ja Jesse Luhtala. Kuva: Hanna-Riikka Uusitalo.
Patrick Itäniemen haastattelussa Sirpa Salomäki, Timo Vesala, Petri Salminen, Lia Järvelä, Eetu Setälä, Sam Leijonanmieli ja Jesse Luhtala. Kuva: Hanna-Riikka Uusitalo.

VIMPELIN PESISFESTIVAALIEN yhteydessä tiistaina 9. heinäkuuta järjestetty Väkitukko Areena keräsi paikalle kiinnostuneita kuuntelemaan yrittäjyysaiheista keskustelua. Patrick Itäniemen juontamaan paneeliin oli kutsuttu Sirpa Salomäki, Timo Vesala, Petri Salminen, Lia Järvelä, Eetu Setälä, Sam Leijonanmieli ja Jesse Luhtala.  

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen mainitsi keskustelussa, että Suomessa on noin 570 000 yritystä, jos alkutuotanto lasketaan mukaan. 99,8 prosenttia yrityksistä on pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), 95,5 prosenttia yrityksistä on mikroyrityksiä ja 33 prosenttia yrittäjistä kertoo pohtivansa omistajanvaihdosta yrityksessään seuraavien viiden vuoden kuluessa. 

–Paneelikeskustelussa kävimme laajasti läpi yrittämis- ja kasvuhalukkuuteen vaikuttavia tekijöitä sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. Tavoitteena oli ennen kaikkea lisätä yhteistä ymmärrystä yrittäjyydestä, toimintaympäristöstä sekä siitä, mikä jarruttaa yritysten kasvua, kertoo Salminen. 

–Kasvua jarruttavia tekijöitä ovat niin liiallinen sääntely, kuin rakenteelliset jäykkyydetkin, jotka aiheuttavat taakkaa erityisesti pienille yrityksille, hän jatkaa. 

Panelistit pohtivat myös konkreettisia toimenpiteitä, joita erityisesti paikallisella tasolla Vimpelissä todettiin olevan kunnan ja yrittäjien välisen vahvan vuoropuhelun ylläpitäminen ja alueen yritysten tarpeiden tunnistaminen päätöksenteossa.  

–Vimpelissä on jo nyt vahva yhteistyön kulttuuri, jota on syytä vaalia, Salminen painottaa. 

Julkisen sektorin palveluja edustava Sirpa Salomäki kertoo, että keskustelu oli vilkasta. 

–Siinä mentiin suoraan asian ytimeen. Nuorten yrittäjien ajatukset olivat aivan huippuja, kiittelee Salomäki.  

Nuoret muun muassa toivoivat, että yritykset tarjoaisivat entistä enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi oppisopimuksia lisäämällä.  

–Tässä on varmasti toive, jota meidän yrittäjien kannattaa kuunnella tarkasti. Oli hienoa kuulla, että nuorilla on vahva halu omalla toiminnallaan olla kehittämässä suomalaista työelämää ja erinomainen asennoituminen työn tekemistä kohtaan. 

YHTEINEN mielipide panelisteilla oli, että sääntelystä ja kriiseistä huolimatta Suomessa on kohtalaisen hyvä yrittää. 

–Viime vuosien kriisit ja niiden aiheuttama epävarmuus ovat poikkeuksellisia, jokainen yrittäjä on kohdannut nämä tavalla tai toisella. Yrittäjien kanssa keskustellessa välittyy kuitenkin aina päällimmäisenä luja usko tulevaisuuteen ja omaan tekemiseen. Tämä luo toivoa myös Suomen tulevaisuuteen. Kunhan vain päätöksentekijätkin muistavat sen, että ilman yrittäjiä ja yritteliäitä ihmisiä ei hyvinvointiyhteiskunta pysty ylläpitämään palveluitaan eikä huolehtimaan heikommassa asemassa olevista. Siksi yrittäjyyden toiminta- ja kustannusympäristön tulee mahdollistaa kokeilut, kasvu ja kannattavan yritystoiminnan, muistuttaa Salminen. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti