Kalastusmarkkinoilla oli vilskettä Lakis Areenalla

Mikko ”Peltsi” Peltola tekee paljon juontokeikkoja erilaisissa vapaa-ajan tapahtumissa ja viettää 7–8 viikkoa vuodesta työmatkoilla luonto-ohjelmia kuvaten. –Tämä on intohimohommaa. On aivan mahtavaa, kun voi yhdistää työn ja vapaa-ajan. Kuvat: Maija Perälä.

LAKANIEMI-POKELA-PYHÄLAHTI KYLÄSEURA järjesti kalaan ja kalastukseen painottuvat markkinat sunnuntaina 7. heinäkuuta 2024 Lakis Areenalla. Alun perin markkinat oli tarkoitus järjestää Avoimien kylien päivänä 8. kesäkuuta, mutta ajateltiin, että Pesisfestivaalien aika olisi parempi. Ajatuksena oli, että paikalliset kalastajat myyvät kalaa ja paikalle pyydetään vaapun- ja vieheentekijöitä myymään omia tuotteitaan. Kalastajia ei lopulta tullut kuin yksi ja hän myi hetkessä kuhafileensä pois ja myös ahvenfileet tekivät kauppaansa. Vaapuntekijöitä piti tulla kymmenkunta, mutta loppumetreillä suuri osa perui ja paikalle tuli vain kaksi myyjää. Heillä kauppa kävikin sitten hyvin ja he olivat kovasti tyytyväisiä päivän myyntiin. Paikalla oli myös Aisapari ja heidän pisteillään kävi myös paljon kyselijöitä.

Markkinoiden vetonaula oli tietysti Mikko ”Peltsi” Peltola, jonka kävin hakemassa Seinäjoelta junalta. Vimpelin reissu oli Peltsille ensimmäinen ja kerroin hänelle hieman kyläseuran toiminnasta ja myös Järviseudun historiaa. Peltsin palkkaamisen mahdollisti Kuha-Suomen Kalaleader, joka myönsi kyläseuralle tukea esiintymispalkkioon.

Peltsi näytti tapahtuman aluksi kuvia ja kertoi kokemuksiaan Venäjän Kamtshatkaan suuntautuneelta kuvausmatkalta. Esityksen jälkeen alkoikin sitten tungos Peltsin ympärillä, kun hänet haluttiin samaan kuvaan. Peltsiltä udeltiin seuraavia kuvauskohteita ja muutenkin yleisöllä riitti halua keskustella hänen kanssaan.

KYSYIN onko hänellä usein tällaisia keikkoja ja kuulemma noin kerran viikossa, joskus peri kertaa viikossa. Tykkäsi kuitenkin tehdä keikkoja vähän vastapainona kuvausretkille, joita olikin tehnyt moniin maihin ja muutamista reissuista kertoikin mieleen painuneita kokemuksia. Pitihän Peltsi viedä myös näkötornille ihailemaan meidän huippumaisemaamme ja nähdäkseni myös vaikuttui maisemasta.

Pelkäsin myyjien peruutusten takia, että markkinayleisö pettyy tapahtumaan, mutta mitä vielä. Väkeä kävi arvioni mukaan yli kolmesataa ja iloinen puheensorina kuului joka puolelta ihmisten tavatessa tuttujaan ja vaihtaessaan kuulumisia.

Kyläseura paistoi muikkuja parikymmentä kiloa ja ne menivät parissa tunnissa. Samoin lättytaikinaa tehtiin pari sangollista ja kaikki meni. Areena alkoi tyhjentyä iltapäivällä kolmen jälkeen ja muutamat sen jälkeen tulleet pettyivätkin, kun paikalla ei enää ollut juuri ketään. Markkinat olivat ensimmäiset laatuaan ja saatuja kokemuksia hyödyntäen seuraavat järjestettäneen ensi vuonna jo toukokuun lopulla ja hieman lyhyempinä. Mahdollisesti markkinapaikkana on ensi vuonna Katajalahden venesatama, mutta se nähdään ensi vuonna. Kiitokset näytteilleasettajille, myyjille, markkinayleisölle ja tietysti talkooväelle!

Heikki Salmela

Ähtäriläinen Markus Loikas (vas.) on tehnyt vaappuja 36 vuotta. –Kesällä tehdään pilkkejä, talvella vaappuja ja sopivissa väleissä harrastetaan jigiä. Aira Luoma-aho osti lapsenlapselleen Elias Haloselle uistimen. –Kalastuksessa on parasta kun saa viettää kivan päivän ulkona, kova kalamies Elias kertoo. Kuvat: Maija Perälä.
Muikkupisteellä odotellaan viimeisen pannun paistumista.
–Lähikalan saatavuuden kehittämishankkeen tavoitteena on, että yhä useampi osaa hankkia lähikalaa ja käsitellä sitä ruoaksi. Meillä on ollut erilaisia työpajoja, opintomatkoja ja kalankäsittelyyn opastavia tilaisuuksia, kertoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan ruoka-asiantuntija Asta Asuinmaa. Messuille Asuinmaa oli ottanut mukaan kalatankin, jossa uiskenteli 7 eri kalalajia ja yleisö sai arvata kirjolohen paino.
Messuväellä oli mahdollisuus kokeilla sähköpyöriä Vuoroparin esittelypisteellä. –Tässä on kolmea eri mallia näytillä, mutta meille saadaan myös tilattua, jos on joku tietty malli tai merkki tiedossa, Jouni Herrala kertoo.
Eeva Arpala ja Päivi Kultalahti Aisaparin esittelypisteellä. Kultalahti esitteli myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelu Vapepan toimintaa.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti