Hautapaikkojen hallintakäytänteet vaihtelevat seurakunnissa

Tehotiimissä Heikki Karjanlahti (oik), Laila Karjanlahti, Lea Autio ja Jussi Autio.
Tehotiimissä Heikki Karjanlahti (oik), Laila Karjanlahti, Lea Autio ja Jussi Autio.

LUKIJAMME kysyi, mitä tapahtuu unohdetuille haudoille. Hän oli huolissaan siitä, että historiaa ja kulttuuria katoaa vanhojen hautakivien mukana.

Hautojen hallintaa koskevia säädöksiä tulkitaan seurakunnissa hieman eri tavoin.

Talousjohtaja Tuula Luoma Alajärven seurakunnasta kertoo, että aiemmin seurakunnalla on ollut kolmenlaisia hautoja: C-hautoja, joiden hallinta-aika oli 25 vuotta, B-hautoja, joissa hallinta-aika oli 50 vuotta sekä A- eli ainaishautoja.

 –Tällä hetkellä kaikissa uusissa hautapaikoissa Alajärven seurakunnassa hallinta-aika on 50 vuotta. Joissain seurakunnissa voi hallinta-aika olla joku muukin, mutta pääsääntöisesti se on se 50 vuotta.

–Ennen vuotta 1994 päättyneitä hallintasopimuksia, jotka koskevat 25 vuoden hautoja ja joiden hautapaikoilla ei ole hautamuistomerkkiä, on palautunut takaisin seurakunnalle automaattisesti. Muutoin kriteeri palautumiselle on, jos hauta on hoitamaton tai 50 vuotta on mennyt umpeen. Seurakunnan pitää kuitenkin tehdä yleinen kuulutus sekä niin sanotusti laputtaa ne haudat, joita kuulutus koskee, jotta tieto menisi omaisille. He voivat näin halutessaan jatkaa hallintaa, mutta jos mitään ei kuulu, haudat palautuvat seurakunnalle. Jos hallinta-aika on mennyt umpeen, voidaan hautapaikka lunastaa uudelleen. Pelkkä hoitamattomuus ei riitä kriteeriksi haudan automaattiseen palautumiseen seurakunnalle.

Eli sukulaiset voivat halutessaan uusia hautapaikan hallinnan, jos haluavat haudan säilyvän tulevaisuudessakin. Hautoja unohtuu, koska suku voi muuttaa muualle tai loppua. Toisaalta sukulaiset ylläpitävät myös hyvin vanhoja sukuhautoja.

–Tällä hetkellä meillä ei ole osin resurssispulan vuoksi kuulutusta menossa, vaikka sellaisia hautoja on paljon, mitkä saisi kuuluttaa.

Viitisen vuotta sitten Alajärvellä kuulutettiin vanhan hautausmaan kakkososasto sekä Hirsikankaan vanhin, nelososasto, joista palautui hautapaikkoja käyttöön. Uusia hautapaikkoja on tällä hetkellä Alajärven alueella tarjolla Hirsikankaan hautausmaalla. Lehtimäen hautausmaalla on menossa laajennus ja Lappajärven hautausmaan laajennusta suunnitellaan ensi vuodelle. Vimpelissä pyritään vanhalle alueelle saamaan uurnalehto lähivuosina, muuten laajennustarvetta ei ole.

Kauhavalla hautapaikkoja ei ole kuulutettu aikoihin

KAUHAVAN seurakunnassa hautojen hallintaoikeuden palautuminen seurakunnalle tapahtuu pääsääntöisesti omaisten yhteydenottojen perusteella, kertoo talousjohtaja Esa Rämäkkö.

–Silloin tehdään haudan luovutus. Näitä kerätään usein useampia samaan pykäkään kirkkoneuvoston hyväksyttäväksi ja sen jälkeen omatoimisesti tai seurakunnan työntekijöiden toimesta hautamuistomerkit siirretään Kauhavan uuden hautausmaan tähän käyttöön osoitettuun tilaan. Hautakivet ovat omaisten omaisuutta. Sitä, mitä niille hautapaikalta poiston jälkeen tapahtuu, en tiedä.

Alajärvellä seurakunnalle palautuneiden hautojen muistomerkit on siirretty Hirsikankaan hautausmaan takaosaan.

–Oman työhistoriani aikana kuulutusmenettelyä, jolla hautoja olisi siirtynyt hoitamattomuuden ja hallintasopimuksen päättymisen vuoksi seurakunnalle, ei ole Kauhavan seurakunnassa tehty, Rämäkkö toteaa.

–Meillä on 25 vuotta se hallintaoikeus ja jos hautaa hoidetaan, ei ole mitään syytä lunastaa, vaikka hallintaoikeus olisi päättynyt. Tietojeni mukaan Kauhavalla hautapaikkoja on hyvin vapaana eikä akuuttia tilannetta ole, että jouduttaisiin käynnistämään palautusmenettelyä.

Hautoihin voidaan haudata uusi henkilö 25 vuoden kuluttua edellisestä hautauksesta.

JOS hautaa ei ehdi tai pysty hoitamaan itse, palvelua voi hankkia seurakunnan kautta.

Hautojen hoitaminen on kunniatehtävä

AURINKOISENA aamupäivänä Kortesjärven kirkkomaalla hääräsi multapussien ja kottikärryjen kanssa ahkeran näköinen neljän kopla. Mukana heillä oli porstaa, lapiota, mäntysuopaliuosta ja kauniita kukkasia.

–Olemme yhdessä huoltaneet viisi vanhempaa hautaa tänään, vanhimmat niistä ovat 1800-luvulta asti. Sammal ja jäkälä ovat näiden vanhempien valurautaisten ristien kiusana. Niitä olemme nyt Lailan kanssa porstanneet puhtaaksi. Kovasti kiinnostaisi ideat, millä ne saisi puhtaaksi. Kiiltäväpintaisen hautakiven pesuun mäntysuopaliuos sopii hyvin, pohdiskelevat Leila Autio ja Laila Karjanlahti yhdessä.

Miesten, Heikki Karjanlahden ja Jussi Aution tehtäväksi jäivät kottikärryjen työntäminen ja lapiohommat. Kaikki haudat saivat uudet mullat ja kauniit kukat niitä koristamaan.

Halu pitää vanhat haudat hyvänä ja kauniin näköisinä on monelle tärkeää ja siksi on todella hienoa, että niitä hoidetaan. Kaunis hautausmaa on pala paikkakuntaa ja sen historiaa. Hautausmaa on monelle mielenkiintoinen paikka tutkia vanhoja aikoja ja tarinoita. Samalla säilyvät perimätietona vanhojen hautojen tarinat ja henkilöt, jotka siellä lepäävät palaavat hetkeksi tähän päivään ajatuksen muodossa.

Sirpa Kiviaho

Hautakivi puhtaaksi omin ottein tai ostopalveluna

Toimitus

HAUTAKIVEN kunnostuksella saadaan vanhasta kivestä usein uudenveroinen. Kivi voidaan pestä ja kultaukset sekä maalaukset uusia. Kunnostuksesta voi kysyä suoraan kiviveistämöistä tai hautaustoimiston kautta. Puhdistuksen voi kuitenkin tehdä myös itse.

Siitepöly, steariini, ilmansaasteet ja sade alkavat näkyä hautakiven pinnalla vuosien mittaan. Jos kiveä ei puhdista, se voi alkaa kasvaa sammalta jossakin vaiheessa.

Hautakiven voi puhdistaa harjalla ja vedellä ja käyttää mietoa, ympäristöystävällistä pesuaihetta kuten mäntysuopaa. Markkinoilla on myös erityisesti hautakivien puhdistukseen tarkoitettuja aineita.

Kullattujen kaiverruspintojen ja kultaisten kaiverrusten kanssa tulee olla varovainen, eikä niitä saa hangata tai harjata. Kaiverrukset kannattaa puhdistaa erityisen varovaisesti esimerkiksi kostealla liinalla tai pesusienellä. Ensimmäisenä vuonna kultauksia ei suositella puhdistettavaksi lainkaan, jotta niiden väri ja liima ehtii kovettua kokonaan.

Kaivertamatonta kivipintaa saa huoletta harjata rajumminkin ottein, mikäli lika on pinttynyttä. Louhittuihin pintoihin kertyvän lian ja sammalen voi poistaa käyttäen ruostumatonta teräsharjaa. Harjaamisen jälkeen kivi tulee huuhdella huolellisesti.

Kynttilöistä tulevat sitkeät steariini- ja rasvatahrat voi yrittää poistaa puhdistetulla bensiinillä. Koko hautakiven pinta kannattaa käsitellä kerralla laikkujen ja värierojen välttämiseksi.

Kynttilöitä ei kannata sijoittaa kovin lähelle kiveä, sillä steariini- ja rasvatahroja voi olla vaikea poistaa. Öljykynttilöistä irtoaa vähemmän nokea kuin muista kynttilöistä.

Lue myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti