Kvarnbacken Vind Oy Ab suunnittelee tuulivoiman ja sähkönsiirron hanketta Kruunupyyhyn, Kruunupyyn keskustasta noin 44 kilometriä kaakkoon. Hankkeessa rakennetaan enintään seitsemän (7) tuulivoimalaa pinta-alaltaan 810 hehtaarin alueelle ja kuusi (6) aurinkovoima-aluetta, joiden pinta-ala on yhteensä 57 hehtaaria. Alueelle rakennetaan myös akkuvarasto sähkönvarastointia varten. Alue on pääasiassa talousmetsää ja ojitettuja soita sekä maatalouskäytössä olevaa peltoa. Arvioinnissa tarkastellaan kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 metrin tuulivoimaloita, joiden yksikköteho on 8–10 MW sekä aurinkovoima-alueita, joiden piikkiteho on noin 30 MWp.
Sähkönsiirto tuulivoima-alueelta on suunniteltu toteutettavan joko noin 37 kilometrin pituisella 110 kV:n ilmajohdolla hankealueelta luoteeseen tai noin 21 kilometrin pituisella 110 kV:n ilmajohdolla hankealueelta lounaaseen. Sähkönsiirto on tarkoitus toteuttaa nykyisen voimajohdon tilalle tai viereen.
Kuulemisessa saatiin 30 lausuntoa ja asiantuntijakommenttia sekä 12 mielipidettä. Kannanotoissa esiin nousivat muun muassa vaikutukset maisemaan, metsäpeuraan, ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen sekä sähkönsiirron haittavaikutukset. Lisäksi kiinnitettiin huomiota hankkeen sijaintiin kapealla kaistaleella Kruunupyyn kuntaa, jonka molemmin puolin sijaitsevat naapurikunnat, jolloin hankkeen kielteisten vaikutusten nähdään kohdistuvan naapurikuntien alueelle.
Yhteysviranomainen katsoo hankkeen merkittävimpien vaikutusten kohdistuvan maisemaan, ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen sekä metsäpeuraan. Myös pitkillä, ilmajohtona rakennettavilla sähkönsiirtoreiteillä on vaikutuksia maisemaan. Hankevaihtoehdoista vain vaihtoehto VE2 on sekä Pohjanmaan maakuntakaava 2040 ja Pohjanmaan maakuntakaavaehdotus 2050 mukainen, sillä se alittaa molempien maakuntakaavojen osalta seudullisesti merkittävän tuulivoima-alueen rajan.
Natura-alueiden osalta ELY-keskus katsoo, että vaikutuksia Särkkisenjärven SPA Natura200-alueeseen (FI1000059) tulee tarkastella erillisessä, luonnonsuojelulain 35 §:n mukaisessa Natura2000 – arviointimenettelyssä, koska merkittäviä vaikutuksia ei voida varmasti poissulkea. Vastaava Natura-arviointi tulee laatia myös Jokisuunlahden ja Valmosannevan SPA/SAC Natura2000-alueelle, mikäli hankkeessa päädytään lounaiseen sähkönsiirtoreittiin.
Arviointiselostus ja ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan löytyvät täältä