Veto pisteittä Kitrolla – Ankkurit  yllätysvoittoon

Aleksi Lassila. Arkistokuva.
Aleksi Lassila. Arkistokuva.
Aleksi Lassila. Arkistokuva.
Aleksi Lassila. Arkistokuva.

Torstaina Kitron stadionin kenttä oli kovassa kunnossa ja onnistuneet pomput nousivat korkealle. Ottelu oli tasoltaan harvinaisen heikko Vedolta ja AA voitti Vedon 1-0 (1-0, 3-3). Kolmostilanteet menivät Vedolle 9-14.

Molemmissa vuoropareissa joukkueet saivat tilanteita, mutta kotiutukset epäonnistuivat. Vedolla oli paloton ajo, mutta kotiutukset jäivät vaisuiksi. Ankkurien painostus loppui ensimmäisen tasoittavalle etenijän ollessa kopin aikana irti ykköspesässä.  Tilanne oli 0-0 ja Ankkurit tuli toisen tasoittavalle ja sai yhdellä palolla kahdella jokerilla yrittämään kotiutusta. Petteri Kortelainen löi ”jatketun kumuran” kakkosjatkeelle: 1-0. Juoksun toi 22-vuotias Haapajärven Pesä-Kiilojen kasvatti Atte Kuosmanen, jolla ei ollut kiirettä kotipesään varsin hyvän lyönnin ansiosta.

Vedon nihkeä peli jatkui ja paine kasvoi kolmannen alussa, kaksi ykköspaloa ja J-P Vainionpää ja Mikko Kanala pääsivät yrittämään kotiutusta, mutta tuloksetta. Ankkureilla oli iskun paikka. Viljo Sillanpään lyönti meni kopiksi ja palo kakkoselle. Aleksi Lassila teki tärkeän palon kakkospesälle. Ankkurit sai etutilanteen, mutta huono osuma mailaan ja palo kolmoselle.   Vedolla oli viisi kolmostilannetta, ja J-P Vainionpäällä kolmen kertaa silloin mailanvarressa.

Veto tuli neljännen alkuun, mutta kaksi irtoamista pesästä ja yksi palo kakkoselle. Ankkurit pelasi ensimmäisellä jaksolla hyvää ulkopeliä.  Kortelaisen juoksu jäi jakson ainoaksi. Vedon peli oli todella vaisua ja parannettavaa oli rutkasti toiselle jaksolle. Vedolla oli ensimmäisellä jaksolla kärkilyöntejä  15, Ankkureilla 11. Ainoa pelaaja, joka voidaan mainita oli kommentaattoriparin kehuma Aleksi Lassila. Ankkureiden onnistujia olivat Elmeri Koivusalmi ja Tuukka Etula.

Toisen jakson aloittavassa vuorossa Vedon oli pidettävä Ankkurit pihdeissään. Ankkurit loi heti palottoman ajon ja Tuukka Etulan todella vaarallisen lyönnin kakkospuolelta pelasti Kanala, lähes varmalta kahdelta juoksulta. Petteri Kortelaisella oli ajo, mutta ajon jatkuessa etutilanteen osassa lyönti epäonnistui ja tuloksena kaksi paloa ja vuoronvaihto.

Veto sai palottoman ajon, mutta ”Jukkis” epäonnistui viimeisellä; lyönti meni kopiksi, palo kolmoselta. Aleksi Lassila jatkoi hyvää vaihtamista ja ajo saatiin Janne Mäkelälle, jonka viimeinen lyönti haparoitiin polttolinjalla ja oli lähes mennä takaa läpi, Vedolle tärkeä avausjuoksu. Jatkossa Juho Heikkala löi loistavan lyönnin kakkosen pitkälle viivalle, jossa olisi ollut useamman juoksun ainekset. Lyönti oli vajaat puoli metriä laiton.

Ankkurit tuli toisen tasoittavalle ja loi kakkostilanteen. Juho Ihamäki löi päivän pisimmän lyönnin ja sen jälkeen Lassila poltti etenijän kolmospesälle ja vuoron vaihto. Peli oli molemmilta virheiden sävyttämää.  Veto ei saanut lisäjuoksua, joten Ankkurit pysyi toisella jaksossa pelissä mukana, mutta Ankkureilla jäi aloitus hankalaan paikkaan. Mutta Veto haparoi selvässä palossa ja kolmoselle harhaheitto ja Ankkureiden tasoitus oli tosiasia. Ankkureilla syntyi paloton ajo. Kortelainen epäonnistui ja Ihamäki vei Ankkurit johtoon Kanalan haparoidessa. Mikko Vihriälä haki pahan takakenttälyönnin. Veto oli nyt kovan paikan edessä, kun peli ei kulkenut ja turhia paloja tuli. Kolmostilanteet oli tässä vaiheessa Vedolle 7-10.

Kolmannen tasoittavalla Janne Mäkelä löi tasoittavan juoksun. Viimeiseen vuoro siirryttiin tasatilanteessa. Vedon ulkopelissä tuli virheitä ja selvät palot jäit tekemättä. Ankkurit siirtyi 3-2 johtoon. Pallot putosivat räpylästä, Tuukka Etula lyöjänä ja Elmeri Koivusalmi tuojana. Veto sai tasoittavallaan tilanteen Juho Heikkalan kakkosrajapuhkaisun avulla ja J-P Vainionpää löi  ensimmäisen juoksunsa. Ankkureiden ulkopeli piti jatkossa. Elmeri Anttilan vaihtolyönnit epäonnistuivat ja Ankkurit yllätysvoittoon Vedosta. Ankkurit tuulettivat voittoa Vedosta. Ankkureiden ulkopeli oli parempaa ratkaisevilla hetkillä.

Kitron katsojamäärä helteisellä säällä oli 1 589.  Ankkurit otti  kolmannen kahden pisteen voittonsa, ja nousi yhdeksään pisteeseen, pisteen päähän IPV:stä. Nämä joukkueet ovat pelanneet 14 peliä. Ankkurit on lyönyt 63 juoksua runkosarjassa eli keskiarvona peliä kohden noin viisi juoksua. Vedon vastaava keskiarvomäärä on yhdeksän ottelua kohden. Kommentaattorien mukaan Ankkurien peli muistutti vähäjuoksuista peliä JymyJusseja vastaan. Vedon peli oli heidän mielestään onnistumisprosenttien perusteella harvinaisen heikkoa. Edelleen kommentaattorit totesivat heti ensimmäisellä jaksolla, että tällainen kuuma keli vaikeuttaa huomattavasti keskittymistä peliin. Ottelu pelattiin 27 asteen lämpötilassa.

Aleksi Lassila oli Vedon paras

Ankkureista palkittiin Elmeri iIvonen ja Tuukka Etula, Vedosta Aleksi Lassila ja Mikko Kanala.

–Eka jaksolla toissijaisia virheitä, esimerkiksi kopinnostopaloja. Toisella jaksolla tuli tilanteita, mutta kotiutusten laatu oli huono, Vedon pelinjohtaja Kari Kleemola kommentoi peliä.

Vedon voittoprosentti on ollut Alajärvellä 34  ja Ankkureilla 41%. Vedon pelit naapurissa päättyivät seuraavasti: 1974 8-11, 1984 24-2, 1994 2-0 ja 2014 0-2.  Alajärven mestaruusvuonna 1988 Veto oli ainoa joukkue, joka voitti Ankkurit kaksi kertaa: 6-4 ja 5-13. Jälkimmäinen ottelu selostettiin Järviradiossa.

Vedon seuraava kotiottelu on 2. heinäkuuta ja vastaan asettuu Kiteen Pallo -90.

Lasse Pippola

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA