ELINA SILLANPÄÄLLÄ on vahvat juuret Järviseudun mullassa. Hän asui ensimmäiset 19 vuotta Alajärvellä. Isä on kotoisin Alajärveltä ja äiti Lappajärven Itäkylästä Ammesmäeltä.
Sillanpää kertoo lukevansa Järviseudun Sanomat pääasiassa diginä.
–Luen lehden netissä näköislehtenä kannesta kanteen. Seuraan Järviseudun tapahtumia myös lehden välityksellä.
Sillanpää seuraa myös lehden kesäasukasosiota ja nettisivun uutisvirtaa:
–On hyvä tietää miten maa makaa, hän sanoo.
Erityisesti hän seuraa kuntien tapahtumia ja asioiden hoitoa.
–Meillä kotona lukemista on arvostettu. Yhteiskunnallisten asioiden seuraaminen tulee mahdollisesti äidin puolen perintönä. Tykkään enemmän paperilehdestä, mutta diginä voi lukea paikasta riippumatta.
Sillanpää sanoo kokevansa monipaikkaisuuden aidosti omaksi asiakseen.
–Koen, että en ole yhden paikan ihminen. Pystyn elämään ja sopeudun hyvin eri paikkoihin.
Hän on pienestä asti viettänyt paljon aikaa Lappajärven mummolassa, jossa asuivat Helena-mummu, Esteri-isotäti ja Juha-eno. Hän oli kesätöissä siskonsa kanssa, ja oppi tekemisen tahdin. Herätys oli aamuseitsemältä, ja sen jälkeen tehtiin talonväen antamia töitä. Vaikkapa pestiin mattoja tai leivottiin pullaa. Sillanpää muistaa hyvällä Esteri Melleriä, joka oli lupautunut huolehtimaan veljensä lapsista ja Helena-äidistä, kun perheen isä Armas kuoli.
–Koen, että en ole identiteetiltäni helsinkiläinen. Olen maalta kotoisin. Vaikka matkustan paljon, ei maalaisuus häviä minusta mihinkään. Helena-mummu on sanonut, että on pidettävä jalat maassa, vaikka tähyäisi korkealle. Minä haluan pitää jalat maaseudun mullassa. On rikkaus ymmärtää maaseudun ihmisten elämää sekä murheita ja ilonaiheita. Samoin ymmärrän kaupunkilaisten elämää.
En halua nähdä vastakkainasettelua maaseudulla asuvien ja kaupunkilaisten välillä. Puolin ja toisin meillä on annettavaa toisillemme. Jokainen kokee asiat omalla tavallaan. Jos ymmärtää kumpaakin, se toimii rakentavana voimana, sanoo Sillanpää.
Operatiivinen työ sotilasvirassa mahdollistaa pitkätkin vapaat Itäkylässä
MONIPAIKKAISUUS toteutuu töiden järjestelyn ansiosta. Sillanpää työskentelee Rajavartiolaitoksen palveluksessa Suomenlahden Merivartiostossa Helsingissä. Hän tekee operatiivista työtä sotilasvirassa. Epäsäännöllinen kolmivuorotyö tiiviine työputkineen mahdollistaa pitkät viikonkin mittaiset vapaat, joita hän ajoittain viettää Itäkylässä.
Sillanpää on ollut rohkea heittäytyjä, mistä kertoo hänen henkilöhistoriansa. Vuodesta 2006 syksyyn 2015 hän asui Espoossa, jonka jälkeen vajaat neljä vuotta Vaasassa. Sinne muuttaessaan hän pani Espoon asunnon vuokralle ja osti Vaasan Vöyrinkaupungilta uuden kodin. Kaksi vuotta hän opiskeli Vaasassa opintovapaalla. Seuraavat kaksi vuotta hän kävi Vaasasta käsin Helsingissä töissä ja saattoi loppuun opinnot Vaasan yliopistossa valmistuen hallintotieteiden maisteriksi kesällä 2021. Opintojen aikana hän kävi tekemässä kolmen kuukauden harjoittelun Euroopan Parlamentissa Brysselissä.
Opintojen loppuvaiheilla Vaasan asunto meni myyntiin. Uusi koti löytyi Helsingin Munkkiniemestä, jossa Sillanpää on viihtynyt hyvin viiden vuoden ajan. Entä miten onnistui asuminen ja opintojen loppuun saattaminen Vaasassa ja samanaikaisesti leipätyö Helsingissä kahden vuoden ajan?
Sillanpää toteaa, että haasteita oli tietenkin ajankäytön suhteen. Toisaalta aikuisena opiskellessa oppii teorian helpommin, kun tietää miten asiat käytännössä menevät.
–On paljon hoidettavia asioita ja velvoitteita. Auttaa, kun laittaa kalenteriin pääsuunnitelmat. Välillä tarvitaan vapaita ja lomia. Elämä ei saa olla suorittamista ja liian täyteen ahdettua. Jos puuttuu luovuus ja vapaus, se ei ole enää positiivista.
Eikö täällä ikinä tapahdu mitään?
VAPUNPÄIVÄNÄ Elina Sillanpää oli lenkillä Ammesmäentiellä Lappajärven Itäkylässä menossa Ammeskalliolle Maa- ja kotitalousseuran makkaranpaistoon. ELINA Sillanpää luettelee mahtavan määrän tekemisiä lähialueella. Liikuntaan on Itäkylässä kuntoportaat ja kuntosali. Naisten saunavuoro on kylätalolla kerran kuukaudessa, jota voi myös vuokrata; Itäkylän nuorisoseura, jossa järjestettiin Juha-enon 60-vuotispäivät avoimena juhlana. On oma kyläkauppa ja hieno patikointireitti Ammeskalliolle ja Vanhavuorelle.
Aktiivisten ihmisten ansiosta Itäkylä on hieno kylä. Kesäisin on Itäkylä-viikon tai Ammeskallion makkaranpaiston kaltaisia tempauksia. Talvella on talkoilla hyvin hoidetut hiihtoladut. Tässä kohtaa kuulijaa alkaa pyörryttää.
–On niin paljon tekemistä! Pitää merkitä kalenteriin, että ehtii osallistua. Itäkylään on aina mukava tulla ja vanhempani asuvat myös täällä. Olen verkostoitunut ihmisten kanssa ja aidosti kiinnostunut tästä paikasta ja siitä, miten asioita hoidetaan, sanoo Sillanpää.
Kesäsesonki kestää vain parisen kuukautta, ja samalle päivälle kasaantuu monia tapahtumia. Sillanpää sanoo osallistuneensa toukokuussa Geokohteet tutuksi -kiertoajeluun Järviseudulla ja mainitsee Alajärven Alvar Aalto -kohteet.
–Etenkin ulkomaalaiset ovat kiinnostuneita maamme arkkitehtuurista. Kun se on koko ajan ympärillämme, emme välttämättä oikein osaa arvostaa sitä.
Aino Alppinen