Lappajärvellä kilpailtiin ja tutustuttiin frisbeegolfiin  

Järviseudun Disc Golf Clubin Mikko Timonen ja Konsta Aho toivottavat uudet jäsenet tervetulleeksi. –Meillä on hyvä porukka ja jäsenmaksun suuruuteen nähden hyviä etuja kiekkokauppoihin ja Vimpelin Vuoropariin.
Järviseudun Disc Golf Clubin Mikko Timonen ja Konsta Aho toivottavat uudet jäsenet tervetulleeksi. –Meillä on hyvä porukka ja jäsenmaksun suuruuteen nähden hyviä etuja kiekkokauppoihin ja Vimpelin Vuoropariin.

FRISBEEGOLFIN suosio kasvaa. Suomen frisbeegolfliiton (SFL) mukaan seuroja on Suomessa 207 ja rekisteröityneitä harrastajia yli 11 000. Asukaslukuun suhteutettuna Suomessa on eniten ratoja ja kierroksia pelataan toiseksi eniten maailmassa. SFL:n mukaan yhteensä 263 000 suomalaista aikuista harrastaa frisbeegolfia ainakin kerran vuodessa ja tutkimuksen mukaan vähintään kerran viikossa harrastaa arviolta 49 000 henkilöä.

VIIME VIIKONLOPPUNA Lappajärven Välijoki DiscGolfParkissa pelattiin Järviseudun Disc Golf Club ry:n (JDGC) viikkokisan lisäksi frisbeegolfkiekkovalmistaja Prodiscuksen järjestämä amatöörikisa, johon osallistui parin sadan kilometrin säteeltä yhteensä 51 pelaajaa. Kilpailun kolmessa luokassa junioreiden voiton vei Saku Syrjälä, MA 3 -luokassa Mika Saari ja MA 1 -luokassa Olavi Koivunen. MA 1 on korkein amatööriluokka, johon voivat osallistua kaikki amatööripelaajat ja MA 3 on kolmanneksi korkein amatööriluokka, johon voivat osallistua amatööripelaajat, joiden rating on alle 900. Rating on Professional Disc Golf Associationin (PDGA) luoma järjestelmä, jolla mitataan ja vertaillaan pelaajien taitotasoa. Perjantain parikisana järjestetty viikkokisa oli lämmittelykisa lauantaina kilpailua varten. Perjantain parikisan voittivat Lakeus Disc Golfin Santtu Kujala ja Saku Syrjälä tuloksella -13.

–LAJISSA parasta on se, että siinä oppii koko ajan jotain uutta. Mikään kierros tai päivä ei ole samanlainen. Koko ajan joutuu treenaamaan, välillä onnistuu ja välillä ei, pohtii JDGC:n viikkokisojen järjestäjä, seuran puheenjohtaja Konsta Aho.

JDGC on perustettu vuonna 2021 ja jäseniä on tällä hetkellä reilu kolmekymmentä Lappajärveltä, Vimpelistä, Alajärveltä ja Seinäjoelta.

–Parasta on ulkona oleminen ja se että tapaa tuttuja. Ja kun heittää onnistuneen heiton ja saa seurata kiekon liitoa, lajin viehätyksestä kuvailee JDGC:n viikkokisojen toinen järjestäjä Mikko Timonen.

–SEURAT järjestävät itse viikkokisoja, mutta yleensä ensimmäiset isommat kisat toteutetaan toisen osapuolen kautta, kertoo lauantain kisajärjestelyistä vastannut kiekkovalmistaja Prodiscuksen lappajärveläistaustainen Juho Keskinen.

 –Näin seuran jäsenet saavat käsityksen, mitä isomman kilpailun järjestäminen vaatii ja pääsevät itsekin pelaamaan. Järjestäjän vastuulla on muun muassa kilpailun rekisteröinti, maksujen vastaanotto, pelaajien ryhmäjaot, ilmoittumisten vastaanotto ja palkintojen jako.

Harrastuksen vuonna 2017 aloittanut Keskinen kertoo, että laji sopii kaikenikäisille, se ei vaadi seurajäsenyyttä, kilpailuluokkia on 70-vuotiaille asti, rata- ja kisatapahtumat keräävät porukkaa yhteen ja harrastaminen on helppoa, sillä joka pitäjässä on 1–2 rataa.

Kilpailuisäntä, tournament director, Juho Keskisen tehtäviin kuuluu kisan käytännön järjestelyjen lisäksi pelaajainfo, jossa käytiin läpi kilpailuun liittyvät asiat kuten pisteiden kirjaaminen kahteen eri järjestelmään, savuton ja roskaton kilpailu, pituuskisa CTP:n väylät ja miten toimitaan, mikäli ukkonen yllättää.

JÄRVISEUDULLA on monipuolisesti ratoja eri tasoisille pelaajille.

–Lappajärven Nissin rata on ehkä paras aloittelijalle, viikonlopun aikana haastatellut pelaajat kertovat. Nissinkankaan rata Evijärvellä on hyvänmielen rata.

 –Siellä tulee onnistumisen kokemuksia, pelajaat kertovat. Vimpelin Lakeaharjulla ja Kortesjärven Kitkan radoilla on eniten korkeuseroja, mutta vaatimustasoltaan ne ovat samaa luokkaa mitä Alajärven ja Soinin radat. Välijoki mainitaan kaikkien haastateltujen kesken vaikeimmaksi tai haastavammaksi, mutta siitä syystä myös parhaaksi.

–Tänne ei kannata pahalla päällä lähteä, nauraa eräs kilpailija.

Lähteet: www.frisbeegolfliitto.fi, www.frisbeegolfmedia.fi, www.pdga.com/tour/events

Kortesjärven Kitkan rataan tutustumaan tulleet Vladyslav Mandryhelya ja Antti Rajala Espoosta, Rasmus Nieminen, Lohjalta sekä Samuli Poikonen Keravalta. –Paras rata tähän mennessä on ollut Larsmon rata. Katsotaan mihin Kitka sijoittuu listalla, miehet pohtivat ennen kierrokselle lähtöä.
Kortesjärven Kitkan rataan tutustumaan tulleet Vladyslav Mandryhelya ja Antti Rajala Espoosta, Rasmus Nieminen, Lohjalta sekä Samuli Poikonen Keravalta. –Paras rata tähän mennessä on ollut Larsmon rata. Katsotaan mihin Kitka sijoittuu listalla, miehet pohtivat ennen kierrokselle lähtöä.

Frisbeegolf on sosiaalinen ja monipuolinen laji

PELAAJILTA viikonlopun aikana kysyttäessä lajin viehättävyys liittyy ulkona olemiseen, hyötyliikuntaan ja sosiaalisuuteen.

–Näkee kavereita ja saa vaihtaa kuulumisia, kuvailee eräs pelaaja.

Lajin sosiaalisuutta kuvaa hyvin Kortesjärven Kitkan frisbeegolfradalla tavattu Etelä-Suomesta tullut neljän hengen porukka.

–Vuokrataan asuntoauto ja kierretään viikon verran ratoja eri puolilla Suomea. Tämä on viides vuosi reissun päällä, tällä kertaa on tultu Kokkolasta alaspäin. Viisi päivää ja 9 rataa on takana ja vielä muutama jäljellä, kertoo Samuli Poikonen Keravalta.

Kitkan jälkeen ei vielä tiedetä, minne mennään. UDisc-applikaatio ja sadetutka määrittelee sen mikä on seuraavan päivän suunta, kertoo porukka ja katoaa 1. teeltä kiekkojen perässä radalle.

Jenni Keronen (vasemmalla) opastaa Sirpa Korkeasaarta heittotekniikassa. JSDC:n Karoliina Pitkäaho tarkkailee taustalla.
Jenni Keronen (vasemmalla) opastaa Sirpa Korkeasaarta heittotekniikassa. JSDC:n Karoliina Pitkäaho tarkkailee taustalla.

Lisää naisia kaivataan lajin pariin

–LAJI mielletään miesten harrastukseksi, vaikka naisiakin on. Naisilta vaatii rohkeutta lähteä tutustumaan lajiin, pohtii JDGC:n ainoa naisjäsen Karoliina Pitkäaho.

Lajin tutustumisiltaa vietettiin Lappajärven urheilupuiston frisbeegolfradalla torstaina 13. kesäkuuta.

Pitkäahon lisäksi lajista kertomassa oli Jenni Keronen Prodiscuksesta. Keronen esitteli heitto- ja puttaustyylit sekä erilaisia kiekkoja. Tutustumaan oli saapunut 10 naista ja kolme tyttöä, jotka pääsivät kokeilemaan avausheittoja ja puttausta.

–Harrastuksen aloittaminen on helppoa ja edullista. Muutamalla kiekolla pääsee alkuun, naiset rohkaisevat lajiin tutustujia.

Tutustumisilta järjestettiin, sillä Pitkäaho kaipaa lajin pariin enemmän naisharrastajia.

–Meillä on tosi hyvä porukka ja minut on naisena otettu hyvin mukaan, mutta olisi mukava joskus kiertää kierros naisporukassa.

Luitko jo nämä jutut?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti