Kortesjärven hautausmaalla sijaitseva uurnalehto sai siunauksensa

Kaisa Merkku-Huhdankoski (vas.) suunnitteli ja toteutti uurnalehdon, vierellä kirkkovaltuuston edustajat Tarja Pellinen ja Heikki Kielinen sekä Kortesjärven oma pappi Nina Eskoli.
Kaisa Merkku-Huhdankoski (vas.) suunnitteli ja toteutti uurnalehdon, vierellä kirkkovaltuuston edustajat Tarja Pellinen ja Heikki Kielinen sekä Kortesjärven oma pappi Nina Eskoli.

KORTESJÄRVEN HAUTAUSMAAN uurnalehdon siunaaminen sunnuntaina 9. kesäkuuta kokosi ihmisiä kauniiseen tilaisuuteen. Kaunis ilma, hautausmaan miljöö ja uusi uurnalehto korkeiden honkien ja varpujen ympäröimänä muodostivat koskettavan, lämpimän mielikuvan viimeisestä lepopaikasta. Uurnalehdon suunnittelijana on toiminut kauhavalainen Kaisa Merkku-Huhdankoski.

Tilaisuudessa Pappi Nina Eskoli toivotti ihmiset tervetulleiksi ja siunasi uurnalehdon asiaan kuuluvin menoin.

–Tuhkaukset tällä alueella eivät ole vielä niin yleisiä. Suurin osa on arkkuhautauksia. Tämä hautaustapa silti on hieman yleistymässä meidänkin alueellamme. Tänne uurnalehtoon uurna joko lasketaan tai tuhkat sirotellaan alueelle, kertoo Eskoli.

Paikalla oli myös kirkkovaltuusto edustettuna. Heikki Kielinen ja Tarja Pellinen lukivat Raamatun jakeita. He myös kertoivat, että kirkkoneuvosto päätti 2016 rakentaa kaikkiin kirkkopiireihin uurnalehdot. Projektin loppuunsaattaminen kesti seurakunnan taloudellisesta tilanteesta johtuen. Viime vuonna 2023 uurnalehdot valmistuivat Kortesjärvelle, Alahärmään ja Ylihärmään ja jokainen uurnalehto saa siunauksensa kesän aikana.

Siunaustilaisuudessa oli paikalla myös uurnalehdon suunnitellut ja toteuttanut Kaisa Merkku-Huhdankoski.  Kauhavan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kari Jutila tiedusteli Kaisan kiinnostusta suunnitella uurnalehdot Kortesjärvelle, Alahärmään ja Ylihärmään.  Puutarhapalvelu Kaisa Merkku-Huhdankoski on toiminut viherrakennusalalla vuodesta 2007 lähtien. 

–Tämä oli mahtava tilaisuus ja toki se myös tuntui suurelta haasteelta, koska tämä oli ensimmäinen työ tältä saralta. Hankin taustatietoja uurnalehdoista, niiden toteutuksesta ja käytöstä. Niiden pohjalta lähdin näitä töitä toteuttamaan ja ideoimaan, kertoo Merkku-Huhdankoski.

–Kortesjärven hautausmaa on ainutlaatuinen metsähautausmaa. Uurnalehto rajattiin täällä kivipaaseilla ja metalliketjulla. Idea siihen tuli Kortesjärven omalta hautausmaalta.  Jokainen uurnalehto niin Kortesjärvellä, Alahärmässä kuin Ylihärmässä sisältävät samat elementit, aidan, jolla tilat on rajattu muusta alueesta, muistomerkin, johon vainajaa muistetaan, ruusualueen ja muisteluun tarkoitetun penkin. Muistomerkkiin kiinnitetään vainajan nimilaatta syntymä- ja kuolinaikoineen.

KÄYTÄNNÖN ohjeita uurnalehdon käyttöön on hyvä tietää. Vainajaa muistetaan muistomerkille. Kynttilät palavat kauniisti muistomerkin edessä olevalla kivellä. Leikkokukkia varten kivessä on koloja, johon voi laittaa siihen kuuluvan maljakon kukkineen. Erinäisiä muistoesineitä enkeleitä tai lyhtyjä ei tule muistomerkille jättää. Kortesjärven uurnahautausalueella on hautapaikka 560 uurnalle.

–Tänä keväänä todellakin vasta ymmärsin, kuinka suuren ja pitkälle jälkipolville menevän työn sain tehdä ja toteuttaa. Nämä uurnalehdot säilyvät satoja vuosia. On kiitollinen olo tästä mahdollisuudesta, toteaa Merkku-Huhdankoski.

Sirpa Kiviaho

Uurnalehdon siunaustilaisuutta vietettiin 9. kesäkuuta.
Uurnalehdon siunaustilaisuutta vietettiin 9. kesäkuuta.

Aiheesta aiemmin kirjoitettua

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti