ASKEL vain ja sitä huomaa astuneensa menneiden vuosikymmenten Suomeen. Soini-seuran ylläpitämä Kuninkaantupa Soinin kunnantalon naapurissa on täynnä kokonaisuuksia, joissa on paljon esineistöä jopa sadan vuoden takaa. Niin myös uusimmassa näyttelyssä.
Kuninkaantuvan kesänäyttelyt avataan 10. kesäkuuta. Uutena näyttelykokonaisuutena avautuu Väestön- ja kaasunsuojelu -näyttely, joka perustuu seuran puheenjohtaja Lasse Aution taannoin hankkimaan valokuvakokoelmaan.
–Siinä on reilun sadan kuvan kokonaisuus, joka avaa ikkunaa Suomen menneisyyteen. Kuvissa ei ollut alun perin kuvatekstejä, joten melkoista salapoliisityötä on saanut tehdä ja vanhoja arkistoja kaivella, että olen löytänyt tiedot siitä, mistä kuvissa on kyse.
Vaarojen vuosikymmenet
Tarina alkaa Belgiasta vuonna 1915, missä saksalaiset tekivät kaasuhyökkäyksen. Kaasuun kuoli noin 5 000 henkilöä. Ensimmäisessä maailmansodassa noin 90 000 kuoli taistelukaasuihin, joten itsenäistyneessä Suomessa asia otettiin vakavasti ja 1920-luvulla väestönsuojeluun paneuduttiin monin keinoin. Suojelu oli organisoitua, laajaa toimintaa, joka keskittyi suurimpiin kaupunkeihin, mutta kiertueita kulki myös maaseudulla. Niillä opetettiin muun muassa sitä, kuinka itse voi kotona tehdä kaasunaamarin. Soinilainen Pesolan pariskunta kävi kursseilla Helsingissä asti.
–Testattiin kaasunaamareita, järjestettiin opetus- ja näytöstilaisuuksia. Kortteleihin oli nimetty omat toimijansa kuten palolaitokset, suojeluskunnat, lotat ja partiolaiset. Tätä kesti 1930-luvulle.
–1937 perustettiin Suomen Kaasunsuojelujärjestö ry. Silloin pelättiin Venäjän hyökkäyksiä ja rakennettiin suojia eli pyrittiin suojaamaan kansalaisia. Sodassa kaasua kuitenkin käytettiin vain pienissä määrin eikä tietoja aiheesta juurikaan ole.
Uhat ovat muuttuneet, maalaisjärki pysyy
Autio näkee väestönsuojelun ajankohtaisena asiana, koska maailmantilanne on epävakaa.
–Yksittäinen kansalainen ei kovin paljon voi itsekseen tehdä, mutta esimerkiksi väestönsuojien tulisi olla kaiken aikaa käyttökunnossa. Nykyisin ne taitavat olla pitkälti muussa käytössä.
Nykypäivän uhkia ovat muun muassa kyberhyökkäykset ja tavallisen kansalaisen näkökulmasta tietoturvan haasteet.
–Pilvipalvelutkaan eivät ole täysin suojassa, avaruudessahan liikkuu kaikenlaista romua, joka voi osua juuri siihen satelliittiin, joka välittää juuri tietojani. Liikaa kauhukuvia ei kuitenkaan kannata vaalia, vaan säilyttää maltti ja maalaisjärki.
Näyttelyssä on esillä valokuvien lisäksi erilaisia suoja-asuja ja välineitä, dokumentteja ja hihanauhoja.
Laajassa näyttelykokonaisuudessa riittää katseltavaa
MUISSA Kuninkaantuvan näyttelykokonaisuuksissa on esillä muun muassa sarjakuvia 50- ja 60-luvuilta, militarianäyttely korsuineen, Soinin sankarivainajat kuvina sekä vanhoja soinilaisia luokkakuvia, sekatavaramyymälä, apteekki, vanhat emalikyltit, luokkahuone ja sota-ajan puhdetöitä sekä vuosisatoja vanhoja mortteleita. Myynnissä on kirjoja, astioita ja käsitöitä, opetustauluja ja vanhoja radioita.
-Viime kesänä näyttelyssä kävi nelisen sataa vierasta. Uskon, että tänä kesänä suunta on ylöspäin. Kesäsoinilaisia ja kauempaa tulevia museolla vierailee paljon, soinilaisia on hankalampi saada liikkeelle, Autio pohtii.
Kuninkaantuvan kesätyöntekijöinä toimii OP:n kesätyötuella kaksi viikkoa Siiri Korkea-aho ja loppukesän ajan Emmi Mäkipelto. Museon ovet ovat auki tiistaista lauantaihin kello 12–17 ja muina aikoina ryhmät sopimuksen mukaan. Tarkempia tietoja löytyy seuran kotisivulta.