Onko maalla mukavaa? 

Maalla sienimetsäkin on usein aivan nurkan takana.
Maalla sienimetsäkin on usein aivan nurkan takana.
Julkaistu:
Aihe:

FINNTRIO teki vuonna 1978 musiikkialbumin ”Kyllä maalla on mukavaa” ja siinä on hauskoja kantrihenkisiä rallatuksia maaseutuun liittyen. Jossakin televisiomainoksessa myös lauleskeltiin taannoin, kuinka mukavaa maalla onkaan. Kyllä kai maalla sitten on mukavaa. Vai onko sittenkään? En tiedä olenko oikea henkilö asiaa pohtimaan, mutta jonkinlaista pohjaa näkemyksilleni tulee siitä, kun asun kaupungissa talvet ja maalla kesät. 

Kaupungissa kuvitellaan olevan vaikka mitä palveluja ja viihdetarjontaa ja osin se pitää toki paikkansa. On hulppeita rautakauppoja ja marketteja, lukuisia elokuvateattereita, museoita, mutta myös liikenneruuhkia, pysäköintimaksuja, melua, pakokaasujen katkua, pölyä ja kaikenlaista muutakin harmia. Kaupassa törmää pari kertaa vuodessa johonkin tuttuun. Viidestä rajanaapuristani kahta en tunne, yhtä en välittäisi tuntea ja yksi on onneksi melkein perhetuttu. 

Kyllä maalla kaikki on toisin, vaikka kaikki ei ehkä mukavaa olekaan. Maalla ei kuitenkaan ole koskaan liikenneruuhkia ja pelin jälkeen Saarikentältäkin väki häipyy autoineen muutamassa minuutissa. Pysäköintipaikkaa ei edes pelipäivänä tarvitse kaukaa etsiä ja pysäköintimaksu on tuntematon käsite maalla.  Liikenteen melu on satunnaista kaupungissa kuuluvan jatkuvan jylyn sijaan eikä voi puhua myöskään pakokaasujen katkuista. Toki keväisin on niin sanottuja lehmällisiä hajuja, mutta ne häipyvät parissa päivässä. 

Kaupungista on pitkä matka marja- tai sienimetsään, kalaan ja metsälle pitää lähteä matkojen taa ja pelkästään luontoon patikoimaan pitää lähteä ties minne tuntemattomiin metsiin. Maalla eletään luonnon keskellä ja varsinkin Järviseudulla maisemat ovat hulppeat. 

Jos tarvitaan putkimiestä, kirvesmiestä, muuraria tai vaikka kuorma 0–16 millimetrin mursketta, niin maalla se hoituu jopa tunnissa, että murskekuorma on pihan nurkassa. Sama juttu monen muun palvelun kanssa eli maalla hommat hoituu käden käänteessä, mutta kaupungissa on työn takana löytää tekijöitä töille. 

En tiedä vastasiko pohdintani otsikon kysymykseen, mutta kyllä maalla on paljon mukavia asioita, joita kaupungeissa ei ole. Kyllä, maalla on mukavaa! 

Heikki Salmela 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti