ALAJÄRVEN kirjaston lukusali täyttyi torstaina, kun siellä vietettiin Sinella ja Vilma Saaren taidenäyttelyn avajaisia. Avajaisvieraat saivat nauttia musiikista ja taideteoksista, lisäksi Antti Saari kertoi kirjoistaan Toivo ja Laina.
–Sukulaiset ja ystävät ovat toivoneet tänne näyttelyä, kertoi Paalijärvellä 1950 syntynyt Sinella Saari.
Alajärven kirjaston näyttely on retrospektiivinen eli esillä on töitä lukiovuosilta nykyaikaan. Mukana on piirroksia, grafiikkaa, veistoksia ja installaatioita. Kirjaston ikkunaan syntyi viime hetkillä runoratsu.
Hän pyysi mukaan Olli-poikansa tyttären Vilman, 13, joka on kuvataidekoululainen.
–Tykkään tehdä etenkin luontoaiheisia teoksia tusseilla ja vesiväreillä. Lisäksi olen tehnyt joitain grafiikan vedoksia, Vilma kertoi.
Sinella Saari opiskeli sairaanhoitajaksi Helsingissä ja teki työuran ala-asteen opettajana Kokkolassa.
–Olen tehnyt taidetta nuoresta pitäen, opettaja innosti koulussa ja teimme kotonakin yhdessä siskoni kanssa. Kuvataidetta olen opiskellut muun muassa Helsingissä, Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa) ja Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa. Olen pitänyt 2000-luvun alusta alkaen omia näyttelyitä eri puolilla Suomea, Unkarissa sekä osallistunut muutamiin yhteisnäyttelyihin.
Mummun ja Vilman kuvia -näyttely on avoinna toukokuun loppuun saakka.
LAPPAJÄRVELÄISSNTYINEN Antti Saari kertoi romaaneistaan Toivo (2012) ja Laina (2019). Ne on kustantanut Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistys. Romaanit välittävät sota-ajan sukupolven tuntemuksia 30-luvulta 70-luvulle ja kertovat samalla rakkaustarinan elämän kovien reunaehtojen puristuksessa. Tapahtumien taustalla on järviseudun maisema ja elämänmuoto.
–Toivo ja Laina halusivat toteuttaa itseään, mutta elämän kovat realiteetit tulivat vastaan. Haaveet jäivät sivuun, mutta eivät kuolleet. Molemmat halusivat tehdä jotain omaa ja tarvitsivat kovan arjen täytteeksi taidetta, sen kauneutta ja keveyttä.
Saari kertoi, kuinka kirjoittaessa tosi sekoittuu sepitettyyn ja lukija peilaa tekstiä aina itseensä.
–Sanatkin ovat kuvia, rakennelmia kielen varassa. Ihmisen syviin tunteisiin ja tarpeisiin vetoavat tekstit säilyvät tuoreina ja kiinnostavina vuosisatojen ajan.
Saari on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori ja toiminut myös verkkokirjoittajakoulun opettajana. Hän on julkaissut runoja ja proosaa. Viimeisimmäksi häneltä ilmestyi viime vuonna niin ikään SRK:n kustantaman romaani Rakentaja, joka kertoo 1980-luvun hartiapankkirakentamisesta; samalla rakentuu avioliitto, perhe ja elämäkin.