EVIJÄRVELÄINEN Marjaana Hinkka valmistuu tänä keväänä kuvataiteilijaksi Novian ammattikorkeakoulusta. Marjaanan lopputyöinstallaation nimi on ”Utopia majasta, omavaraisuudesta ja luontoyhteydestä – Vastarinta kulutuksen eetokselle”. Puista, järvikaislasta ja omien lampaiden villasta rakennettuun majaan sekä eläinaiheisiin keramiikkaveistoksiin kiteytyy toive elämästä sopusoinnussa luonnon kanssa. Maja kuvastaa pesää, jossa on kaikki tarvittava mutta ei mitään liikaa. Se on paikka pysähtymiselle, vastapaino kiireelle. Majassa on puoliksi sisällä, puoliksi ulkona.
–Luontoyhteys on ollut minussa vahvana pienestä asti, ja sen juuret ovat Inankylän maalaismaisemissa. Synnyin Pietarsaaressa, mutta isäni suku on Inasta kotoisin, ja täällä oli sekä isovanhemmat että sittemmin myös mökki. Nyt olen asunut kaksitoista vuotta mieheni Pekan kotitilalla Inankylällä, kertoo Marjaana.
–Luontokosketuksen saa jo heti kotipihallaan, ja tyttäret ovat rakentaneet lähimetsään majansa. Täällä voi elää hyvää elämää.
LAMPAIDEN kasvatuksen lisäksi marjastaminen ja kasvimaaviljely kuuluvat Hinkan perheen elämään. Perunoita, munia ja kalaa voi ostaa tutuilta tuottajilta, ja metsän harvennus tuottaa puuta tuvan lämmitykseen. Lampaiden ruoka tulee omilta pelloilta, paalaus pitää tosin ostaa muualta.
–Lampaanvillaakin olemme myyneet, mutta se ei ole nykyisin oikein kannattavaa. Se on harmi, sillä suomenlampaan villan sisältämä lanoliini hylkii mainiosti likaa ja kosteutta.
Millaisia ovat Marjaanan haaveet omavaraisuudesta?
–Pientilallisuus on ajettu nyt ahtaalle, toivoisin sen olevan kannattavaa. Lähituotanto takaa paremman huolenpidon maasta ja eläimistä: ihminen vieraantuu todellisuudesta, jos kaikki tuotanto siirretään suuriin yksiköihin pois silmistä. Talkookulttuurin paluu olisi hieno asia. Eikä kaiken materian tarvitse olla aina uutta tai omaa, tavaroita voisi korjata enemmän tai lainata. Ihminen nähdään liikaa pelkkänä kuluttajana.
Kuvataideopinnot ovat vahvistaneet oman taiteen tekemistä, ja Marjaanan luomistyö jatkuu. Hänen seuraava näyttelynsä ”Paikan tuntu” on nähtävissä Kokkolan kirjastossa toukokuun ajan. Siinä paikka muodostuu kokemuksellisesti kuvien, tuntoaistin ja hajujen avulla.
Kaisu Huhtala