TUORE kotiseutuneuvos Heikki Valijoki ottaa hymyssä suin vastaa Evijärvi-Seuran vieraat vastaan.
–Tämä arvokas huomionosoitus ei ole vain minulle vaan koko Järviseudun alueelle tärkeä tunnustus, hän kertoo hyvillään.
Onnitteluja ovat Evijärvi-Seuran puolesta ovat tuomassa puheenjohtaja Ilmari Sulkakoski, varapuheenjohtaja Esko Ahonen, kunniapuheenjohtaja Kauno Koivukangas, Reijo Saari ja Olli Ruuhinen.
Valijoki kertoo vakaalla äänellä, että tunnustusta on vaikea uskoa todeksi. Kun tieto neuvoksen arvonimestä tuli, Heikki oli tapansa mukaisesti uittomieskämpällä työn touhussa.
–Kun Esko Ahonen soitti tästä, meinasin pudota traktorin pukilta jokeen.
Valijoki on Evijärven kolmas kotiseutuneuvos
ESKO AHONEN tuo samalla Pohjalaisen neuvosseuran tervehdyksen sekä seuran pinssin.
–Ensimmäinen kotiseutuneuvos koko Suomessa oli Väinö Tuomaala 1969. Olet tehdyt todella pitkän ja merkittävän päivätyön. Evijärven Uittomieskämppä on tehty sinun puheenjohtajakaudellasi Evijärvi-Seurassa. Onnea paljon sinulle Heikki, Esko Ahonen lausuu.
Valijoen kotiseutuneuvoksen titteli on Evijärvelle kolmas, toisen sai Järviseudun Sanomien päätoimittaja Lauri Vuorisalmi 1996. Kaikilla kolmella neuvoksella on ollut vahva tekemisen halu ja vahva side Järviseutuun, Järviseutu-Seuraan ja Järviseudun Sanomiin.
–Järviseutu-Seuran jäsen olen ollut vuodesta 1990 ja hallituksessa vuosina 1996–2023. Aika seuran hallituksessa oli antoisaa ja opettavaista. Työ Järviseutu-Seurassa oli monipuolista. Suurin tehtävä oli melontareitin rakentaminen, pyöräilyreitti ja sen merkitseminen oli toinen, kertaa Valijoki.
–Sydämellinen kiitos teille kaikille tästä tunnustuksesta. Muistutan kuitenkin, että tämä kaikki tämä työ on kimppatyötä, mutta jonkun on aina oltava vetovastuussa. Te muistitte sen vaikeina hetkinä, kun oli vastoinkäymisiä, te tuitte minua työssäni, Heikki Valijoki toteaa liikuttuneena ja kiittää huomionosoituksesta pitäjäseuroja, hakemuksen tehnyttä Järviseutu-seuraa sekä muita tahoja.
Uittomieskämppä ja koko miljöö on todellinen huipentuma Valijoen kotiseututyössä. Uittomiesperinteen tallentaminen sekä vaaliminen on kunnianosoitus uittomiehille, jotka selkänahastaan raapivat toimeentulon itselleen ja perheilleen.
–Moni ei tajuakaan, kuinka merkittävää työtä se oli koko alueen kehitykselle aikoinaan.
Uittoperinnettä muistelee tässä Heikki Salmela. Juttu jatkuu linkin jälkeen
Perunateatteria, näytelmiä ja matkaoppaan hommia
VALIJOEN puheenparsissa kuuluu pitkä historia kotiseututyössä. Heikillä on paljon muistoja elämänsä varrella, joissa kaikissa väikkyy kotiseutu ja rakkaus siihen. Valijoen ansioluettelon perusteella voidaan todeta, että monenlaista hommaa ja lähtöä on ollut vuosien varrella. Kaupan alalta on kokemusta vuosilta 1961–1986, joka jo itsellään on merkittävä aikajana.
–Kortesjärven Ylikylästä lähti joka vuosi Jyväskylän kaupungille miljoona kiloa perunaa. Rivikoneilla perunan nostossa viljelijät lajittelivat perunat suoraan säkkeihin – ei tullut kuorivikoja, vaan laatu oli aina priimaa, Heikki muistelee.
–Evijärvellä oltiin Nuorisoseuran toiminnassa mukana, näytelmissä olin mukana useissa näytelmässä.
Samaa toimintaa Heikki Valijoki harrasti myös Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseurassa. Täytyy myös muistaa Valijoen pitkä jäsenyys LC-Evijärvessä, jonka jäsen hän on ollut vuodesta 1973. Eikä sovi myöskään unohtaa Heikki Valijoen yrittäjätaustaa; Valijoki on toiminut freelancer matkaoppaana Järviseudulla 90-luvun puolivälin tienoilla. Äänentoisto- ja juontokeikkoja on takana satoja, kuin myös asian tiimoilta ajettuja tuhansia kilometrejä. Myös kiinteistöhuollon parissa Heikki on huolehtinut kotiseutunsa pihoista sekä kiinteistöistä. Kaikki kotiin päin, kotiseutuaan vaalien. Heikki Valijoki on aina tarjonnut apuaan ja tukeaan, oli kyse suuremmasta tai pienemmästä asiasta (allekirj.huom.)
–Hain aina uusia ideoita muualta kulkiessani juontamassa ja pyörittäessäni ohjelmapalvelua.
Uutta suunnitteilla kaiken aikaa
TILAISUUS jatkuu mukavan jutustelun merkeissä, samalla suunnitellaan tuoreen neuvoksen tulevaa juhlaa, joka on myöhemmin keväällä. Siitä tiedotetaan Järviseudun Sanomissa. Keskusteluissa nousee esille myös uusia ideoita uittomieskämpän ja sen ympäristön osalta, mikä on osoitus Evijärvi-Seuran aktiivisuudesta ja rakkaudesta kotiseutua kohtaan.