Kohtaamistaidetta äideille -ryhmän tuotoksia esillä MLL Vimpelin tiloissa Vimpulassa 

Kohtaamistaide -ryhmäläiset Hanna Harju, Camilla Övermark, Saija Rantala ja Juulia Kangas. Työt ovat Vimpulassa ihasteltavana huhtikuun ajan. Kuvassa yhteinen teos ”Frida”.
Kohtaamistaide -ryhmäläiset Hanna Harju, Camilla Övermark, Saija Rantala ja Juulia Kangas. Työt ovat Vimpulassa ihasteltavana huhtikuun ajan. Kuvassa yhteinen teos ”Frida”.

KOHTAAMISTAIDETTA äideille -ryhmä on kokoontunut tammikuusta 2024 alkaen joka toinen viikko MLL Vimpelin tiloissa. Ryhmä on toteutettu yhteistyössä Moms for Kids -yhdistyksen kanssa, ryhmän vetäjänä on toiminut SeAMKissa Kohtaamistaidetta opiskeleva Johanna Korkea-aho. 

–Ryhmä nimesi itsensä Kohtaamistaidetta väsyneille äideille -ryhmäksi, naurahtaa Korkea-aho. 

–Kaikki ryhmään osallistuneet naiset elävät ruuhkavuosia, eikä omia hetkiä ole kenenkään arjessa liikaa. Tämä on toiminutkin eräänlaisena hengähdystaukona. Sen lisäksi, että jokainen on saanut tästä uusia eväitä taidetyöskentelyyn, tämä on palautteen perusteella ollut myös voimaannuttavaa ja hyvinvointia tukevaa toimintaa. 

Kohtaamistaide perustuu Japanissa kehitettyyn Clinical Art -menetelmään. Kohtaamistaidetta on tutkittu ja kehitetty suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi jo vuosien ajan. Laurea-ammattikorkeakoulu on kouluttanut vuodesta 2007 Kohtaamistaiteen ohjaajia sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan kentälle. Lisäksi koulutuksia on toteutettu Seinäjoen ammattikorkeakoulussa (SeAMK) sekä Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK).  

–Kohtaamistaiteen ydin on kokemisessa, kohtaamisessa, ilossa ja arvostuksessa. Jokaisella tapaamiskerralla myös yllätyksellisyys on teemana mukana, kertoo Korkea-aho. 

–Mitään sinun ei tarvitse tietää taiteen tekemisestä osallistuaksesi ryhmään. Mutta vaikka taidetyöskentely olisi sinulle kuinka tuttuakin, uskon Kohtaamistaiteen tuovan uusia näkökulmia ja lähestymistapoja.  

Korkea-aho kertoo Kohtaamistaiteen olevan terveyttä ja hyvinvointia edistävää, moniaistillista ja tavoitteellista toimintaa. Sisältö voidaan suunnitella kohderyhmän mukaisesti, eikä aikaisempaa kokemusta kuvallisesta ilmaisusta tarvita. Työvaiheet etenevät ohjatusti, mutta tilaa on myös omalle luovuudelle. Jokainen kerta koostuu seuraavista vaiheista: virittäytyminen, taidetyöskentely ja arvostus. 

RYHMÄÄN osallistunut Hanna Harju kertoo saaneensa Kohtaamistaiteen kautta uusia oivalluksia luovuudesta ja osaamisesta.  

–Tarvitsin sitä, että focus on täysin tekemisessä, jossa hermosto rauhoittuu, ja omaa luovuutta ja itseilmaisua viritetään ja otetaan käyttöön. Oma kuva itsestä taiteen tekijänä avartui paljon, kertoo Harju. 

–Ryhmässä oli turvallinen ja positiivinen ilmapiiri ohjaajan ja ryhmäläisten ansiosta, sillä oli iso merkitys. 

Juulia Niemelä puolestaan kertoo huomanneensa, että kokoontumiset opettivat myös pysähtymisen tärkeydestä. 

–Olen tosi huono pysähtymään ja antamaan itselleni aikaa. Täällä huomasin, kuinka tärkeää se on. Siinä on selvästi itsensä kanssa kehittämisen paikkaa.  

Toukokuussa 2024 SeAMKista valmistuu Korkea-ahon lisäksi Sari Hämäläinen Alajärveltä. Hämäläinen piti Kohtaamistaiteen harjoittelujakson sosiaalialan työntekijöille Seinäjoella.  

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti