Lisäävätkö hyvinvointialueiden säästötoimet perheiden pahoinvointia? – ”Mielenterveysongelmat lisääntyvät ja resursseja vähennetään” 

–Vain harva koulukiusattu tarttuu aseeseen, vaikka kostoa varmasti moni miettiikin. Taustalla on usein muitakin vakavia ongelmia, sanoo traumapsykoterapeutti Sari Yli-Juuti.
–Vain harva koulukiusattu tarttuu aseeseen, vaikka kostoa varmasti moni miettiikin. Taustalla on usein muitakin vakavia ongelmia, sanoo traumapsykoterapeutti Sari Yli-Juuti.

KOULUAMPUMISET ja uhkaukset järkyttävät ja herättävät huolta tulevaisuudesta. Alajärvellä vastaanottoaan pitävä traumapsykoterapeutti Sari Yli-Juuti on huolissaan sote-säästöjen seurauksista: samaan aikaan, kun ongelmien ja tuen tarve kasvaa, resursseja vähennetään. 

–Perheiden saamia tukia huononnetaan koko ajan. Kouluilta kantautuu viestiä, että aikuisia ei ole tarpeeksi, kun ei ole rahaa palkata heitä. Työelämä alalla kuin alalla on vaativaa, kaikki otetaan ihmisestä irti. Vanhemmat voivat olla kuormittuneita monista asioista. Voi olla vaikkapa taloudellisia huolia tai sairauksia. Töiden lisäksi pitäisi olla voimavaroja ottaa huomioon lasten tarpeita ja auttaa heitä tunnesäätelyssä. Nykyajan vanhemmilta vaaditaan paljon. 

Yli-Juuti muistuttaa, että ongelmiin ja ongelmakäyttäytymiseen on aina omat syynsä.   

–Tuomitseminen ja arvosteleminen ei auta. Olen työssäni oppinut, että kaikkeen käyttäytymiseen ja reaktioihin on aina joku taustansa. Ylisukupolvisesti siirtyneet ja elämänhistoriassa tapahtuneet traumaattiset kokemukset vaikuttavat moneen asiaan.  

Myös somemaailman raadollisuus on Yli-Juutin mielestä käsinkosketeltavaa. Vastakkainasettelu on korostunutta ja toisia on helppo kohdella huonosti, koska peilisolut, eli empatiasolut, eivät nettimaailmassa toimi samoin kuin livemaailmassa.  

–Somessa tapahtuva kiusaaminen jää myös helposti piiloon, sanoo Yli-Juuti. 

–Ja sitten on tämä aikuisten antama esimerkki, miten aikuiset kohtelevat toisiaan ihan valtakunnan päättäjienkin tasolla. Jokainen meistä voi miettiä, että kohtelemmeko me toisiamme kunnioittavasti ja arvostavasti? Jos aikuiset kiusaavat toisiaan niin ei ole ihme, jos lapset ottavat mallia.   

YLI-JUUTI on huomannut, että suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu yhä ylisukupolvisena mallina vaativuus erityisesti itseä kohtaan. Kuitenkin – pojasta on polvi parantunut. 

–Yleisesti ottaen vanhemmat ovat parempia ottamaan huomioon lasten tarpeita ja toiveita kuin pari sukupolvea sitten. Sitkeässä elää kuitenkin malli, että pitää pärjätä yksin ja että apua on vaikea pyytää. Onneksi tämä ajattelu on muuttumassa. 

Kouluampumiset voivat aiheuttaa koululaisissa turvatonta oloa ja mietteitä siitä, voisiko niin tapahtua myös omassa koulussa. Aikuisen vastuulla on huolehtia, että lapsilla ja nuorilla olisi turvallinen olo. 

–Lapset tarvitsevat turvallista läsnäoloa ja tavallista arkea: läsnäoloa, yhdessä tekemistä, pelailua, kodin askareita. On myös tärkeää, että vanhempi pystyisi säätelemään omaa hätäänsä, eikä kaataisi sitä lapsen päälle. Pidetään huoli lapsista ja nuorista, se on meidän aikuisten tärkein tehtävä, sanoo Yli-Juuti. 

–Ja pidetään huoli myös omasta jaksamisesta, että jaksetaan olla niitä turvallisia aikuisia. 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti