Monet ovat ihmetelleet Vimpelintien varressa, Tiklin hallin seinässä olevaa Honpumetin logoa. Nyt Honpumet kyltti on ilmestynyt tehdasalueelle myös Luoma-aholle. Mikä tämä Honpumet oikein on?
HONPUMET on yksi Suomen johtavista alumiinin koneistajista. Yhtiöllä on toimipisteet Sastamalassa, Nokian Siurossa, Vimpelissä ja Luoma-aholla. Yritys on osa Tikli Groupia, ja se on laajentanut voimakkaasti viime vuosina.
–Kun Tiklillä lopetettiin kattoturvatuotteiden valmistaminen joitakin vuosia sitten, haimme uutta kasvupolkua. Meillä oli alumiinin koneistuksesta osaamista ja näimme tällä sektorilla potentiaalia. Teimme strategisen valinnan lähteä kasvattamaan tätä painopistettä yritysostoin, kertoo Honpumet Oy:n myyntipäällikkö ja hallituksen puheenjohtaja Timo Mastokangas.
Honpumetin kotipaikka on Sastamalassa, missä sillä on takana 40 vuotinen historia. Yrityksen ovat perustaneet Heimo ja Matti Honkala.
– Ostimme Honpumet Oy:n koko liiketoiminnan vuonna 2020, sillä yrityksen perustajat olivat jäämässä eläkkeelle. Ratkaisu oli molemmille järkevä, sillä näin liiketoiminnalle saatiin vahvemmat hartiat kasvua edistämään, Timo Mastokangas sanoo.
Kaikki muukin koneistustoiminta, myös Tikli Groupin Vimpelin toimipisteellä, siirrettiin saman nimen alle.
Laajennus Luoma-aholle
Kesällä 2023 Honpumet Oy osti Luoma-aholla yli 20 vuotta toimineen An-La Oy:n. An-La Oy:n Siuron toimipiste siirtyi sekin kaupassa Honpumetin omistukseen.
–Järjestelyn myötä alamme olla Suomen suurimpia toimijoita alumiinin koneistuksessa. Työntekijöitä Honpumetilla on nykyään yli 80. Haluamme säilyttää jatkossakin työpaikat maaseutupaikkakunnilla, kasvaa ja kehittyä. Viimeisen neljän vuoden aikana olemme investoineet uusiin koneisiin ja laitteisiin noin kolme miljoonaa euroa, kertoo Timo Mastokangas.
Huolimatta epävakaasta maailmantilanteesta yhtiössä on valittu mennä rohkeasti eteenpäin. Honpumet Oy:n tavoite on olla alansa johtaja ja edelläkävijä Suomessa sekä merkittävä toimija Pohjoismaissa. Alalla menestymisen eteen on tehtävä jatkuvasti investointeja.
–Meillä uskotaan tulevaan. Rohkealla asenteella tuomme omalta osaltamme uskoa pienille paikkakunnille; myös niissä pystyy pärjäämään ja menestymään, hän jatkaa.
Tänä keväänä investoitiin uuteen, 15-metriseen ja viisiakseliseen työstökeskukseen Sastamalan toimipisteessä.
–Uusimman investointimme myötä pystymme koneistamaan jatkossa entistä laajemmin pidempiä profiileita. Kaikkiaan toimipisteissämme käytössämme on yli 30 erilaista työstökeskusta monenlaisiin tarpeisiin, Timo Mastokangas sanoo.
Ammatillisen oppilaitoksen läheisyys tärkeää
Investointihalukkuutta juuri alumiinin koneistukseen on omalta osaltaan lisännyt kone- ja tuotantotekniikan oppilaitoksen läheinen sijainti Vimpelissä.
–Kyllä tämä on merkittävä etu meille. Jamin kone- ja tuotantotekniikan opetus sijaitsee vain kivenheiton päässä meistä. Saamme jatkuvasti synerigaetua tästä: opiskelijat työssäoppimispaikkoja ja me tulevaisuuden työvoimaa. Tällä alalla harva on seppä syntyessään, kyllä osaamisen kerryttäminen vaatii paljon työssäoppimista, sanoo Timo Mastokangas.
Honpumetillä on modernit koneet ja ohjelmistot, joiden avulla on hyvä opetella työelämään.
–Meillä on tarjota mielenkiintoisia työtehtäviä. Asiakkaina meillä on monenlaisia yrityksiä, pienemmistä kotimaisista yrityksistä suuriin kansainvälisiin toimijoihin. Välillisesti yli puolet koneistamistamme kappaleista menee vientiin. Teemme tuotteita muun muassa kuljetusväline-, energia- ja puolustusteollisuuteen.
Ukrainalainen Vladyslav Baburets (kuvassa) työskentelee Honpumetin Luoma-ahon toimipisteellä. Hän on asunut nyt muutaman vuoden Vimpelissä ja opiskelee kone- ja tuotantotekniikkaa Järviseudun ammatti-instituutissa. Hän ehti työskennellä aiemmin myös Vimpelin toimipisteessä.
–Jos töitä vaan riittää, niin mielelläni jään kyllä tänne töihin myös valmistumisen jälkeen. Vimpelissä on mukavia ihmisiä ja tykkään pesäpallosta. Työssä pidän eniten siitä, kun tietokoneella suunnitellaan ja sen jälkeen sama kappale työstetään koneella, se on mielenkiintoista, hän kertoo.