Karstulassa yli 20 vuotta yrityskehittämisen ja sekä aloittelevien, että omistajanvaihdostilanteessa olevien yritysten kanssa työskennellyt Paavola tietää, että monella muulla alueella on sama haaste kuin Järviseudullakin: löytää ostajia eli uusia omistajia elinkelpoisille yrityksille.
–Mielettömän hyväkuntoisia, kovaa tulosta tekeviä yrityksiä on tulossa Järvi-Pohjanmaalla omistajanvaihdostilanteeseen. On harmi, jos ne pääsevät poistumaan kentältä siksi, ettei uusia yrittäjiä löydy. Hankkeen myötä pyritään löytämään keinoja ostajien aktivoimiseksi. Yhtenä toimenpiteenä on yhteistyön kehittäminen oppilaitosten kanssa, sieltä tulevat tämänkin alueen tulevaisuuden tekijät. Opiskelijoiden tietoisuuteen on tärkeää tuoda, että yrityksen hankkiminen on keino työllistää itsensä, usein jopa helpompi kuin alkaa yritystoiminta nollasta, kun tuotteet, asiakkaat ja markkina ovat valmiina. Se voi olla myös keino hankkia lisää asiakkaita tai markkinaosuutta ja täydentää omaa elinkeinoa.
Hankkeessa järjestetään työpajoja yritysten myyntikuntoon laittamiseksi, koulutuksia ostajille ja myyjille sekä tapahtuma, jossa ostajat ja myyjät voivat kohdata. Myös yrityspilotteja toteutetaan. Yrityskentälle lähtee lähiaikoina JPYP:ltä yrityskysely, jossa kartoitetaan muun muassa omistajanvaihdostarpeita.
–Siihen kannattaa vastailla, se auttaa kohdentamaan toimenpiteitä yrittäjien tarpeiden mukaan. Muutenkin suosittelisin olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä, mieluummin viisi vuotta etukäteen kuin viisi minuuttia jälkikäteen. Usein omistajanvaihdos on henkisestikin pitkä prosessi, joten siihen kannattaa alkaa ajoissa valmistautua. Täällä on nyt sikäli hyvä tilanne, että voin keskittyä yrittäjien apuna omistajanvaihdoksiin täysipäiväisesti, Paavola toteaa.
–Toiveikkaina odotamme, että hankkeen avulla löydetään ratkaisuja omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi ja yritykset saavat jatkajan. Usein uusi omistaja löytyy pienillä paikkakunnilla hyvinkin läheltä, työntekijöistä, sukulaisista tai ystävistä. Valitettavasti omistajanvaihdoksia pidetään vielä mytologisina ja mystisinä asioina, vaikka ne ovat luonnollinen osa yrityksen elinkaarta.
Uusien omistajien löytyminen läheltä olisi suuri etu
MUUTAMAN vuoden kuluessa alueella on tulossa omistajanvaihdoksen eteen muun muassa useita konepajoja ja puusepänverstaita, joilla on oma tuotekanta, valmiit sopimukset ja alihankintatoimintaa. Lager pitää tavoitteena, että uudet yrittäjät löytyisivät mahdollisimman läheltä.
–Jos ostaja tulee muualta, on todennäköistä, että yrityksen toimintakin vaihtaa osoitetta ja työpaikat siirtyvät kasvukeskuksiin, missä tekijät jo ovat. Meillä iso haaste on työvoiman riittäminen. Teollisia työpaikkoja on verrattain paljon ja kun rakennusala lähtee taas liikkeelle, ei ole tekijöitä. Tämä on iso haaste, missä kuntien kanssa voimme yhdessä tehdä tarvittavia toimenpiteitä, näkee Lager.
Paavola ja Lager pitävät Järvi-Pohjanmaan tilannetta positiivisena siinä mielessä, että yrityksiä ja työpaikkoja on, yritysympäristö ja peruspalvelut ovat hyvällä tolalla.
–Ne vaaditaan, että voidaan saada alueelle muuttajia. Asuntopolitiikka on myös tärkeä tekijä, jolla esimerkiksi kauempaa työssä käyviä voitaisiin houkutella asettumaan Järviseudulle. Seutukunta on melko pieni ja yhteistyötä sekä samaan suuntaan katsomista tarvitaan myös yli rajojen. Jokainen alueelle perustettava yritys tuo lisäarvoa. Omistajanvaihdoksissakin on hyvä nähdä mahdollisuuksia myös kunta- ja maakuntarajojen yli.
Biotuottajille ja tuotekehitystä tarvitseville tulossa hankkeet
MÄKELÄ ALULTA JPYP:lle siirtyneen Lagerin kehittämispäällikön työhön kuuluu osakasyritysten sekä elinkeinojen auttaminen, mahdollisuuksien ja potentiaalinen luominen etenkin vientiä kasvattamalla.
–Yrittäjän kanssa kartoitetaan tilannetta esimerkiksi investointien suunnittelun osalta. Samalla voidaan herätellä ajatuksia siitä, mitkä ovat yrityksen arvot ja strategia, keskitytäänkö oikeisiin asioihin. Usein asioita pallottelemalla syntyy uusia oivalluksia.
Lager on kehittämispäällikön toimensa ohella mukana kahdessa hankkeessa, joihin Järvi-Pohjanmaan alueen yrityksillä on mahdollisuus lähteä mukaan. JPYP on hankepartnerina kansainvälisessä Interreg Europe-rahoitteisessa eRural Resilience -hankkeessa, jossa on toimijoita myös Virosta, Puolasta, Saksasta, Tanskasta, Latviasta ja Liettuasta. eRural resilience kerää yhteen biotuottajia kuten kasvihuone- ja luomutuottajia sekä biopolttoaineen tekijöitä, ja hakee heille kasvua. Elinkeinoyhtiöt kartoittavat yrityksiä, jotka sopisivat hankkeen piiriin. Kyseessä on 2,4 miljoonan euron kokonaisuus.
Tuotekehitys-hanke kokoaa puolestaan korkeakouluja ja pieniä sekä keskisuuria yrityksiä yhteen innovoimaan ja kehittämään tuotteita sekä toimintaa.
–Etelä-Pohjanmaa on vähiten rahaa tuotekehitykseen ja innovaatioihin käyttävä maakunta.
”Nyt on aika investoida ja kehittää”
TALOUDELLISEN taantuman vaikutukset näkyvät Järvipohjanmaankin alueen yrityksissä. Paavola ja Lager arvioivat viimeaikaisten analyysien perusteella, että aallonpohja olisi jo nähty ja markkina lähtisi oikenemaan.
–Kestää hetken vielä ennen kuin saadaan elpyminen käyntiin, kenties loppuvuonna tai ensi vuonna. Nyt on aika, jolloin yritysten kannattaa investoida. Vastuullisuus, päästöjen vähentäminen ja tuottavuuden parantaminen ovat asioita, joihin saa avustusta ELY:ltä ja Business Finlandilta, ja tämä koskee pieniäkin yrityksiä, vinkkaa Lager.
Vastuullisuus on nykyisin osa vaatimuksia, joilla päästään markkinoille. Ne ovat myös rahoituksen saamisen edellytys, Paavola toteaa.
–Vaikka tuntuisi, että se on humpuukia, se ei ole, vaatimukset tulevat kasvamaan ja niihin kannattaa valmistautua. Esimerkiksi pienet yritykset, joilla ei sertifikaatteja, voisivat lähteä liikkeelle 14001-ympäristösertifikaatista, joka on melko helppo hankkia, Lager toteaa.
Talouden aaltoliike on viime vuosina ollut poikkeuksellisen voimakasta, mutta JPYP haluaa muistuttaa, että jokaisella yrityksellä olisi hyvä olla varasuunnitelma kriittisten toimintojen osalta, jos raaka-ainetta ei saakaan tai markkina katoaa. Erilaisten suunnitelmien laatimiseen ja sparraukseen on saatavilla maksutonta apua.