JÄTELAINSÄÄDÄNTÖ tuntuu siihen perehtymättömälle perin monimutkaiselta, puhumattakaan yritysten jätehuoltoon liittyvistä velvoitteista. Asiaan kannattaa kuitenkin perehtyä, koska muutoksia riittänee lainsäädännön suhteen myös tulevaisuudessa.
–Jätelainsäädäntöä on tiukennettu ja kierrätys- ja ympäristövaatimukset ovat todennäköisemmin lisääntymässä kuin löystymässä, sanoo Millespakka Oy:n toimitusjohtaja Mervi Pokela.
Jätelain laaja uudistus astui voimaan 19. heinäkuuta 2021. Jätelain tavoitteena on muun muassa vähentää jätteen määrää, lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä, sekä ehkäistä ympäristöhaittoja. Jätteen syntyä pitää ehkäistä ja eri jätelajit tulee kierrättää tai muutoin käsitellä säädösten mukaisesti.
Monelle yritykselle uutta tietoa on ollut se, että vastuu yrityksen jätehuollosta on yrittäjän harteilla.
–Yritysten pitäisi huolehtia omatoimisesti jätehuoltonsa järjestämisestä. Yrittäjän on oltava selvillä tuottamansa jätteen määrästä ja laadusta, sekä järjestettävä jätteelleen jätehuolto, vahvistaa Pokela.
Elinkeinotoiminnassa syntyvä jäte käsitellään pääsääntöisesti kunnan jätehuollon ulkopuolella. Suora asiointi Millespakan kanssa vaatii TSV-sopimuksen (toissijaisen jätteen vastaanotto).
–Se tarkoittaa, että yrittäjän pitää tehdä selvitys siitä, onko markkinoilla sopivaa jätteen vastaanottajaa ja vasta jos sellaista ei löydy, jätteen vastaanottopalvelua voi pyytää kunnalliselta jätehuoltolaitokselta. Tavanomaiset jätteet hoituvat yleensä helpoimmin tekemällä jätehuoltosopimus paikallisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa, joka on jo tehnyt vaadittavan selvityksen. Tuottajavastuun alaiset (esim. pakkausjätteet) ja vaaralliset jätteet saattavat vaatia apuja muualta – jos on esimerkiksi vaarallisia jätteitä, isommat kansalliset jätehuoltoyhtiöt voivat olla se taho, joka tarjoaa helpoimmin ”täyden palvelun jätepaketin”, neuvoo Pokela.
YRITTÄJÄN on järjestettävä toiminnassaan syntyvän yhdyskuntajätteen erilliskeräys, jos toiminnassa syntyy viikossa jätettä keskimäärin vähintään seuraavasti: biojätettä kymmenen kiloa, muovipakkausjätettä viisi kiloa, paperi ja kartonkipakkausjätettä viisi kiloa, lasipakkausjätettä kaksi kiloa, metallipakkausjätettä/pientä metallijätettä yhteensä kaksi kiloa.
Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata esim. kiinteistössä tapahtuvalla kompostoinnilla. Tällöin kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus, joka Millespakka Oy:n toiminta-alueella toimitetaan Järviseudun Jätelautakunnalle.
Rakennus ja purkujätteen osalta rakennuttajan on suunniteltava ja toteutettava rakennus- ja purkuhanke siten, että toiminnassa syntyy mahdollisimman vähän ja mahdollisimman haitatonta jätettä. Käyttökelpoiset materiaalit on otettava talteen ja käytettävä uudelleen aina, kun se on mahdollista – vähintään 70 prosenttia syntyvästä rakennus- ja purkujätteestä tulisi lainsäädännön mukaan valmistella uudelleenkäyttöön.
Jätteiden lajitteluvelvollisuus koskee myös kotitalouksia
JOKAISESSA taloudessa pitäisi erotella muun muassa kodin sekajäte, sekä lasi, metalli, muovi, kartonki, biojäte ja erilaiset vaaralliset jätteet. Kotitalouden itse tekemän pienimuotoisen rakentamisen tai purkamisen jätteet tulee lajitella mahdollisuuksien mukaan ja toimittaa kunnan jätelaitoksen vastaanottoon, jos niille ei ole uudelleenkäyttömahdollisuutta.
–Nämä voivat tuntua monimutkaisilta asioilta, mutta meille voi aina soittaa ja kysyä neuvoa, rohkaisee Pokela.
Millespakka Oy:n toimialueeseen kuuluu yhdeksän kuntaa: Alajärvi, Halsua, Kyyjärvi, Lappajärvi, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Soini ja Vimpeli. Evijärvellä ja Kortesjärvellä jätehuoltoon liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä Ekoroskiin.