Talousguru 2024 tulee Vimpelistä: ”Suomen talouden ongelma on valtioriippuvuus”

Patrick Itäniemi voitti lukiolaisten Talousguru-kilpailun, jonka alkukarsintoihin osallistui noin 1 300 opiskelijaa. Kuva: Finanssiala.fi.
Patrick Itäniemi voitti lukiolaisten Talousguru-kilpailun, jonka alkukarsintoihin osallistui noin 1 300 opiskelijaa. Kuva: Finanssiala.fi.

VIMPELILÄINEN Patrick Itäniemi julistettiin torstaina Talousguru 2024 -kilpailun voittajaksi. Itäniemi on Tampereen yliopiston normaalikoulun abiturientti. Hän voi odottaa ylioppilaskirjoitusten tuloksia rauhallisin mielin, sillä voiton myötä hän saa opiskelupaikan Aalto-yliopistossa.

Lukiolaisten Talousguru on vuosittainen taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja kahdeksassa suomalaisessa yliopistossa. Tammikuussa pidettyyn alkukilpailuun osallistui 126 lukiota, joissa kilpailuun oli ilmoittautunut noin 1 300 lukiolaista.

Itäniemi tuli tietoiseksi kilpailusta kahdeksannella luokalla ja päätti, että hänestä tulee vielä Talouguru.

–Kiitos vimpeliläisille opettajille ysiluokalla, että eivät tapattaneet kiinnostusta, Itäniemi sanoo.

Hän kiinnostui taloudesta jo alakoulussa. –Se kiehtoo, koska se ei ole yksiselitteinen asia. Kuitenkaan numerot eivät valehtele. Ilman dynaamista taloutta ei ole mitään hyvinvointia, jota jakaa.

Hän on vuosien varrella tavannut talouteen liittyviä ihmisiä, lukenut kirjallisuutta ja artikkeleita, jotka ovat lisänneet kriittistä ymmärrystä sekä omaa itsenäistä ajattelua taloudesta.

–Kilpailun finaalissa saa olla vain kerran, joten taktikoin ja jätin ensimmäisenä lukiovuonna osallistumatta. Viime vuonna migreeni haittasi karsintaa ja jäin ulos finaalista.

Kahden kärjen taktiikalla Suomi nousuun

TALOUSGURU-KILPAILUN finaali koostuu kirjallisesta ja suullisesta osuudesta. Kirjallisessa osuudessa piti analysoida Suomen talouden tuottavuutta sekä esittää keinoja tuottavuuden kasvun nopeuttamiseksi. Mitkä ovat Talousgurun lääkkeet nykyiseen tilanteeseen?

–Tarvitaan kahden kärjen taktiikkaa. Ensimmäinen liittyy suoraan finanssipolitiikkaan. Verotusta pitää yksinkertaistaa muun muassa lieventämällä progressiota ja yhdenmukaistamalla alv-kantoja ja yksinkertaistamalla pääomien ja omistamisen verotusta. Dynaamisempi verotus tuo tehokkuushyötyjä.

Lisäksi tarvitaan menokartoitus, jossa määritellään uusiksi hyvinvointiyhteiskunnan tehtävät.

–Suomen ongelma ei edes ole huonosti voiva julkinen talous ja kansantalous, vaan ne ovat oireita valtioriippuvuudesta. Kaikista tuista 70 prosenttia menee keskiluokalta keskiluokalle. Sitä tulisi purkaa.

–Toinen kärki on, että Suomen tulisi tehdä kasvuvisio ja asettaa tavoitteet: purettaisiin turhaa byrokratiaa, uudistettaisiin maahanmuuttopolitiikkaa huoltosuhteen parantamiseksi ja rakennettaisiin Tallinna-tunneli, joka yhdistäisi Tallinnan ja Helsingin metropolialueeksi.

Argumentointitaitoa tarvittiin

KILPAILUN suullisen osuuden pariväittelyssä Itäniemi joutui puolustamaan väitettä, että vientivetoinen palkkamalli on hyvä asia. Kilpailijoilla oli puoli tuntia aikaa valmistautua väittelyyn ilman apuvälineitä, kuten kännykän tai tietokoneen käyttöä.

–Hyvä väittelijä ei herpaannu eikä hermostu, vaikka vastapuoli yrittää saada hänet puhumaan itsensä pussiin. Hyvä väittelijä on johdonmukainen ja argumentoi teesinsä selkeästi, tietää Itäniemi.

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Suomen lukiolaisten liitto ja Taloustoimittajat ry.

Suunta kohti taloustieteen opintoja

HUHTIKUUN alussa Itäniemi muuttaa Helsinkiin.

–Suunnitelmissa on aloittaa myös työ siellä. Aalto-yliopiston taloustieteen opinnoissa tulen keskittymään rahoitukseen sekä talous- ja tilastotieteeseen.

Päättynyttä opiskelua Norssissa Itäniemi kuvaa antoisaksi. Siellä sai hyvää sparrausta opettajilta sekä harjoitusta väittelyn saralla.

–Oli oikea päätös lähteä Tampereelle, vaikka olenkin vimpeliläinen henkeen ja vereen.

Patrickista on meillä julkaistu aiemminkin juttuja, muistatko nämä?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti