LIONS CLUB LAPPAJÄRVEN perinteinen arvauskilpailu on käynnistynyt. Jälleen pääsee veikkaamaan, milloin Lappajärvi vapautuu jäistä.
Kyse on alueesta, jonka nurkkina ovat Karvalan nuorisoseuran ranta, Kärnänsaaren eteläkärki Salonpää, Selkäsaaret ja Lehtiniemi.
Alue määritettiin 1960-luvulla, kun lappajärveläiset leijonat aloittivat jäidenlähtöveikkausten järjestämisen.
Arpalippuja myyvät Rautanet Erkinheimo, Lappajärven Verho- ja Mattotalo sekä Karvalan Unski. Arpoja voi ostaa myös klubin aktiivijäseniltä.
Arvauskilpailun tuotto käytetään paikkakunnalla nuorisotyöhön ja koulujen oppilaiden stipendeihin. Klubi antaa muutenkin hyväntekeväisyyteen nettotuoton kaikesta, mitä se varainhankinta-aktiviteeteillaan saa yleisöltä.
Jäiden lähtöaika on vaihdellut puolentoista kuukauden ajalla
JÄIDEN lähtemiset Lappajärven suurelta selältä tiedetään yli sadan vuoden ajalta. Päivämääriä alkoi vuonna 1918 merkitä muistiin Matti Karvala. Työtä jatkoivat hänen poikansa Eemeli Karvala ja pojanpoikansa Matti Karvala.
Varhaisin lähtöajankohta on ollut 15. huhtikuuta vuodelta 2014 ja myöhäisin 30. toukokuuta vuonna 1985.
Viime ja toissa keväänä jäät lähtivät 10. toukokuuta. Niitä edeltävinä vuosina lähtöpäivät olivat 24., 17. ja 27. huhtikuuta.
Runsaat kymmenen vuotta Mikko Puro on ollut se henkilö, joka virallisesti toteaa jäidenlähtöpäivän. Hän joka tapauksessa seuraa järven tilannetta ympäri vuoden.
Tänä talvena Lappajärvi jäätyi jo marraskuun puolivälissä.
–Jäätä löytyy monin paikoin puoli metriä. Siinä on lujaa teräsjäätä noin kolmekymmentä senttiä ja lisäksi heikompaa kohvajäätä parikymmentä senttiä, Puro sanoo.
Tämänhetkisen perusteella jäät siis lähtisivät keskimääräistä myöhemmin. Ennustaminen ei kuitenkaan ole helppoa.
–Ratkaisuja alkaa yleensä tapahtua vasta maaliskuun loppupuolella.
Puron mukaan jäiden lähtöön vaikuttavat esimerkiksi lumipeite, lämpötila, vesisade ja tuuli.
–Tärkeää on sekin, milloin sulamisvedet nostavat järven pintaa ja irrottavat jäät rannoista.
Jos tuulen suunta vaihtelee, se irrottaa jäitä lähtövalmiiksi, mutta liikkeelle sysäämiseen usein tarvitaan pohjoistuuli.