Päätöksenteosta tiedottaminen on arjen demokratiaa

Tiedottamista on vaikea tehdä liikaa. Tiedon jakaminen palveluista ja päätöksenteosta tuo kuntaa lähemmäksi kuntalaisia ja mahdollistaa osallistumista, kirjoittaa Suvi Hosionaho kommentissaan.
Tiedottamista on vaikea tehdä liikaa. Tiedon jakaminen palveluista ja päätöksenteosta tuo kuntaa lähemmäksi kuntalaisia ja mahdollistaa osallistumista, kirjoittaa Suvi Hosionaho kommentissaan.
Julkaistu:
Kategoria:
,

IHMISILLÄ tuntuu olevan paljon hampaankolossa siitä, ettei heitä ole kuunneltu kunnallisessa päätöksenteossa, ideat ja esitykset on vaiettu, asioita on junailtu jonkun tietyn henkilön näkemyksen mukaan tai joku näkökanta on järjestelmällisesti jyrätty. Demokratiaan kuuluu, että enemmistö tai joskus jopa paras esitys voittaa, mutta keskustelujen käyminen ja näkemysten kuuluminen ovat niin ikään olennainen osa sitä.

Demokratiaa ja päätöksenteon avoimuutta ajatellen tärkeää olisi tiedottaa vireille tulevista ja päätöksenteon rattaissa olevista, kuntalaisia koskevista asioista etupainotteisesti, ei niin, että asia rullaa pöytäkirjojen rattaissa siten, että vain päättävät henkilöt ja muutamat valveutuneet kuntalaiset tietävät, mitä on tapahtumassa. Puhutaan osallistavasta päätöksenteosta. Joissakin Järviseudun kunnissa on käytössä osallistava budjetointi eli kuntalaisilla on mahdollisuus sanoa sanansa siitä, millaisiin hankkeisiin käytössä olevia rahoja tulisi käyttää.

Tämä vaatii päättäjiltä ja viranhaltijoilta tiedostamista ja paneutumista. Mikä sitten onkin prioriteetti: halutaanko asiat ajaa tavalla, joka itse nähdään parhaimmaksi, vai halutaanko kuntalaisia osallistaa, käydä keskustelua ja miettiä, löytyisikö laatikon ulkopuolelta joku vaihtoehto, jota konsulttitoimiston asiantuntija tai omasta tietystä näkökulmasta asiaa pohtiva viranhaltija ei ole osannut ajatella? Laaja pohjustus ja kuntalaisten kuuleminen vie usein aikaa, mutta useimmat asiat eivät ole niin kiireellisiä, että päätökset on pakko saada tehtyä nopeutetulla aikataululla. Kaikkia asioita on turha viedä kuntalaisparlamentin valmisteluun; talven tienhoito ja koulujen hankinnat varmasti hoituvat ilman kuntalaisten mielipiteitäkin, mutta erityisesti isoa joukkoa ja laajasti kuntaa koskettavissa asioissa tämä olisi paikallaan.

Tiedottamista on vaikea tehdä liikaa. Tiedon jakaminen palveluista ja päätöksenteosta tuo kuntaa lähemmäksi kuntalaisia ja mahdollistaa osallistumista.

Paikallislehti on apuna kuntien tiedottamisessa monin tavoin

Suvi Hosionaho.
Suvi Hosionaho.

LÄHETÄN tässä vielä toimituksen terveisiä kuntien tiedottajille. Kiitämme toimijoita, jotka lähettävät päätöslistat hetimiten kokousten jälkeen. Sen voi tehdä, vaikka pöytäkirjaa ei olisi tarkastettu.

Otamme myös mielellämme vastaan vinkkejä asioista, joita on tulossa päätöksentekoon ja joista olisi hyvä käydä julkista keskustelua tai muuten herätellä kuntalaisia. Tarjoamme myös alustaa vuoropuhelulle mielipidepalstallamme. Ja vielä yksi pro tip: älkää lähettäkö pdf-tiedostoja tai lähettäkää ainakin myös tekstitiedosto mukana, säästätte toimitussihteerin hermoja ja aikaa. Kiitos teille kaikille arvokkaasta työstänne.

Tästä on kyse

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti