Pakkanen rikkoo putkia, seuraukset näkyvät sään lauhtuessa

Erilaiset putkirikot ovat yleisiä kovilla pakkasilla. Kuvassa lattialämmitysputkia. Kuva: Eija Pippola.
Erilaiset putkirikot ovat yleisiä kovilla pakkasilla. Kuvassa lattialämmitysputkia. Kuva: Eija Pippola.

Vesiputkistot voivat jäätyä aina, kun lämpötila on pakkasen puolella. Sen sijaan putkien jäätymisestä aiheutuvat vesivahingot ilmenevät usein säiden lauhtuessa.

Jäätymisvahingot ovat tavanomaisia pakkaskaudella ja ne voivat aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahinkoja.

Tärkeintä on pitää huolta siitä, että lämpötila pysyy riittävän korkealla niissä rakennuksissa, joissa on vesiputkisto. Suurin riski putkien jäätymiseen on esimerkiksi mökeillä, joissa käydään vain harvakseltaan. Jos putki pääsee jäätymään, se voi haljeta. Haljennut putki saattaa aiheuttaa suurenkin vesivahingon.

Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä säädetty matalalle, sitä kannattaa hieman nostaa. Vesiputket on usein vedetty rakennuksen kylmiin kohtiin, joihin pakkasella voi olla yllättävän helppo pääsy. Tyypillinen noin viiteen asteeseen asetettu peruslämpö ei välttämättä riitäkään kovalla pakkasella estämään putkien jäätymistä.

Vaikka energian säästäminen on monelle tärkeää ja ajankohtaista, kannattaa huolehtia, ettei rakennuksen lämpötila laske liian alhaiseksi. Ilmalämpöpumpun lisäksi rakennuksessa olisi aina hyvä olla myös jokin muu lämmitin. Jos rakennuksessa on takka tai tulisija, sitä kannattaa pakkasella lämmittää päivittäin.

Jäätymistä voi estää eristämällä putket huolellisesti ja  jättämällä kovilla pakkasilla hanan hetkeksi hiljalleen tippumaan tai käyttää vettä säännöllisesti. Harkitse lisälämmittimen käyttöä, jos vaarana on, että lämpötila laskee sisällä pakkasen puolelle. Lämmittimen ympärille ei saa jättää mitään syttyvää materiaalia eikä sen päälle saa päästä putoamaan mitään.

Jäätyivätkö putket? Älä kokeile tee se itse -sulatuskikkoja

Jäätynyt vesiputki ei vielä automaattisesti tarkoita vesivahinkoa, koska putki ei yleensä halkea hetkessä. Näissä tilanteissa on tärkeintä muistaa, että jäätyneitä putkia ei saa koittaa sulattaa itse. Putkien sulatustyö tulee aina jättää LVI-alan ammattilaiselle.

Jos vesiputki kuitenkin halkeaa ja vettä tihkuu, on olennaista laittaa pääsulkuventtiili välittömästi kiinni. Mökeillä ja muissa rakennuksissa on tärkeää käydä säännöllisin väliajoin tarkastamassa, ettei mitään ole sattunut.

Jos putki rikkoutuu jäätymisen seurauksena ja aiheuttaa äkillisen vuotovahingon, kodin tai mökin vakuutus korvaa rakennukselle ja irtaimistolle tapahtuneen vahingon, jos omaisuus on vakuutettu putkivahingon varalta. Vakuutuksesta ei kuitenkaan korvata jäätymisen vuoksi rikkoutunutta putkea eikä putkien sulatuskustannuksia.

Vuotojen korvausperusteet vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin

Putken jäätyessä tapahtuu oikeastaan kaksi vahinkoa: putki jäätyy ja usein myös rikkoutuu, jolloin putki pitää korjata. Rikkoutumisen seurauksena vesi pääsee putkesta pois kastelemaan rakenteita, eli jäätymisestä seuraa vuotovahinko. Kiinteistövakuutukset pääsääntöisesti korvaavat putken jäätymisen seurauksena aiheutuneita vuotovahinkoja, mutta vakuutustuotteiden välillä on eroja eli kaikki kiinteistövakuutustuotteet eivät korvaa kaikkia jäätymisvahinkoja. Kannattaa myös huomioida, että itse jäätyneen putken korjausta ei kaikista kiinteistövakuutuksista korvata.

Kiinteistövakuutusehdoissa on aina suojeluohjeet, joihin kannattaa tutustua, sillä vakuutuksenottajalla on velvollisuus niitä noudattaa. Mikäli suojeluohjeita ei ole noudatettu, voi vakuutusyhtiö tehdä suojeluohjevähennyksen vakuutuskorvauksesta. Vähennyksen suuruus riippuu siitä, kuinka selväsanainen suojeluohje on, ja kuinka paljon suojeluohjeen laiminlyönti on joko edesauttanut vahingon tapahtumista tai vaikuttanut tapahtuneen vahingon laajuuteen.

Kiinteistövakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa annetaan muun muassa seuraavia ohjeita jäätymisvahinkoihin liittyen:
-Vuotovahinkojen estämiseksi rakennuksen riittävästä lämmityksestä on huolehdittava. 
-Jäätyneitä putkia ei saa sulattaa avotulta tai kuumailmapuhallinta käyttäen.
-Irrota ulkohanaan liitetty letku kylmäksi vuodenajaksi.
-Varmista, ettei hanaan jää vettä, joka pääsisi jäätymään.
-Tonttivesijohdon sulkuventtiili on suljettava tai käyttövesipumppu on kytkettävä pois käytöstä, jos rakennus jätetään ilman valvontaa yli viikoksi kylmänä vuodenaikana.

Jotkut suojeluohjeet on tehty tarkistuslistamaisesti, jolloin se on kokonaisuudessaan hyvä työkalu taloyhtiön kunnosta huolehtimiseen.

Osa vakuutusyhtiöistä on ilmoittanut, että ne tulevat kiinnittämään enemmän huomiota suojeluohjeisiin ja korvauksista tehdään herkästi suojeluohjevähennys. Korvauksista vähennetään yleensä myös rikkoutuneen putken iän mukainen ikävähennys ja vakuutussopimuksen mukainen omavastuu.

Lähde: Howden Finland Oy, If Vakuutus Oy

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti