Tekoäly on nopeasti kehittyvä ala, joka on saavuttanut merkittäviä virstanpylväitä viime vuosina 

Tekoäly voi olla merkittävä apu esimerkiksi uuden liiketoiminnan luomisessa ja yritysten päivittäisissä rutiineissa, muistuttaa Liisa Kuoppala.
Tekoäly voi olla merkittävä apu esimerkiksi uuden liiketoiminnan luomisessa ja yritysten päivittäisissä rutiineissa, muistuttaa Liisa Kuoppala.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

VUODEN 2022 lopulla OpenAI:n julkaisema ChatGPT mullisti käsityksemme tekoälyn kyvyistä. Reutersin raportin mukaan ChatGPT saavutti tammikuussa 2023 huimat 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää vain kaksi kuukautta julkistamisensa jälkeen, mikä on nopein kasvuvauhti kuluttajasovellusten historiassa. Vertailun vuoksi mainittakoon TikTok:in saavuttaneen vastaavan käyttäjämäärän yhdeksässä kuukaudessa ja Instagramilta siihen kului kaksi ja puoli vuotta. 

Teknologian kehitys on ollut räjähdysmäistä; esimerkiksi ChatGPT:n kyky käsitellä pdf-liitetiedostoja kasvoi muutamassa kuukaudessa neljästä sivusta jopa 6000 sivuun. ChatGPT:n käyttökohteet ovat moninaiset. Se tukee ideointia, sisältörunkojen tuottamista, esimerkiksi PowerPoint-esitysten luomista ja eri lähdeaineistojen referointia. Se kääntää myös materiaalia eri kielistä mille tahansa kielelle, tarjoten tukea koodaamiseen ja ohjelmistoprojekteihin.  

Tekoäly voi olla merkittävä apu esimerkiksi uuden liiketoiminnan luomisessa ja yritysten päivittäisissä rutiineissa. Data-analyysiin liittyen tekoäly auttaa ymmärtämään suuria datamääriä ja ennustamaan trendejä. Automaation kautta tekoäly tehostaa ja automatisoi toistuvia tehtäviä. Asiakaskokemuksen personoinnissa tekoäly mahdollistaa yksilöllisten kokemusten luomisen, ja terveydenhuollossa se auttaa diagnosoimaan sairauksia ja parantamaan hoitomenetelmiä.  

Entä sitten opiskelussa? Valmistaudu mullistavalle matkalle, jossa tekoäly ei ole vain työkalu; se on portti ennennäkemättömien tietämyksen ulottuvuuksien avaamiseen. 

JOULUKUUSSA 2023 EU:n lainsäätäjät ja hallitukset saavuttivat alustavan sopimuksen tekoälyn käytön sääntelystä. Sopimus kattaa biometrisen valvonnan ja tekoälyjärjestelmien, kuten ChatGPT:n, sääntelyn. Siinä vaaditaan perusmalleilta ja yleiskäyttöisiltä tekoälyjärjestelmiltä läpinäkyvyysvelvoitteiden noudattamista ennen markkinoille saattamista. Tämä sisältää teknisen dokumentaation laatimisen, EU:n tekijänoikeuslain noudattamisen ja koulutusmateriaalin yksityiskohtaisten yhteenvetojen levittämisen. 

EU:n tekoälyasetus korostaa vastuullista ja eettistä tekoälyä sekä kyberturvallisuutta, mutta samalla on varottava ylisääntelyä, joka voi hidastaa innovaatioiden kehitystä. Vuoden 2024 ennusteissa korostuu tarve löytää tasapaino tekoälyn kehityksen, sääntelyn ja eettisten näkökohtien välillä. Keskeisiä trendejä ovat avoimen lähdekoodin tekoälyn kasvu, disinformaation lisääntyminen, älykkäiden tuotteiden markkinoille kiirehtiminen ja tekoälyavustajien integroituminen arkeen. 

Tekoälyn käyttö teksteissä on ollut pitkään hallitsevaa, mutta vuonna 2024 tullaan näkemään edelleen merkittäviä edistysaskeleita generatiivisen tekoälyn käytössä kuviin ja videoihin. 

YHTEENVETONA voidaan todeta, että vuosi 2024 näyttäytyy käännekohtana tekoälyn kehityksessä. Tasapainon löytäminen innovaation, turvallisuuden ja eettisten käytäntöjen välillä on keskeistä. Sääntelyn merkitys korostuu, mutta on tärkeää välttää liiallista sääntelyä, joka voisi haitata innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa. 

Kun kirjoitin tätä kolumnia, turvauduin tekoälyn apuun tiivistääkseni keskeisimmät asiat, sillä tietyn sanamäärän rajoissa pysyminen tästä aiheesta kirjoittaessa vaikutti erittäin haasteelliselta. 

Hauskaa joulua lehden lukijoille! 

Liisa Kuoppala, projektipäällikkö 

Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti