Rakkaudella vastarannan kiiski 

Kuluttamisen sijaan valita rakkaudellisemman tavan osoittaa kiitollisuutta, rakkautta ja armoa itseäsi ja läheisiäsi kohtaan? Lahjoittaa vapaa-ajastasi pienen hetken läheisillesi ja antamaan omistasi niille, joilla on vähemmän kuin itselläsi? Sinä teet minkä valitset, valitse siis rakkaudella ja toimi rakkaudesta käsin.
Olisitko sinä tänä jouluna vastarannan kiiski ja päättäisit toimia toisella tapaa? Kuluttamisen sijaan valita rakkaudellisemman tavan osoittaa kiitollisuutta, rakkautta ja armoa itseäsi ja läheisiäsi kohtaan? Lahjoittaa vapaa-ajastasi pienen hetken läheisillesi ja antamaan omistasi niille, joilla on vähemmän kuin itselläsi? Sinä teet minkä valitset, valitse siis rakkaudella ja toimi rakkaudesta käsin., kirjoittaa Maija Perälä.
Julkaistu:
Kategoria:
Aihe:

VASTARANNAN kiiski on vanha suomalainen sanonta, jonka merkityksestä on monia eri tulkintoja. Yhden tulkinnan mukaan vastarannan kiiskellä tarkoitetaan ihmistä, joka mielletään hankalaksi yleisen vastustamisen tai vastakkaisten mielipiteiden vuoksi. Erään tulkinnan mukaan vastarannan kiiski on sellainen, joka ei liiku parven mukana, kiiski kun on käytökseltään parvikala, tai ei ylipäänsä lähde mihinkään mukaan. Hankala ja vastustava käytös voi olla monessa yhteisössä ja yhteistyössä haasteellinen yhtälö, mutta joissain tapauksissa vastustaminen ja oman tien valitseminen voi olla yhtä kuin pelastusrengas uppoavassa laivassa.   

Vastarannan kiiskejä on ollut aina ympäri maailmaa. Oman aikansa kiiskejä olivat 2500 vuotta sitten vaikuttanut Siddhartha Gautama eli Buddha ja monelle tutumpi hahmo, 2000 vuotta sitten elänyt Jeesus. Tarun mukaan Buddhan isä oli ylhäisön jäsen ja Buddha eli temppelissä suojattua elämää, jossa hänen ei annettu nähdä vanhuutta, köyhyyttä eikä sairautta. Ensimmäiset 16 vuotta elämästään hän eli käsityksessä, että elämä on ikuista eikä siihen kuulu kärsimys. Päästessään viimein isänsä ikeestä vierailemaan synnyinkaupungissaan, hän kohtasi vanhuksen, jonka myötä hänen silmänsä avautuivat kohtaamaan elämän todellisuuden. Buddha irtaantui ylellisestä elämästä ja aloitti pitkän matkansa kohti valaistumista. Vastarannan kiiskenä hän päätti nähdä ja toimia eri tavalla mihin häntä oltiin valmistamassa ja mihin hänet oli kasvatettu. Hän päätti elää toisin. Ja elikin pitkän elämän henkisenä opettajana.  

Jeesuksen tarina on ehkä monelle tutumpi ja hänen elämänsä päättyi huomattavasti brutaalimmin: vastarannan kiiski ristiinnaulittiin poikkeavien näkemyksiensä ja toimintansa vuoksi. Jeesus kuitenkin opetti olemaan armollinen hänet tuominneita kohtaan ja antamaan anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät. Jeesus opetti myös, että käännä toinenkin poski, kun joku kohtelee sinua huonosti ja kohtele toisia sillä tavalla kuin haluaisit itse tulla kohdelluksi eli rakastaen, ei kostaen. Hienoja opetuksia, jotka ovat yhtä merkityksellisiä ja vähintään yhtä tärkeitä nyt kuin 2000 vuotta sitten. Jeesus ja Buddha opettivat rakkaudesta käsin rakkaudella ja sitä tässä maailmassa, tänä epävakaana aikana tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan.  

Jeesuksen tarina voisi aivan hyvin olla nykypäivästä. Sen ajan oppineet, korkeammassa asemassa olevat olivat sitä mieltä, että hänen opetuksensa olivat vääräuskoisia ja hänet piti hiljentää. Tässä ajassa ”vääräuskoiset” ja massasta poikkeavat ”väärinajattelijat” halutaan edelleen vaientaa. Armollisuus ja tuomitsemattomuus ovat kaukana sosiaalisen median kommentoinnissa ja rakkaudellinen lähestyminen muisto vain. Muistatteko joitain vuosia sitten miten heitä, jotka jättivät erään rokotteen ottamatta, rangaistiin kieltämällä pääsy julkisiin tiloihin ilman rokotepassia?  

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, kärsimys ruokkii kärsimystä, viha lietsoo vihaa, pelko kasvattaa pelkoa. Rakkaus levittää rakkautta. Mitä jos olisitkin oman elämäsi Vastarannan kiiski, Buddha tai Jeesus ja valitsisitkin toimia rakkaudesta käsin? Vastarannan kiiskien kohtaloista huolimatta ole kuin Buddha ja vähintäänkin kyseenalaista auktoriteetteja ja ulkoapäin tulevia suosituksia. Ole kuin Jeesus, julista omaa näkemystäsi rakkaudesta käsin, tuomitsematta, armolla ja kohtelemalla muita niin kuin haluaisit itse tulla kohdelluksi.  

Lopuksi on vielä syytä palata Jeesuksen syntymäpäivän juhlaan. Meille ehkä tutuimman näkemyksen mukaan Jeesus syntyi tallissa eläimien keskelle köyhien vanhempien lapseksi. Niistä puitteista hän nousi tekojensa ansiosta maailmankuuluksi mieheksi. Jeesus opetti elämään nöyränä, kiitollisena siitä mitä on ja antamaan siitäkin vähästä mitä on niille, joilla on vielä vähemmän. Olisitko sinä tänä jouluna vastarannan kiiski ja päättäisit toimia toisella tapaa? Kuluttamisen sijaan valita rakkaudellisemman tavan osoittaa kiitollisuutta, rakkautta ja armoa itseäsi ja läheisiäsi kohtaan? Lahjoittaa vapaa-ajastasi pienen hetken läheisillesi ja antamaan omistasi niille, joilla on vähemmän kuin itselläsi? Sinä teet minkä valitset, valitse siis rakkaudella ja toimi rakkaudesta käsin.  

Maija Perälä 

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti