Tonttu on valmiina yhteistyöhön 

Tontut ovat suomalaisille tuttuja hahmoja.
Tontut ovat suomalaisille tuttuja hahmoja.
Julkaistu:
Kategoria:
,
Aihe:

MEILLÄ asuu tällä hetkellä 17 tonttua, kertoo alajärveläinen Kai Rantala.  

–Vanhin tontuista on 242-vuotias, nuorin syntyi viisi vuotta sitten. Kolme tontuistamme on varsinaisia kotitonttuja, jotka huolehtivat asuinrakennuksesta, sen lisäksi saunalla ja muilla ulkorakennuksilla on omat tonttunsa. 

Tontut olivat muinaisille suomalaisille tuttuja hahmoja. Ne auttoivat ihmisiä, huolehtivat taloista ja muusta omaisuudesta. Näiden pienten luonnonhenkien avulla ihmiset oppivat ymmärtämään, että luonnosta, eläimistä, rakennuksista ja ihmisistä tulee pitää hyvää huolta. Ihmisen piittaamattomuudesta tai kiittämättömyydestä suuttunut tonttu saattoi äityä pahanilkiseksi. 

Ihmisen suhde luonnonhenkiin muuttui 1900-luvulla. Rationaalinen ajattelu valtasi alaa ja usko tonttuihin hiipui, kun luontosuhde muuttui yksipuoliseksi hyötysuhteeksi. Tontut vetäytyivät omiin oloihinsa. 

Rantalaan ensimmäiset tontut tulivat vuonna 1999. 

–Niitä oli silloin kahdeksan. Noihin aikoihin oma värähtelytasoni nousi ja luonto alkoi tulla läheisemmäksi. Tunnen, että meillä on tonttujen kanssa yhteistä luontoon liittyvää työsarkaa, ja luultavasti siksi olemme löytäneet toisemme.  

Kai kertoo, että tonttua ei yleensä näe, mutta sen läsnäolon aistii. Suurin osa Rantalan tontuista on hiljaista väkeä, mutta Suloksi ja Rauhaksi nimetyn tonttupariskunnan kanssa voi harrastaa ajatustenvaihtoa telepaattisesti. Jos tontuilla on oikein painavaa asiaa, kommunikaatio piirtyy selviksi sanoiksi.  

–Sulo ja Rauha eivät ole kotitonttuja eivätkä siten ole juurtuneet yhteen paikkaan, huomauttaa Kai.  

–Ne kävivät välillä Helsingissäkin asumassa, mutta eivät viihtyneet siellä ja halusivat palata takaisin. Tonttu ei yleensä perusta kaupungeista, niissä on liian rauhatonta ja saasteitakin paljon. Tontut tarvitsevat ympärilleen puhdasta luontoa ja harmoniaa, siksi niiden on vaikea löytää omaa paikkaansa nyky-yhteiskunnassa. 

MITEN yhteistyö tonttujen kanssa toimii? Kai kertoo, että tontut tulevat apuun aina pyydettäessä. Avun kokee siten, että työ tuntuu sujuvammalta ja hauskemmalta. Tontun apua ei tule pitää itsestäänselvyytenä, vaan siitä on muistettava myös kiittää. Vastavuoroisesti Kai tarjoaa tontuille muun muassa musisointia (Finlandia-hymni on Rantalan tonttujen ehdoton suosikki), ja luonnollisesti tontut kutsutaan mukaan kaikkiin mukaviin tapahtumiin. Ilonpito on tontuille hyvin tärkeää! 

Tontut elävät omaa elämäänsä, joka on samankaltaista kuin ihmistenkin. Niillä on kodit ja perheet, sosiaalista elämää, sekä harrastuksia. Tonttujen työt ja vastuualueet liittyvät usein luonnon tasapainon ylläpitämiseen.  

–Tulee vielä aika, jolloin tontut ovat jälleen opastamassa meitä takaisin tasapainoiseen luontoyhteyteen, uskoo Kai. 

Kaisu Huhtala 

Luitko jo tämän: https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2023/11/14/sirpa-sironen-hannisen-joulukirja-piirtaa-tonttuiloa-iholle/

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti