Kaamosmasennuksesta jouluiloon

Kaamosmasennus keikahtaa jouluilon puolelle näinä päivinä kirjoittaa Heikki Salmela. Kuva: Freepik.
Kaamosmasennus keikahtaa jouluilon puolelle näinä päivinä kirjoittaa Heikki Salmela. Kuva: Freepik.
Julkaistu:

MENOSSA on vuoden pimein aika ja vaikka Järviseudulla aurinko pikkaisen pilkistää taivaanrannalla keskipäivän aikaan, ei kovin kaukana olla kaamoksesta, jolloin aurinko napapiirin takana ei nouse lainkaan. Muutos on siis melkoinen verrattuna Suomen kesän valoisuuteen ja yöttömiin öihin, joten ei ole ihme, jos valon väheneminen aiheuttaa kaikenlaisia elämää haittaavia oireita. Tutkittuja oireita ovat ainakin väsymys, huono unen laatu, ruokahalun lisääntyminen, sosiaalisuuden väheneminen ja seurauksena on usein vakavakin masennus, jota toki voidaan hoitaa monella tapaa.

Käsittääkseni tehokkain tapa on kirkasvalohoito. Kaupasta saa muutamalla kympillä kirkasvalolamppuja ja sen loisteessa paistatellaan ja keho reagoi ja kiittää. Hoito tehoaa parhaiten aamupäivällä, illalla otettuna saattaa mennä yöunet. Toki muitakin konsteja on eli kuntoliikuntaa ja muutakin liikuntaa harrastamalla, sosiaalisuutta lisäämällä, stressiä vähentämällä kaamosmasennusta voi helpottaa. Itseään voi piristää myös vaikka suklaarasialla, vaikka vaarana onkin painon lisääntyminen ja finnit poskissa.

Himmeli on varmaan sinulle tuttu juttu, mutta mahdatko tietää tämän kaiken?

Marraskuu ja joulukuun alku ovat päivien lyhentyessä pahinta aikaa, mutta sitten alkaa helpottaa, kun ensimmäiset joululaulut kajahtaa radiosta ja joululahjamainokset alkavat pyöriä televisiossa. Ajatukset alkavat pyöriä joulun odotuksessa ja tietoisuus siitä, että muutaman viikon päästä päivät alkavat pidentyä ensin kukon askelin ja sitten vauhdilla, antaa uutta uskoa tulevaan ja kaamos pimeine päivineen saa luvan jäädä taka-alalle orastavan jouluilon pakottamana.

JOULUILO alkaa jo viikkoja ennen joulua, kun mietitään lahjaideoita, aletaan leipoa pipareita, joulutorttuja, valmistella lanttulaatikkoa ja muita jouluruokia. Joulusiivous ja varsinkin kuusen haku on olennainen osa jouluilon syntymistä. Toki ruuhkavuosia elävissä perheissä joulu saattaa aiheuttaa myös stressiä, mutta lähdetään siitä, että se on positiivista. Jouluilo huipentuu tietysti jouluaattona kuusen koristeluun, joulusaunaan ja jouluateriaan perheen kesken. Jouluruokia ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen, vaan ne yhdessä muodostavat sellaisen makuelämyksen, jota toivoisi useamminkin vuodessa.

Hyvää joulua ja mukavaa uutta vuotta kaikille!

Toivoopi Heikki Salmela

Lisää jouluisia juttuja täällä

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti