Läsnä kokouksessa oli alueen tuottajayhdistysten ja yhteisöjäsenten virallisia kokousedustajia ja muita osallistujia yhteensä kaikkiaan yli 100 henkeä. Sääntömääräisinä asioina kokouksessa käsiteltiin muun muassa MTK-Etelä-Pohjanmaan vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä tehtiin henkilövalintoja MTK-EP:n johtokuntaan ja MTK:n valtuuskuntaan. Kokouksessa palkittiin hyvästä kuluttajatyöstä MTK-Jalasjärvi ja Jalasjärven maaseutunuoret. Palkinnon ottivat vastaan Arto Viitala ja Henna Kivioja.
Liiton johtokunnasta erovuorossa olleet Sami Eerola (Nurmo), Sami Yli-Rahnasto (Kauhajoki) ja Kirsi Vuoriluoma (Alavus) valittiin yksimielisesti uudestaan.
Erovuoroiset MTK:n valtuuskunnan jäsenet Jaakko Isomäki (Kortesjärvi), Arto Huhtala (Jalasjärvi) ja Kati Kohtakangas (Isojoki) valittiin myös yksimielisesti uudestaan. MTK-Etelä-Pohjanmaa on MTK:n tuottajaliitoista suurin ja liiton edustajia MTK:n valtuuskunnassa on yhteensä 7.
Kokouksessa ajankohtaiskatsauksen piti MTK:n 2. puheenjohtaja Tero Lahti. Kokouksessa kuultiin myös kansanedustaja Antti Kurvisen puheenvuoro sekä käytiin vilkas yleiskeskustelu ajankohtaisista edunvalvonnan ja järjestötyön kysymyksistä.
Ruoka on edullista, mutta kotimaisuutta ei arvosteta
Kokouksen avasi MTK-EP:n puheenjohtaja Timo Kankaanpää Ilmajoelta. Hän muistutti avauspuheenvuoronsa aluksi, että kuluttajien ostovoimaan suhteutettuna ruoka ei koskaan ole ollut maassamme niin halpaa kuin se nyt on. Mutta tästä huolimatta tuoreen tutkimusraportin mukaan kuluttajista 72 prosenttia piti ruoan ostopäätöksissä hintaa tärkeimpänä valintakriteerinä. Kotimaisuutta arvosti vain 46 prosenttia kuluttajista. Kankaanpää katsoi, että nämä tulokset eivät tue meidän vastuullista ruoantuotantoamme.
Kankaanpää korosti, että alkutuottajat ovat joutuneet ottamaan ensimmäisenä vastaan maailman kriiseistä tulevia iskuja. Vaikka tuottajahinnat ovat nousseet, kustannukset ovat nousseet enemmän ja yrittäjien viivan alle jäävä tulos on heikentynyt. Kysymys, ”miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten”, on edelleen tuskaisen ajankohtainen. Kaupparyhmien kilpailu halvimmasta ruoasta näyttää kovenevan. Kaikki tahot peräänkuuluttavat tällä hetkellä toimissaan ja valinnoissaan vastuullisuutta. Vastuullisuutta on myös huolehtia siitä, että ruokaketjussa kaikilla toimijoilla on edellytykset toimia.
Kankaanpää nosti avauspuheessaan myös esille hallitusohjelman kirjaukset. Nyt hallitukselta ja oppositiolta odotetaan toimenpiteitä hyvien kirjausten toteuttamiseksi. Ensi vuonna on EU-parlamenttivaalit. Niissä ratkaistaan, muuttuuko EU:n nykyinen linja ja otetaanko jatkossa paremmin huomioon ruoantuotanto, huoltovarmuus ja maaseudun elinkeinoille tärkeät asiat.
Sääntömääräisten asioiden jälkeen MTK:n 2. puheenjohtaja Tero Lahti piti ajankohtaiskatsauksen. MTK tekee vaikuttavaa edunvalvontatyötä, mutta siitä pitää pystyä tiedottamaan nykyistä paremmin myös jäsenistön suuntaan. Järjestötyössä ja jäsentiedotuksessa käytettävien ohjelmistojen ja työkalujen kehittämisessä on ollut haasteita, mutta kehitystyötä tehdään tilanteen parantamiseksi ja jatkossa jäsenten käyttöön tulee uusi mobiiliappi.
Tero Lahti nosti esille syksyn pitkään jatkuneet sateet ja vaikeat korjuuolosuhteet. Monilla tiloilla oli vaikeuksia saada sato korjatuksi ja erityisesti tärkkelysperunaa jäi paljon korjaamatta. Koska Suomessa ei ole enää satovahinkojärjestelmää, tulee hakea uusia vaihtoehtoja tulevien katastrofien varalle. Maailmalla on käytössä erilaisia malleja, kuten rahastoja ja vakuutusjärjestelmiä, joissa myös valtio on mukana. Toinen vastaava kysymys on salmonellarahasto, joka toteutuakseen vaatisi myös valtion mukaan tuloa. Kesällä perustettiin työryhmä selvittämään asiaa hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti.
Tero Lahti nosti esille myös Suomen susitilanteen. Tilanteen vaikeutta osoittaa se, että myös MTK:n valtuuskunnan kokouksessa susikysymys kirvoitti kaikista eniten puheenvuoroja. Kannanhoitoon on löydettävä sellaiset ratkaisut, että ne pitävät myös oikeusasteissa valituksista huolimatta.
Tero Lahti totesi, että maatalouden lannoitemarkkinat toimivat Suomessa huonosti ja tämä vaikuttaa maatalouden kustannuksiin. EU:n suojatullit ja maamme kadmiumin suojarajat rajoittavat kilpailua merkittävästi. Puheenvuoronsa lopuksi Tero Lahti selvitti CAP27 ohjelmamuutoksia ja MTK:n tavoitteita havaittujen ongelmakohtien korjaamiseksi.
Runsaasti puheenvuoroja maatalouden asioista
Kokouksen osallistujat käyttivät yli 20 puheenvuoroa ajankohtaisista asioista. Kansanedustaja Antti Kurvinen selvitti omassa puheenvuorossaan maatalouden budjetti- ja rahoituskysymyksiä. Hän muistutti, että etujärjestön tulee olla hereillä, etteivät budjettileikkaukset heikennä hallitusohjelman tavoitteiden toteuttamista. Kurvinen nosti myös esille EU-parlamenttivaalit. On tärkeää, että EU:ssa uusi komissio muuttaa suuntaa ja ottaa ruoantuotannon ja huoltovarmuuden ohjenuoraksi nykyisten ympäristöpainotusten sijasta. Kotimaan politiikassa on tärkeää saada ruokavienti onnistumaan. Kotimaassa tarvitaan lisäksi lakimuutoksia ja sääntelyä turvaamaan alkutuottajan asemaa ruokamarkkinoilla.
Kokousedustajien käyttämissä puheenvuoroissa esille nousivat muun muassa afrikkalainen sikarutto ja villisikojen muodostama tautiuhka, järjestön tekemä kuluttajatyö ja tiedottaminen, maaseutunuorten toiminta, järjestötyö yhdistyksissä ja jäsenten parissa sekä monet edunvalvonnan ajankohtaiskysymykset. Erityisesti kuluttajatyö ja tiedottaminen olivat esillä monissa puheenvuoroissa.
Keskustelussa vaadittiin, että Etelä-Pohjanmaan maakuntakaavaesityksestä tulee saada pois viheryhteys-merkinnät. Esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle ja siihen on vielä mahdollisuus vaikuttaa. MTK-EP on kaavavalmistelun kuluessa vastustanut kyseisiä maa- ja metsätaloutta uhkaavia haitallisia kaavamerkintöjä.
Kokousväkeä muistutettiin ensi vuonna pidettävistä Itikan edustajiston vaaleista. Lopuksi kannustettiin kaikkia alueen MTK-Yhdistyksiä osallistumaan joulutulien toteuttamiseen. Etelä-Pohjanmaan maaseutunuorten vuonna 1994 aloittama joulutuliperinne toteutetaan tänä vuonna mahdollisimman näkyvästi ja laajasti.