MAANANTAINA 17. heinäkuuta järjestettiin tuuliurheilutapahtuma Monday Madness Lappajärvellä, kokoontumispaikkana Rantakylän uimaranta Vimpelissä. Tapahtuma oli ensimmäinen laatuaan, mutta jatkoa on jo suunniteltu. Ideointiin ja järjestävään tahoon kuulunut Jani Aho kertoo, että kokoontuminen ylitti odotukset. Ajatuksena oli tarjota lajin ystäville mahdollisuus tutustua Lappajärveen harrastajan näkökulmasta. Heitä saapuikin paikalle parisenkymmentä, kauimmaiset jopa Iisalmesta ja Vaasasta asti.
–Pääosa tapahtuman osallistujista oli purjelautailijoita, mutta oli mukana yksi leijasurffaajakin. Myös foilikalustoa nähtiin. Foilisurffauksessa lauta on ilmassa, koska kantosiipi vedessä nostaa laudan vedenpinnasta irti. Leijasurffauksessa lautaa etenee ison leijan vetämänä, kertoo Aho.
Hän on sitä mieltä, että Lappajärvellä fasiliteetit tuuli- ja vesiurheiluun ovat huippuluokkaa, mutta harrastajia on vielä vähänlaisesti.
–Paikkana Lappajärvi on Euroopan mittakaavassakin ihan kärkipäässä, mutta siitä ei monikaan tiedä. Sitä paitsi, monessako paikassa pääset harrastamaan meteoriitin synnyttämässä kraaterissa. Osallistujat olivatkin tosi vaikuttuneita ja kertoivat tulevansa tänne uudestaan heti kun on mahdollista.
AHO asuu perheensä kanssa Seinäjoella, mutta suurin osa kesästä kuluu kausiasukkina Lappajärvellä. Rakkaus kotiseutua kohtaan istuu syvässä.
–Koen tärkeäksi tuoda tietoisuuteen Lappajärven monipuolisia ja ainutlaatuisia virkistysmahdollisuuksia. Positiivinen pöhinä hyödyttää kaikkia, sanoo Aho. –Huomaan muuten aina esitteleväni itseni Seinäjoella asuvana lappajärveläisenä, Järviseutulainen identiteetti on niin vahva, hän jatkaa nauraen.
Seinäjoella hän kuuluu tuuliurheilijoiden harrastajajoukkoon, joka on leikkimielisesti saanut nimen Kyrkkäri Windsurf Association. Samaisen porukan kanssa tehtiin yleinen kutsu lajin harrastajille maksuttomaan Monday Madness -tapahtumaan.
–Oli mukavaa tuoda yhteen harrastajia ja tutustua muihin lajin ystäviin. Harrastajia täälläpäin on vielä melko vähän. Joskus 80–90-luvulla purjelautailu on ollut kova laji, mutta jostain syystä se koki notkahduksen. Vieläkin monesta mökistä löytyy lautoja noilta ajoilta ja sellaisella olen itsekin aloittanut kokeilut, sanoo Aho.
Hän kertoo harrastavansa tuuliurheilua myös talvisin. –Suksilla pääsee mukavasti etenemään pumpattavan wing -kaluston avulla, jossa wing nappaa tuulen ja vie eteenpäin. Jotain hienoa siitä on, kun pystyy tuulen valjastaa mukaan liikkumiseen.
TUULIURHEILUSTA kiinnostuneita Aho kehoittaa ottamaan rohkeasti yhteyttä. Porukalla on helpompi päästä alkuun, kun on kokeneempia harrastajia neuvomassa käytännön asioissa.
–Voidaan yhdessä kokeilla ja harjoitella, ei tarvitse olla omia välineitä. Niitä on sitten helpompi lähteä hommaamaan, kun on vähän kokemusta alla. Esimerkiksi purjelautakalustoon kuuluu lauta, purje, masto ja puomi. Kuskilla on märkäpuku ja trapetsi, jonka varassa puomissa roikutaan. Purjelautailussa käytetyt laudat ovat nykyisin paljon lyhyempiä ja leveämpiä kuin aikanaan. Laudat nousevat aiempaa nopeammin plaaniin ja nopeus on paljon kovempi. Sopivissa tuuliolosuhteissa purjelauta kulkee hyvinkin yli 50 km/h kuljettajan taidoista ja osaamisesta riippuen. Kypärää kannattaa kyllä käyttää myös. Mutta elementtinä vesi on miellyttävä, eikä kovastakaan nopeudesta kaatuminen ota kipeää, Aho ohjeistaa.
–Olisi hienoa saada lisää harrastajia lajin pariin ja nähdä Lappajärvellä kesäisin enemmän purjeita!