Vielä ehtii kasvattaa omat vihannekset 

Kylminä öinä hallaharso on hyvä apu. Mervi Ukonmäen bataatit selvisivät harson alla pakkasöistä varsin vähällä. Pienet vauriot kasvi jaksaa korjata, kunhan kylmyyttä ei kestä liian pitkään.
Kylminä öinä hallaharso on hyvä apu. Mervi Ukonmäen bataatit selvisivät harson alla pakkasöistä varsin vähällä. Pienet vauriot kasvi jaksaa korjata, kunhan kylmyyttä ei kestä liian pitkään.

PÄÄSIKÖ kesäkuu yllättämään kotipuutarhurin, jäikö kasvimaa perustamatta, yrtit kasvattamatta ja peruna istuttamatta?  

–Ei hätää, rauhoittaa Jamin Kurejoen yksikön puutarhaopettaja Mervi Ukonmäki.  

–Kaikkea ehtii vielä kasvattaa. 

Takaraja vasta juhannuksena 

TOUKOKUUN lämpimät päivät houkuttelevat kylvöpuuhiin ja aikaisin asialla ollut pääsee tietysti nauttimaan työnsä tuloksista jo loppukesästä. Myöhemmin innostuva pääsee kuitenkin vähemmällä. 

–Kesäkuun 10:nen jälkeen ei pitäisi enää tulla yöpakkasia, Ukonmäki muistuttaa.  

–Kun kylvöt ja istutukset ajoittaa vasta noihin aikoihin, ei tarvitse huolehtia hallaöistä. Kesäkuussa maa on ehtinyt lämmetä, joten siemenet itävät nopeasti. Ja rikkakasvien ensimmäinen sukupolvi on ehtinyt itää, sekin helpottaa kylvösten hoitoa jatkossa. 

Porkkanaa ja muita juureksia, hernettä ja sipulia ehtii hyvin kylvää juhannukseen asti. Ukonmäki suosittelee niitäkin, jotka ovat jo ehtineet porkkanat kylvämään, tekemään uuden kylvön juhannuksen tienoilla. Silloin pääsee nauttimaan mehukkaista nuorista porkkanoista vielä myöhään syksylläkin. 

Lehtisalaattia, retiisiä ja nopeakasvuisia yrttejä, kuten tilliä, voi kylvää vielä heinäkuun puolivälissä. Esikasvatusta vaativien kasvien, avomaankurkun, kurpitsan ja yrttien taimia on puutarhoilla tarjolla vielä tähän aikaan melko hyvin. Monet niistä ovat arkoja kylmälle, joten niitä Ukonmäki ei edes suosittele istuttamaan ulos ennen kuin kesäkuun puolella. 

Tee kasvatus helpoksi 

KASVIMAAN voi perustaa pienellekin alalle. Tai yhtä hyvin kaikkea voi kasvattaa myös ruukuissa, lavoissa tai säkeissä. Kasvualustaksi tavallinen puutarhamulta on parasta, halutessaan sitä voi parantaa ostomullalla. 

–Vähimmällä työllä satoa saa herneestä, sipulista ja kesäkurpitsasta, Ukonmäki listaa.  

–Porkkana ja muut juurekset ovat niitä työläämpiä, koska ne vaativat alkuvaiheessa harvennuksen ja rikkaruohoja on kitkettävä varsin ahkerasti. 

Rivien ja taimien väliin voi laittaa katteeksi ruohosilppua, olkea tai lampaanvillaa. Kate pitää rikkaruohot kurissa ja sitoo kosteutta. 

Miten sitten, jos sisäinen puutarhuri sattui heräämään reilu viikko sitten, juuri ennen kylmää jaksoa, ja kasvimaalla ei ole mikään noussut pintaan?  

–Luultavasti kylmyys on hidastanut itämistä. Viikon puolitoista voi vielä seurata tilannetta ihan rauhassa. Jos ei sittenkään mitään tule näkyviin, uusintakylvö on paikallaan. 

Kasvimaasta ei ole syytä ottaa itselleen koko kesän mittaista huolenaihetta. Kasvamaan kannattaa laittaa sen verran, minkä jaksaa hyvällä mielellä hoitaa. Ja kuinkaan ei käy silloinkaan, vaikka kotitarveviljely jäisi kokonaan ajatuksen asteelle.  

–Kotimaisia, tuoreita kasviksia voi ostaa kaupasta, torilta ja suoraan viljelijöiltä, Ukonmäki muistuttaa.  

–Lähellä tuotettua on saatavilla, vaikka itse ei kasvattaisi mitään. 

Maija Yliaho 

Ukonmäkien juhannusperunat kasvavat sangoissa. Viiden sangon sadossa riittää jussina syötävää 12 hengen porukalle. 

Luitko jo nämä?

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti